Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnalistul american Grant Wahl a murit în timp ce transmitea de la Cupa Mondială din Qatar

Publicat de: Oana Stoica

Grant Wahl, jurnalistul american trimis la Qatar pentru Cupa Mondială, a murit sâmbătă dimineață. Acestuia i s-a făcut rău în timp ce transmitea meciul dintre Argentina și Olanda, potrivit AP.

Jurnalistul de 49 de ani se afla la a opta sa Cupă Mondială. El a scris luni pe site-ul său că a vizitat o clinică medicală în timp ce se afla în Qatar pentru că starea lui de sănătate se deteriora.

Grant Wahl este jurnalistul care a încercat să intre la meciul de deschidere a Cupei Mondiale a Statelor Unite împotriva Țării Galilor, pe 21 noiembrie, purtând un tricou curcubeu în sprijinul drepturilor LGBTQ și nu a fost lăsat să intre.

Fratele lui, Eric Wahl, crede că jurnalistul „a fost ucis” în urma unui protest în sprijinul comunității LGBTQ, potrivit foxsports.com.

Ce s-a întâmplat

Jurnaliști americani așezați lângă el au declarat că Wahl a căzut pe spate pe scaunul său, într-o secțiune a stadionului Lusail Iconic Stadium rezervată presei, în timpul prelungirii meciului, iar reporterii au cerut ajutor. Lucrătorii serviciilor de urgență au răspuns foarte repede, au spus reporterii. Ulterior s-a aflat că Wahl a murit, potrivit AP.

„Corpul meu a cedat în cele din urmă în fața mea. Trei săptămâni de puțin somn, stres ridicat și multă muncă îți pot face asta”, a scris Wahl pe site-ul său. „Ceea ce fusese o răceală în ultimele zece zile s-a transformat în ceva mai grav în noaptea meciului dintre SUA și Olanda și am putut simți cum partea superioară a pieptului meu a căpătat un nou nivel de presiune și disconfort.”

Wahl a mai scris că a fost testat negativ pentru COVID-19 și a căutat tratament pentru simptomele sale.

„Am mers astăzi la clinica medicală de la centrul media principal și mi-au spus că probabil am bronșită. Mi-au dat un tratament cu antibiotice și un sirop de tuse puternic și deja mă simt puțin mai bine după doar câteva ore. Dar totuși: încă nu sunt bine”, a scris el.

Nu a fost lăsat să intre pentru că purta un tricou curcubeu

Wahl a purtat un tricou curcubeu în sprijinul drepturilor LGBTQ la meciul de deschidere a Cupei Mondiale a Statelor Unite împotriva Țării Galilor, pe 21 noiembrie, și a scris că agenții de securitate i-au refuzat intrarea și i-au spus să își scoată tricoul. Relațiile dintre persoanele de același sex sunt incriminate în Qatar, o națiune musulmană conservatoare.

Wahl a scris că a fost reținut timp de 25 de minute pe stadionul Ahmed Bin Ali din Al Rayyan, apoi a fost lăsat să plece de un comandant al securității. Wahl a spus că FIFA și-a cerut scuze față de el.

Fratele lui Wahl, Eric, a anunțat tragica veste într-un videoclip spune el crede că moartea jurnalistului nu a fost accidentală.

„Numele meu este Eric Wahl. Locuiesc în Seattle, Washington. Sunt fratele lui Grant Wahl. Sunt homosexual”, a spus el într-un videoclip pe Instagram.

„Eu sunt motivul pentru care a purtat tricoul curcubeu la Cupa Mondială. Fratele meu a fost sănătos. Mi-a spus că a primit amenințări cu moartea. Nu cred că fratele meu tocmai a murit. Eu cred că a fost ucis. Și implor orice ajutor.”

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a scris pe Twitter vineri târziu: „Am fost profund întristați să aflăm de moartea lui Grant Wahl și trimitem condoleanțe familiei sale, cu care am fost în strânsă comunicare. Suntem angajați cu înalți oficiali din Qatar pentru a ne asigura că dorințele familiei sale sunt îndeplinite cât mai rapid posibil.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE