Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vizitele lui Mihail Gorbaciov în România. Cum a fost primit liderul Uniunii Sovietice

Mihail Gorbaciov a murit, marți seara, la vârsta de 91 de ani, la Spitalul Central din Moscova. Ultimul lider al Uniunii Sovietice a vizitat de trei ori România, în două dintre ocazii fiind primit de Nicolae Ceaușescu.

Gorbaciov a venit prima oară în România în 1987 și apoi în iulie 1989, în timpul regimului lui Nicolae Ceaușescu. După căderea comunismului, ultimul lider al URSS a revenit în 2010, când Traian Băsescu era președinte. Politicianul rus a vizitat țara noastră, la invitația unei companii de presă pentru a participa la lansarea ziarului ”Puterea”. Atunci, Mihail Gorbaciov a luat prânzul cu 22 de invitați, printre care s-au numărat și foștii președinți Ion Iliescu și Emil Constantinescu.

Prima vizită a lui Gorbaciov în România, la doi ani de la preluarea puterii la Moscova

Mihail Gorbaciov a efectuat prima vizită în România în perioada 25 - 27 mai 1987, la doi ani după ce a fost ales în fruntea Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Pentru Nicolae Ceaușescu, întâlnirea a avut o importanță deosebită. În schimb, liderul URSS a fost indignat de îndoctrinarea românilor care l-au întâmpinat cu urale slugarnice: „Ceauşescu-Gorbaciov!”, „Ceauşescu-Pace!”.

Președintele URSS l-a taxat pe Nicolae Ceaușescu, după cum reiese din stenogramele de la 4 iunie 1987, în care Gorbaciov prezintă Biroului Politic al CC al PCUS raportul asupra vizitei oficiale efectuate în România. Documentele au fost publicate de „Adevărul”, în octombrie 2009.

„Când m-am apropiat de oameni, i-am întrebat: «Dar voi ştiţi şi alte cuvinte?». Ne-au dus la un magazin şi la o piaţă. Mi se spune că, după aceea, când am plecat de acolo, mulţimile s-au repezit să înşface tot.

Ceauşescu s-a supărat foarte tare, când eu, în mod public, la o mare adunare, am vorbit despre transparenţă, despre reformă, când mi-am permis să vorbesc în mod concret despre ceea ce facem noi în URSS. Acest lucru l-a scos din minţi. De aceea trebuie să ne comportăm cu el cu grijă, treptat, fără să ne grăbim, fără să exagerăm posibilităţile noastre, luând în considerare, totodată, faptul că în societatea românească se doreşte foarte mult apropierea de noi”, se arată în stenograme.

Gafa lui Ceaușescu, la a doua vizită a lui Gorbaciov în România

A doua vizită a lui Mihail Gorbaciov în România a avut loc în iulie 1989, când a participat alături de Nicolae Ceaușescu la București, la consfătuirea Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varșovia.

Potrivit lui Constantin Olteanu, ministru al Apărării Naționale din 1980 până în 1985, la sosirea lui Mihail Gorbaciov pe Aeroportul Otopeni aștepta o mașină adusă de la Moscova pentru a-i aduce pe cei doi conducători la București.

Nicolae Ceaușescu a refuzat, însă, să se urce alături de Gorbaciov și a folosit o scuză infantilă.

„Gorbaciov l-a întrebat pe Ceauşescu: «Nu mergeţi în oraş? Mai rămâneţi?». Şi Ceauşescu a răspuns copilăreşte: «Eu mai rămân că mai am nişte treburi în zonă»” , și-a amintit Constantin Olteanu, potrivit Adevărul.

„Cel mai violent dialog dintre cei doi a fost cel din vila lui Drăghici, din cartierul Primăverii. Era vara lui 1989. Seara, Ceauşescu l-a adus pe Gorbaciov şi au vorbit ei acolo, între patru ochi, şi erau să se ia la bătaie, să intre gărzile peste ei să îi despartă”, a afirmat şi istoricul Alex Mihai Stoenescu.

Întâlnirea dintre Ceaușescu și Gorbaciov, înainte de Revoluția din 1989

Nicolae Ceaușescu și Mihail Gorbaciov au mai avut o întâlnire oficială, la Moscova, pe data de 4 decembrie 1989. Ceaușescu l-a invitat la vânătoare în România, însă Gorbaciov l-a refuzat, după cum a povestit liderul sovietic în memoriile sale publicate în 1995.

„Ceauşescu m-a întrebat: «Îţi place să vânezi?». I-am răspuns că nici nu mai ştiam ce înseamnă asta”.

Extrem de iritat, Nicolae Ceaușescu s-a întors în România, convins să se opună schimbărilor inițiate de Gorbaciov în URSS. După trei săptămâni, a fost executat la Târgoviște.

Cine este Mihail Gorbaciov

Născut pe 2 martie 1931, Mihail Sergheevici Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990. A fost ales Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice la 11 martie 1985. La 54 de ani, a devenit primul lider al Partidului Comunist, născut după victoria Revoluţiei Bolşevice din 1917.

Gorbaciov a fost considerat unul dintre liderii URSS cu viziune liberală, după ce a introdus programul ”Perestroika” de reforme economice, acompaniat de „Glasnost”, care se traduce prin transparență, și viza deschiderea nomenclaturiștilor comuniști față de cetățeni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE