Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Qatar 2022. Emirul respinge acuzațiile legate de încălcarea drepturilor omului, pe care le consideră „calomnii”

Conducătorul Qatarului a declarat marți că criticile referitoare la găzduirea Cupei Mondiale FIFA sunt „calomnii”.

„De când am avut onoarea de a găzdui Cupa Mondială, Qatar a fost ținta unei campanii fără precedent pe care nicio altă țară gazdă nu a suferit-o”, a declarat Tamim bin Hamad Al-Thani, emirul micului stat din Golf, potrivit Euronews.

FIFA a acordat în mod controversat Cupa Mondială din 2022 Qatarului în 2010, iar conducătorii Qatarului au cheltuit zeci de miliarde de euro pentru evenimentul care va avea loc între 20 noiembrie și 18 decembrie.

Qatar, criticată aspru

Această țară din Orientul Mijlociu, bogată în energie, a fost criticată în repetate rânduri în ceea ce privește tratamentul aplicat lucrătorilor migranți, femeilor și comunității LGBT+.

Luni, ONG-ul Human Rights Watch a afirmat că forțele de securitate din Qatar au arestat în mod arbitrar persoane lesbiene, gay, bisexuale și transsexuale, supunându-le la violență și rele tratamente în detenție.

Decesele, presupusa exploatare și abuzurile asupra migranților - majoritatea din Asia de Sud-Est și Africa de Est - care lucrează în domeniul construcțiilor se află, de asemenea, în atenția organizațiilor pentru drepturile omului și a presei.

Măsuri de protecție a muncii

Ca răspuns la aceste critici, Qatar a introdus măsuri de protecție a muncii și a pus capăt sistemului kafala, care îi împiedică pe muncitorii imigranți să își schimbe locul de muncă.

Însă unii observatori au pus la îndoială eficiența acestor schimbări, salariul minim fiind de puțin peste un euro pe oră.

„Inițial, am abordat acest subiect cu bună credință și chiar am considerat că anumite critici au fost pozitive și utile, ajutându-ne să dezvoltăm aspecte care ar trebui dezvoltate. Dar în curând ne-a devenit clar că această campanie persistă, se extinde, există calomnii și standarde duble, atingând un nivel de neobosire care i-a lăsat pe mulți să se întrebe, din păcate, asupra adevăratelor motive și motivații ale acestei campanii”, a declarat marți, la Doha, emirul Tamim bin Hamad Al-Thani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE