Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Filmul independent câștigă noi premii. Andy Lupu și Ovidiu Georgescu, premiați la Londra

Doi regizori români au fost premiați la London Director Awards. Este vorba despre Ovidiu Georgescu și Andy Lupu, care ne vorbesc despre ce înseamnă experiența filmului independent și cum poveștile spuse de ei pot marca o schimbare a gustului criticilor din lumea occidentată.

„Young Dictator”, filmul regizorului Andy Lupu, urmărește ascensiunea tânărului Nicolae Ceaușescu, mentorat de Dej și sprijinit de Elena, de la un umil ucenic de cizmărie la șeful unui regim politic criminal.

O poveste despre supraviețuire

Andy Lupu, regizorul fimului Young Dictator: „Este o poveste despre supraviețuire, care se transformă într-o foame de putere, care se transformă într-o tiranie. Și de aici vine, așa cum o numesc eu, natura interlopă a politicienilor din România și gena criminală a regimului comunist.”

În „Dirijorul tăcerilor”, pelicula lui Ovidiu Georgescu, istoria recentã a unei naţiuni e vãzută din perspectiva transformărilor pe care le suferă o casă și destinul familiilor care o locuiesc.

Ovidiu Georgescu, regizor: „Este până la urmă o sinecdocă a societății în care trăim, pentru că această minunată casă se transformă într-un minunat office building, se rade această casă cu tradiție și rămâne acest office building în care noi, micii peștișori exotici înotăm și apar și rechinii, apar alți pești de altă coloratură.”

Recunoaștere a 15 ani de muncă

Premiile primite de cei doi regizori pot deschide și frontul publicului de limbă engleză pentru filmul românesc, care a performat cu predilecție pe axa Cannes-Berlin.

Andy Lupu, regizorul fimului Young Dictator: „Acest premiu înseamnă că povestea nașterii unui dictator nu este o poveste locală, ci iată că suscită interesul unui public de critici și mai înseamnă că acest tip de poveste este bine prizat în zona anglo-saxonă.”

Ovidiu Georgescu, regizor: „Sigur că a fost o mare bucurie. Este o recunoaștere a unei munci de peste 15 ani de zile.”

Problemele pe care le întâmpină regizorii și producătorii independenți par câteodată insurmontabile. Cei doi regizori sunt de părere că filmul independent este o aventură.

O aventură premiată la London Directors Awards.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE