Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

QATAR 2022: Tot ce trebuie să știi despre țara-gazdă a Campionatului Mondial de Fotbal

Nori negri au planat asupra Cupei Mondiale din 2022 din Qatar aproape din prima zi. Nu numai că au existat preocupări legate de desfășurarea competiției sportive într-un deșert sufocant, dar au început să circule în curând și acuzații de corupție în jurul candidaturii Qatarului.

FIFA a lansat o investigație de doi ani cu privire la aceste afirmații, care nu a găsit niciun motiv de îngrijorare semnificativ. Dar pentru unii a rămas o pată.

În curând au apărut alte acuzații potrivit cărora muncitorii migranți aduși pentru a construi infrastructura necesară pentru competiție ar fi fost abuzați și exploatați. Autoritățile din Qatar neagă acest lucru.

Dar ce știm de fapt despre Qatar? Iată o prezentare generală a țării, sintetizată de Euronews World.

Unde se află Qatar și ce populație are

Qatar este o țară de coastă din Orientul Mijlociu, care se învecinează cu Arabia Saudită.

Are o populație redusă de 2,6 milioane de locuitori (dintre care 80% trăiesc în capitala Doha).

"Qatarul este un fel de loc unic", spune Pete Pattisson, un jurnalist, care a investigat tratamentul lucrătorilor cu salarii mici din această țară.

Qatarioții reprezintă aproximativ 12% din populație. Ca și în Arabia Saudită, wahabismul este varianta dominantă a islamului, în general considerată mai fundamentală și mai conservatoare.

Aproape 90% din populație este formată din imigranți, majoritatea din Asia de Sud, dar și din Africa de Est.

Majoritatea acestor lucrători imigranți sunt bărbați singuri care lucrează în sectoare precum construcțiile, industria ospitalității și securitatea, deși și femeile migrează pentru slujbe de menajeră și de îngrijire a copiilor.

"Qatarul este o societate foarte ierarhică și stratificată", a declarat Pattisson pentru Euronews World. "Oamenii din Asia de Sud și din Africa de Est sunt mult mai jos, în partea de jos. În esență, ei trăiesc vieți paralele cu toți ceilalți din Qatar, în special cu cei albi pe care îi numim expați, care în realitate sunt lucrători migranți."

Un raport extrem de critic al ONU din 2020 a documentat "preocupări serioase privind rasismul structural și discriminarea împotriva celor care nu sunt cetățeni", constatând că în țară există "un sistem de caste defacto".

Care este istoria Qatarului?

Qatarul este o monarhie, iar emirul (sau regele) conduce în mare parte treburile.

Înainte de a obține independența în 1971, micul stat din Golf a fost un protectorat al Marii Britanii, Londra controlând afacerile externe și asigurând securitatea.

Spre deosebire de alte foste colonii, Allen James Fromherz, care a scris "Qatar: Rise to Power and Influence", susține că "nu a existat nicio presiune reală [din partea liderilor din Qatar] pentru ca britanicii să plece... [care] au apreciat protecția lor militară".

Un număr mare de proteste ale publicului împotriva britanicilor și a familiei conducătoare au avut loc înainte de independență.

Emirul Qatarului, șeicul Tamim Bin Hamad al-Thani, numește personal miniștrii - de obicei membri ai familiei - și o treime din Consiliul Shura, un consiliu legislativ, deși ceilalți sunt aleși.

Deși în spatele ușilor închise au loc numeroase consultări, puterea se află în mare parte în mâinile emirului, care controlează în cele din urmă deciziile politice, elaborarea legilor și sistemul judiciar.

Partidele politice sunt interzise.

"Problema [în Qatar]", spune Rothna Begum, cercetător la Human Rights Watch, "este că legile lor limitează libertatea de exprimare, de asociere și de întrunire... ceea ce face foarte dificilă activitatea oricui dorește să lucreze în domeniul drepturilor femeilor sau în alte domenii asemănătoare."

Acest lucru lasă politica să se desfășoare pe Twitter, unde vocile progresiste, cum ar fi comunitatea LGBTQ+ sau drepturile femeilor, sunt supuse abuzurilor online și amenințărilor cu moartea, spune ea.

Freedom House, un ONG care monitorizează drepturile politice și libertățile civile, clasifică Qatar drept "nu liber".

Cât de puternic este Qatar?

Qatar este a treia cea mai bogată țară din lume, măsurată în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor.

Aceasta se datorează în mare parte vastelor sale rezerve de petrol și gaze, care sunt, de asemenea, pe locul al treilea în lume ca mărime.

Un mare exportator de gaz natural lichefiat, Fromherz spune că repercusiunile războiului din Ucraina au întărit mâna economică a Qatarului, provocând o creștere a prețurilor la energie.

"Alături de Statele Unite, Qatar este unul dintre principalii furnizori și alternative la Rusia", a declarat el pentru Euronews World. "Este în interesul strategic vital acum al Europei, care trebuie să se asigure că gazul petrolier continuă să curgă."

Rusia a întrerupt în mare parte livrările de gaze către Europa ca represalii la sancțiunile impuse în urma invaziei sale în Ucraina. Țările europene se străduiesc să găsească noi surse de aprovizionare cu energie, înainte de ceea ce ar putea fi o iarnă istovitoare.

Dar Qatar nu are doar forță economică.

Înzestrat cu petrodolari, s-a impus ca un centru mediatic mondial, creând Al Jazeera în 1996.

"Qatarul are o cantitate enormă de soft power", spune Fromherz. "Mai mult decât orice altă națiune din întreaga regiune".

Spre deosebire de "hard power", care presupune folosirea forței pentru a obține ceea ce vrei, "soft power" este capacitatea de a-i influența pe alții prin cultură și valori.

Găzduirea Campionatului Mondial de Fotbal face parte din acest apel.

"Qatar încearcă să se prezinte în fața lumii ca un jucător internațional serios", spune Begum. "Este o afacere importantă".

Anul acesta, Qatar va deveni prima țară din întreaga regiune a Orientului Mijlociu și a Africii de Nord care va găzdui Cupa Mondială.

De ce este atât de controversată Cupa Mondială din Qatar?

Dar acest reflector global nu este numai pozitiv.

Aproximativ 30.000 de muncitori au fost aduși în Qatar pentru a construi stadioanele și infrastructura necesară pentru Cupa Mondială, potrivit lui Pattisson.

El spune că situația milioanelor de migranți din Qatar, care au umplut dezvoltarea masivă a infrastructurii sale în ultimele două decenii, era deja dezastruoasă.

"Cupa Mondială a înrăutățit lucrurile doar în măsura în care a însemnat că mai mulți oameni erau vulnerabili la abuzuri".

Salariile de sclavi, condițiile de muncă periculoase, munca forțată, confiscarea pașapoartelor, alături de un număr mare de decese inexplicabile - și neinvestigate - toate acestea au fost documentate pe larg de organizațiile pentru drepturile omului și de jurnaliștii din Qatar, pe care Pattisson le-a numit "tragedia umană" din spatele Cupei.

Qatar respinge aceste acuzații, emirul Al Thani declarând în octombrie că țara sa s-a confruntat cu o "campanie fără precedent" de critici înainte de concurs.

La baza tuturor acestor lucruri, spune Pattisson, se află sistemul Kafala din Qatar, o formă de sponsorizare - susținută de lege - care le interzice lucrătorilor să își schimbe locul de muncă fără permisiunea angajatorului lor.

"Dacă nu poți schimba locul de muncă, atunci nu există niciun stimulent pentru angajator să aibă grijă de tine", a spus el. "Ai o forță de muncă controlată".

Până de curând, nu exista un salariu minim în Qatar.

Ca răspuns la aceste afirmații, autoritățile din Qatar au abolit sistemul Kafala și au introdus un salariu minim (echivalentul a o liră sterlină pe oră), deși criticii spun că regulile nu sunt aplicate.

"Exploatarea este greu de înțeles în sistem", a declarat Pattison.

Care sunt drepturile comunității LGBTQ+ în Qatar?

Comportamentul față de comunitatea LGBTQ+ este, de asemenea, un motiv de îngrijorare în Qatar.

Un raport al Human Rights Watch, publicat în octombrie, a constatat că forțele de securitate ale țării au arestat în mod arbitrar persoane lesbiene, gay, bisexuale și transsexuale, supunându-le la rele tratamente în detenție.

"Comunitatea LGBTQ+ este forțată să ducă o viață privată", spune Begum. "Ei trebuie să facă totul în secret și să spere că nu vor fi prinși".

La fel ca și condițiile cu care se confruntă muncitorii migranți, situația dificilă a comunității LGBTQ+ din Qatar a intrat, de asemenea, în centrul atenției.

Dar această atenție a avut un efect opus, spune Begum, susținând că sentimentul antigen sau anti-LGBT s-a întărit de fapt.

"Într-un mod ciudat, avem acum o reacție socială de respingere a persoanelor și problemelor LGBT ca fiind la fel de occidentale", a spus ea. "Oamenii ripostează și ies cu tot felul de lucruri teribil de depreciative și homofobe online".

Anul trecut, autoritățile din Qatar au confiscat jucării în culorile curcubeului, considerându-le "neislamice".

FIFA și Qatarul continuă să se confrunte cu controale în ceea ce privește tratamentul comunității LGBTQ+, al lucrătorilor străini, precum și al femeilor.

"Există o bătălie de PR în acest moment, Qatar și FIFA spunând că totul este bine acum. Dar, sincer vorbind, majoritatea grupurilor pentru drepturile omului și jurnaliștilor care merg efectiv pe teren au o poveste foarte diferită de spus", a adăugat Pattison.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE