Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alexandru Arșinel a murit. Marele actor avea 83 de ani

Marele actor Alexandru Arșinel a murit joi după-amiază. Se afla internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti din 15 septembrie.

UPDATE Vasile Muraru a vorbit în direct la Euronews România despre moștenirea marelui actor Alexandru Arșinel, pentru generațiile de acum, pentru cei care l-au iubit.

„S-a luptat să renoveze Teatrul de Revistă Constantin Tănase, s-a luptat pentru el toată viața lui. Și-a adus aportul ani de zile, și el și Stela, la ridicarea pe culmile iubirii publicului larg a teatrului de revistă, a divertismentului, a filmului, la tot ce a făcut el. A făcut cu dragoste și cu dăruire pentru public, pentru teatru. Asta a fost viața lui.”

Vasile Muraru a aflat de moartea colegului său de la fiul cel mic al lui Alexandru Arșinel, Cristian.

„Îl vom expune în foaierul teatrului, cum merită. Și-a dăruit viața pentru teatrul Tănase. Măcar atât să facem. Eu o să mă ocup de tot.”

„Ultima dată la teatru a fost pe 18 decembrie, când am avut spectacol. A fost în direct acolo, a cântat. (...) Definiția lui este actorul de revistă. Eu am zis că avea aur în gât, așa de frumos a cântat”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Alexandru Arșinel a încetat din viață. De la jumătatea lunii, se afla în spital.
„Domnul Alexandru Arşinel a fost internat pe data de 15 septembrie 2022 în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti pentru tratarea unor leziuni de decubit, cauzate de repaosul prelungit la pat. Având în vedere istoricul medical şi pentru a-l avea sub o supraveghere mai atentă, s-a hotărât, ulterior, transferarea dumnealui în secţia de ATI”, a informat Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Actorul a mai fost internat şi luna trecută la Institutul Clinic Fundeni.

O viață dedicată teatrului

Alexandru Arşinel s-a născut pe 4 iunie 1939, în localitatea Dolhasca, judeţul Suceava, scrie Agerpres. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1962, avându-i colegi de promoţie pe Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Ion Andrei, Harry Baranga şi Harry Zomenov.

A fost repartizat împreună cu majoritatea colegilor săi la Teatrul de Stat din Târgu Mureş, unde a înfiinţat secţia română a acestui teatru. Aici l-a interpretat pe Kuklin în spectacolul ''Oceanul'' de Al. Steiu, în regia lui Cristina Munteanu, a fost Maiorul în ''Jocul de-a vacanţa'' de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Paxino, Fabian în ''A 12-a noapte'' de William Shakespeare, în regia lui Eugen Mercus şi Titta Nane în piesa ''Gâlcevile din Chioggia'' de Carlo Goldoni, în regia semnată de Mihai Reicu. La Teatrul Naţional din Bucureşti a putut fi văzut interpretând rolul lui Prisâpkim în spectacolul ''Ploşniţa'' de V. Maiacovski.

A jucat, începând din 1967, zeci de roluri în spectacole cu mii de reprezentaţii atât la Teatrul de Revistă ''Constantin Tănase'' din Bucureşti cât şi la Grădina Boema: musicalul ''Groapa'' de Eugen Barbu şi Radu Şerban, musicalul ''Doctore sunt al dumneavoastră'', de Aurel Storin şi Vasile Vasilache jr., spectacolul ''Revista cu paiaţe'' de Mihai Maximilian, muzica V. Veselovski, ''Deschis pentru renovare'' de Alexandru Mirodan, ''Se caută o vedetă'' de Aurel Felea şi Sandi Rudeanu, ''Vino să ne vezi diseară'' de Petre Bărbulescu, ''Nicuţă . . . la Tănase'' de Nicuţă Tănase şi Marin Traian, ''Aventurile unei umbrele'' de Nell Cobar, ''Uite că nu tac'' de Petre Bărbulescu, ''Savoy, Savoy'' de Eugen Rotaru şi Marius Ţeicu, ''Sonatul lunii'' de Saşa Georgescu şi Puiu Călinescu, ''Un băiat de zahăr... ars'' de Harry Negrin şi Puiu Călinescu, ''Bimbirică'' comedie muzicală de Aurel Storin, ''Scandal la Boema'', ''Nevestele vesele din Boema'', ''Boema, slăbiciunea mea'', ''Boema, bucuria mea'', ''Artiştii şi Boema'', ''Stela, stelele şi Boema'', ''Bună seara, Boema'', ''Carre de aşi'', ''Hohote în Paradis'', ''1001 de glume'' de Mihai Maximilian şi V.Veselovski, ''Ah, femeile'' de Mihai Maximilian, ''Nimic despre papagali'', ''Ok, Melody'', ''Comedie pe Titanic'', ''Piei, drace!'', ''Vivat Revista!'', ''Hohote în Herăstrău''. De asemenea, a avut numeroase apariţii în emisiuni de divertisment la radio, dar şi la televiziune, şi a făcut numeroase turnee în străinătate.

Stela și Arșinel, un cuplu artistic celebru

Alexandru Arşinel a format împreună cu marea actriţă Stela Popescu (1935-2017), începând din 1978, un cuplu artistic celebru atât în ţară, cât şi peste hotare, fiind vedetele incontestabile ale teatrului de revistă. În stagiunea 2008-2009, spectacolul "Aplauze, aplauze" a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu - Alexandru Arşinel. Totodată, pentru activitatea lor, cei doi mari actori au fost răsplătiţi, în 2002, cu Premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE