Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Festivalul Filmului European 2022 pune accentul pe războiul din Ucraina

Publicat de: Elena Moldoveanu

Cea de-a 26-a ediție Festivalului Filmului European (FFE) va avea loc în București în perioada 5 – 11 mai, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie, și în Timișoara, la Cinema Victoria, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gală de Ziua Europei.

26. FFE se derulează în plin război

În contextul războiului care are loc în Ucraina, FFE a pregătit o selecție de filme care reflectă realitatea. În deschiderea Festivalului va fi proiectat Nosorih / Rhino, cel mai recent film al lui Oleg Sentsov, cineast-simbol al rezistenței naționale ucrainene și apărător înarmat al Kievului asediat.

Tot în cadrul festivalului, va fi proiectată Nomeri / Numbers, semnată de același Sentsov. Din selecție mai fac parte Stop-zemlia și Terykony, film de ficțiune, respectiv documentar, care tratează universul interior al adolescenților ucraineni, imperturbabil la război sau ireversibil mutilat de acesta.

În secțiunea dedicată cinemaului ucrainean a fost inclus Inner Wars, mărturia regizoarei Masha Kondakova despre un război pe care bărbații vor fi pus monopol mediatic, dar care e departe de a le aparține în exclusivitate. Nu în ultimul rând, Agnieszka Holland semnează Mr. Jones, portret-șoc al holodomorului, foametea asmuțită genocidar de Stalin asupra Ucrainei la începutul anilor ’30.

Festivalul va fi încheiat cu un omagiu

Parthenon, ultimul film al lui Mantas Kvedaravicius, cineastul lituanian căzut pe 2 aprilie în lupta pentru Mariupol, va fi ultimul film proiectat în cadrul festivalului de anul acesta.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

Programul complet urmează să fie transmis, iar biletele vor putea fi achiziționate online, pe platforma Eventbook.ro sau direct din cele două cinematografe: Cinemateca Eforie și Cinema Elvire Popesco.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE