Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai emblematice declarații ale lui Gorbaciov, omul care a schimbat istoria

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, va fi înmormântat vineri la cimitirul Novodevice din Moscova, lângă soția lui Raisa. La ceremonia de rămas bun nu va participa și actualul lider de la Kremlin, Vladimir Putin.

Autoritățile de la Moscova nu vor organiza funeralii de stat, deși purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că totuși vor exista "unele elemente de stat", însă nu a oferit detalii.

Mihail Gorbaciov este una dintre personalitățile marcante ale secolului douăzeci, care a contribuit la transformarea radicală a sistemului politic și al relaților internaționale. El a condus Uniunea Sovietică timp de șase ani, iar imediat după numirea în funcție, în anul 1985, a pus în mișcare noul parcurs de dezvoltare a țării.

La propunerea lui Gorbaciov, în URSS a fost instituită funcția de președinte, iar articolul din Constituție care stabilea rolul de conducere al Partidului Comunist a fost anulat. În acea perioadă, datorită inițiativelor reformatoare promovate de liderul sovietic, în mai multe limbi din lume au intrat în uz cuvintele rusești perestroika și glasnost.

Mihail Gorbaciov a renunțat la funcția de președinte al URSS în ziua de 25 decembrie 1991, moment în care a încetat și existența statului sovietic.

Cum îl redă istoria pe Gorbaciov, prin declarațiile sale publice

”Pentru a le face față, trebuie să existe, înainte de toate, abordări noi ale problemelor de securitate națională și globală. Știu că, odată cu semnarea tratatului privind Forțele Nucleare cu Rază Medie de Acțiune, unii politicieni și jurnaliști speculează deja cu privire la cine a ieșit învingător în urma acestui eveniment. Personal, resping această abordare. Nu facem decât să ne întoarcem la vechiul tipar de gândire…”, a spus Gorbaciov despre Tratatul privind forțele nucleare cu rază medie de acțiune 1987.

"Bunul simț a triumfat. Rațiunea a triumfat. Este adevărat că nu este încă cea mai mare victorie, dar, din punct de vedere politic și chiar psihologic, aceasta este foarte importantă. Acest lucru corespunde aspirațiilor și intereselor a sute de milioane de oameni din întreaga lume. Oamenii vor să trăiască într-o lume în care să nu fie urmăriți la tot pasul de teama unei catastrofe nucleare. Oamenii vor să trăiască într-o lume în care cu toții să se bucure de dreptul la viață, de libertate, și fericire", a mai completat acesta.

START la Malta

"Domnule Președinte, permiteți-mi să reafirm aici ceva ce v-am spus în timpul discuțiilor noastre individuale. Am avut multe astfel de convorbiri în timpul acestui summit și mărturisesc că apreciez acest stil de negociere. Dați-mi voie însă să reiterez pentru ambele noastre națiuni faptul că Uniunea Sovietică este hotărâtă să respecte obiectivul stabilit la Malta: finalizarea, înainte de sfârșitul acestui an, a elaborării tratatului START (Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice – n.red.). Cred că acest obiectiv este realizabil, în ciuda faptului că este foarte dificil", a spus Gorbaciov despre Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice.

"S-ar părea că am vorbit chiar mai mult decât ceea ce am dorit să spun inițial. Cred că asta înseamnă că sunt și eu om în sensul că sunt înconjurat de emoțiile mele. Doresc să spun că am făcut foarte multe pentru a asigura succesul și aș dori să felicit cele două națiuni ale noastre. De asemenea, mi-aș dori să vă strâng mâna, Domnule Președinte, astfel încât să ne felicităm reciproc”, a mai spus acesta într-o declarație publică alături de George H.W. Bush, la Summitul de la Malta din 1989

”Țările mari, inclusiv Germania unită, nu vor face față problemelor. Avem nevoie de o Europă mare, unită, care colaborează și care nu-l suspectează pe celălalt de anumite intenții, dar din contra, este deschisă pentru orice formă de colaborare. Permiteți-mi să ridic paharul!”, este o altă declarație emblematică a lui Gorbaciov.

Și în 2011, în contextul protestelor anti-Putin de la Moscova din 2011, Gorbaciov a făcut declarații.

"Nu ar trebui să existe niciun monopol. Nu avem nevoie de Țari, de Secretari Generali. Avem nevoie doar de democrație, de instituții responsabile. Din acest motiv, este necesar să revenim la Constituție. Dar mai întâi trebuie să rezolvăm următoarele chestiuni: noi alegeri, să alegem un nou președinte, iar apoi să consolidăm bazele constituționale", a declarat Gorbaciov.

"L-aș sfătui pe Vladimir Vladimirovici Putin să facă un pas în spate acum. A fost destul. Trei mandate - două mandate de Președinte și încă un mandat de Premier. Trei mandate, este suficient. Pentru că, în caz contrar, se formează grupuri (apropiate de liderii puternici) și clanuri", a completat el.

Crimeea

”Când oamenii spun «Da» (n. tr. la Referendumul din 2014 referitor la independența Crimeea, după anexarea de către Rusia – n.red.), atunci trebuie luată o decizie.

Dacă nu cooperăm, dacă nu ne unim eforturile și nu vorbim unii cu alții, atunci toată lumea va da startul cursei înarmărilor. În cazul în care în primul act al unei piese de teatru pe perete se află o pușcă, cred că Anton Cehov a spus acest lucru, la final este aproape sigur că cineva o va utiliza”, a spus acesta cu privire la anexarea Crimeei.

”Cred că Președintele Vladimir Putin este un șef de stat demn, un om puternic. La început l-am susținut aproape în totalitate, după care am încetat să mai fiu de acord cu el. În prezent, nu suntem în relații bune. Eu nu pot renunța la opiniile mele, iar Președintele își urmează în continuare drumul pe care l-a început”, a mai completat liderul rus cu privire la Vladimir Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE