Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Mesajul lui Ion Iliescu după moartea lui Mihail Gorbaciov. „Un lucru nu i se poate reproșa: că nu a avut curajul schimbării”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Ion Iliescu afirmă pe blogul personal că a aflat cu tristețe vestea morții lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. „Oricum ai judeca moștenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relațiilor internaționale. În bine , dar și în rău”, a precizat fostul președinte al României.

„Am aflat cu tristețe vestea morții lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Oricum ai judeca moștenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relațiilor internaționale. Și în bine, dar și în rău.

Nevoia de schimbare, în Estul continentului european, era urgentă. Sistemul socialist avea nevoie de reforme de fond. Ăsta era mesajul transmis de Gorbaciov, și a fost bine receptat atât de sovietici, cât și de partenerii din Occident. Că apoi reformele s-au rezumat la una singură, transferul proprietății publice în mâini private, asta este tragedia Estului fost socialist, a URSS, și acum și a Occidentului dezvoltat.

Mulți au spus că a început schimbarea URSS punând căruța înaintea boilor, cu referire la accentul pus pe democrație și pe libertatea cuvântului. Decizia a fost, cred eu, corectă. Din păcate nimeni nu suferă, acum, de prea multă democrație, și asta se simte în tot ceea ce facem”, a scris Ion Iliescu pe blogul său.

Ion Iliescu, după moartea lui Mihail Gorbaciov: „Personalitatea sa a fost, inevitabil, controversată”

„A crezut că, în relațiile internaționale, URSS poate pune capăt Războiului Rece. Din păcate, Războiul Rece i-a supraviețuit. Și acum trăim partea cea mai violentă, și mai periculoasă a lui. Gorbaciov a fost, totuși, un om al dialogului. Asta ne-a ferit de multe probleme, în faza cea mai periculoasă a schimbărilor în Europa și în lume.

Personalitatea sa a fost, inevitabil, controversată. Moștenirea lui este judecată, în fosta URSS, prin prisma dezastrului social generat de ”terapiile de șoc”, aplicate după destrămarea Uniunii și formarea CSI. Terapii de șoc de care nu e responsabil. El a fost, în gândirea sa politică, un social-democrat”, a mai precizat fostul președinte.

Ion Iliescu, despre reformele lui Gorbaciov: „Doar cei care au trăit acele vremuri îi pot judeca moștenirea”

„Nu pot spune că relațiile României cu URSS, înainte și după 1989, au fost bune. Dar după decembrie 1989 au fost corecte, în vârtejul acela de schimbări contradictorii greu de controlat.

Până la urmă, doar cei care au trăit acele vremuri îi pot judeca moștenirea. Un lucru nu i se poate reproșa: că nu a avut curajul schimbării. Fie și numai pentru asta, va rămâne în istoria agitatului secol XX. Dumnezeu să-l odihnească!”, a concluzionat Ion Iliescu.

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit marți, la vârsta de 91 de ani.

Venind la putere în 1985, Gorbaciov a lansat un val de reforme politice și economice care viza modernizarea și democratizarea Uniunii Sovietice, care se confrunta la acea vreme cu crize grave.

Cunoscut pentru politica sa de reconciliere cu Occidentul, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

Între 1990 și 1991, a deținut funcția de președinte al Uniunii Sovietice înainte de a fi nevoit în cele din urmă să demisioneze la 25 decembrie 1991, ceea ce a dus la sfârșitul și destrămarea ulterioară a URSS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE