Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

QATAR 2022. Declarație controversată a ambasadorului Cupei Mondiale la adresa comunității LGBTQ+

Un ambasador pentru Cupa Mondială din Qatar a descris homosexualitatea ca fiind o „deteriorare a minții”, cu doar două săptămâni înainte de deschiderea turneului de fotbal. Acest comentariu scoate în evidență îngrijorările legate de modul în care Qatarul, țară conservatoare, tratează homosexualii și lesbienele.

Fostul jucător al echipei naționale a Qatarului, Khalid Salman, a declarat într-un interviu acordat postului public german de televiziune ZDF că a fi homosexual este "haram", sau interzis în limba arabă, și că are o problemă cu faptul că cei mici văd persoane homosexuale, potrivit AP.

De asemenea, fostul fotbalist a spus că homosexualii vor fi primiți în țară, însă vor trebui să accepte regulile din Qatar.

„Cel mai important lucru este că toată lumea va accepta ca ei să vină aici. Dar ei vor trebui să accepte regulile noastre.”

-Khalid Salman

Germania condamnă comentariile lui Salman

„Bineînțeles că astfel de comentarii sunt îngrozitoare și acesta este motivul pentru care lucrăm la îmbunătățirea lucrurilor în Qatar, sperăm că se vor îmbunătăți”, a declarat marți Nancy Faeser, ministrul de Interne al Germaniei.

Aproximativ 1,2 milioane de vizitatori internaționali sunt așteptați în Qatar pentru acest turneu, care s-a confruntat cu critici și scepticism încă de țara a fost selectată ca gazdă de către FIFA în decembrie 2010. Îngrijorările legate de turiștii LGBTQ+ care participă la Cupa Mondială au fost, de asemenea, exprimate de mult timp.

Garanție de siguranță pentru fani

Faeser, care este, de asemenea, responsabilă cu sportul, a declarat, atunci când a vizitat Qatar în urmă cu o săptămână, că prim-ministrul țării, Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani, i-a oferit o „garanție de siguranță” pentru fani „indiferent de unde vin, pe cine iubesc și în ce cred”.

Faeser a spus că nu a existat nicio schimbare în această poziție din partea prim-ministrului, care este și ministrul de Interne al Qatarului. Ea intenționează să fie prezentă la meciul de deschidere al Cupei Mondiale.

Luna trecută, ambasadorul Germaniei în Qatar a fost convocat de guvernul de acolo după ce Faeser a părut să critice țara pentru situația drepturilor omului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE