Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Boicotați Qatar 2022”. Debutul Cupei Mondiale, umbrit de protestele fanilor pe stadioanele din Europa

Bannerele gigantice sunt acum o priveliște familiară la meciurile din Bundesliga, campionatul național de fotbal din Germania.   Desfășurate de fani și văzute de milioane de oameni care se uită la televizor, "Boicotați Qatar 2022" a devenit un strigăt de adunare pentru cluburi, suporteri și jucători care se opun Cupei Mondiale, care începe pe 20 noiembrie, și doresc să sublinieze problemele legate de drepturile omului și de mediu din țara gazdă.

"Cu cât se apropie mai mult Cupa Mondială, cu atât mesajul devine mai intens", a explicat Stefan Schirmer, care participă la campania "Boicotați Qatar 2022".

"Avem impresia că, din ultimele două sau trei luni, impulsul este din ce în ce mai mare, se intensifică", a declarat pentru Euronews World Schirmer, care joacă fotbal pentru un club de amatori din Mainz.

Schirmer este implicat, alături de alți voluntari, în campania de menținere a atenției publice asupra controversatei decizii de acordare a Cupei Mondiale Qatarului. Recent, Departamentul de Justiție al SUA a afirmat că Qatar a fost implicat în mituirea delegaților FIFA pentru voturi, lucru pe care Doha și FIFA îl neagă cu tărie.

Campania urmărește, de asemenea, să facă publice în continuare preocupările legate de drepturile femeilor, ale comunității LGBT și ale lucrătorilor migranți, de democrație și de impactul asupra mediului al organizării unui turneu pe stadioane cu aer condiționat.

Philipp Lahm, fostul jucător german care a fost căpitanul țării sale la câștigarea titlului de campion mondial în Brazilia în urmă cu opt ani, a declarat recent că nu va merge în Qatar ca parte a delegației oficiale sau ca suporter.

"Drepturile omului ar trebui să joace un rol important în atribuirea turneelor. Dacă o țară care se descurcă prost în acest domeniu primește premiul (de gazdă), atunci trebuie să te gândești pe ce criterii s-a bazat decizia", a declarat Lahm pentru agenția germană de presă dpa.

Campanii paralele în Spania și în Franța - unde mai multe orașe au refuzat să difuzeze meciuri – au stârnit reacții din partea fanilor și acolo.

Această campanie are loc chiar înainte ca turneul cu 32 de echipe să înceapă la 20 noiembrie.

"FIFA și Qatar se preocupă pentru că dăunează imaginii pe care vor să o creeze în public. Ei vor ca Cupa Mondială să fie un festival de fotbal vesel și totul să fie frumos. Dar ei văd că în tot mai multe țări, tot mai mulți oameni se pronunță cu voce tare împotriva acestei Cupe Mondiale", a declarat Stefan Schirmer, de la Boycott Qatar 2022.

Dispută diplomatică între Germania și Qatar

Qatarul se confruntă cu mai mult decât cu presiuni din partea comunității fotbalistice. În octombrie, ministrul german de interne Nancy Faeser - al cărui portofoliu acoperă și sportul - ar fi criticat găzduirea Cupei Mondiale de către Qatar, într-un gest care a dus la o plângere oficială adresată ambasadorului german la Doha.

Cu toate acestea, săptămâna aceasta, Faeser a vizitat Qatar și a declarat că a primit o "garanție de siguranță" pentru vizitatorii germani LGBT care participă la turneu. Organizatorii au declarat în repetate rânduri că toți vizitatorii vor fi primiți și tratați cu respect, indiferent de sexualitate sau de gen. Cuplurilor necăsătorite nu li se va interzice să împartă cazarea. 

Comentariile ei au venit la doar o zi după ce ministrul de externe din Qatar a fost citat de presa germană spunând că populația germană "este dezinformată de politicienii guvernamentali", pe de o parte, în timp ce guvernul însuși "nu are nicio problemă cu noi atunci când vine vorba de parteneriate sau investiții în domeniul energiei".

Statul Qatar este unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din lume - vânzând o valoare de miliarde de euro către țările europene. În 2021, Qatar a furnizat 24% din totalul importurilor de GNL ale Europei.

"Suntem deranjați de standardele duble", a declarat șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung, afirmând că Qatar s-a confruntat cu o campanie sistematică împotriva sa în cei 12 ani de când a fost selectat pentru a găzdui Cupa Mondială, campanie cu care, potrivit acestuia, nicio altă țară nu s-a confruntat.

"Este ironic când acest ton este folosit în țări din Europa care se numesc democrații liberale. Sună foarte arogant, sincer, și foarte rasist", a declarat el pentru ziar.

Un fost căpitan militează pentru drepturile lucrătorilor migranți din Qatar

Unul dintre primii și cei mai proeminenți fotbaliști europeni care au pledat pentru drepturile lucrătorilor migranți din Qatar a fost Tim Sparv.

Fostul căpitan al echipei naționale finlandeze, care și-a condus echipa la Campionatul European de anul trecut, a câștigat un premiu al sindicatului jucătorilor în 2021 pentru activitatea sa.

Sparv s-a implicat în această problemă atunci când coechipierul Riku Riski a refuzat să participe la un cantonament de pregătire în Qatar la începutul anului 2019 din motive etice.

"Pe atunci eram căpitanul echipei naționale, așa că este și o chestiune de leadership. Nu te poți ascunde, pentru că întrebările jurnaliștilor nu se referă doar la ultimul tău meci. Așa că am încercat să aflu mai multe și să mă informez despre situația din Qatar", a declarat Sparv pentru Euronews.

Se citează pe scară largă că 6.500 de muncitori migranți au murit de când Qatar a primit Cupa Mondială în 2010. Dar această cifră reprezintă toate decesele, potrivit ONU, nu neapărat la locul de muncă sau în timp ce lucrau la proiectele de construcție a stadioanelor. Qatarul afirmă că au existat 37 de decese "direct legate de construcția stadioanelor pentru Cupa Mondială".

O scrisoare recentă a FIFA adresată țărilor care participă la Cupa Mondială le-a avertizat să se concentreze asupra sportului, nu asupra altor probleme.

Sparv, care acum antrenează juniori la Sparta Praga, a declarat că el crede că FIFA este "zdruncinată" de valul de animozitate împotriva organizației și a Cupei Mondiale din Qatar.

"Citind acea scrisoare, a sunat foarte arogant în primul rând. Ai senzația că sunt puțin zdruncinați și că nu le place ceea ce se întâmplă: oameni care iau atitudine și oameni care vorbesc".

Echipele europene au răspuns la FIFA cu o scrisoare proprie, spunând că încă mai au nevoie de răspunsuri la întrebările legate de drepturile lucrătorilor migranți în special - salutând totodată asigurările guvernului din Qatar și ale FIFA în ceea ce privește siguranța fanilor, inclusiv a suporterilor LGBTQ+.

"Cred că există, de asemenea, un loc și un moment pentru boicotare și este o ultimă etapă, așa că există și alte alternative la boicot. Sunt interesat să văd cum jucătorii, federațiile, antrenorii și echipele folosesc această oportunitate cât timp se află în Qatar și abordează aceste probleme", a declarat finlandezul Tim Sparv.

"Cu siguranță va fi puțin dezamăgitor dacă nu vor spune nimic. Ar fi o oportunitate irosită și ceva ce vor regreta mai târziu".

Situația dificilă a lucrătorilor din construcții și a lucrătorilor casnici care trăiesc în condiții disperate a fost bine documentată de-a lungul anilor.

Ca răspuns, guvernul qatarez a revizuit legislația muncii din țară și a introdus un salariu minim.

Însă organizațiile pentru drepturile omului afirmă că abuzurile lucrătorilor migranți sunt încă foarte răspândite în Qatar și că reformele în domeniul muncii sunt neterminate.

La ce se referă mai exact campania când solicită "boicotarea"?

Campania "Boicotați Qatar 2022" nu și-a făcut niciodată iluzii că ar putea cumva să oprească turneul. "Aceasta este o fantezie", a declarat Stefan Schirmer.

Dar ei încurajează oamenii să boicoteze în felul lor.

"Nu mă voi uita la niciun meci de la Cupa Mondială și, de fapt, la clubul nostru din Mainz am organizat meciuri amicale împotriva altor echipe în timpul sferturilor de finală, semifinalei și finalei", a spus Schirmer.

Campania speră ca fanii fotbalului să nu mai urmărească meciurile de la televizor și ca barurile care în mod normal ar trebui să difuzeze meciurile să decidă să nu le difuzeze anul acesta, din motive etice.

"Vrem ca pub-urile și cluburile să fie creative și să ofere activități alternative pentru fani".

"Boicotarea Qatarului este doar o colecție de acțiuni foarte mici, dar împreună putem avea o voce foarte mare, iar acest lucru poate avea un efect pozitiv."

La momentul publicării articolului, Qatar nu a răspuns la solicitarea Euronews World de a face un comentariu cu privire la campania de boicotare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE