Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA și-au luat rămas bun de la Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat

Peste 1.400 de oficiali guvernamentali au participat miercuri, la Catedrala Națională din Washington, la funeraliile fostului secretar de stat american, Madeleine Albright.

Albright a fost prima femeie care a ocupat funcţia de secretar de stat în executivul SUA, între 1997 şi 2001. Lider vizionar, promotoare a libertății și apărător neobosit al democrației și al drepturilor omului, aceasta a gestionat politica externă a SUA după Războiului Rece și a contribuit, printre altele, la extinderea NATO în statele post-sovietice. Albright a murit de cancer, la 23 martie, la vârsta de 84 de ani.

Printre cei invitați să ia cuvântul s-au numărat Joe Biden și fostul președinte democrat Bill Clinton.

Președintele Joe Biden a numit-o pe Albright o forță a naturii, care a schimbat cursul istoriei, notează NBC News. Biden a spus, în discursul său, că a aflat de moartea acesteia în timpul unui zbor către Europa, unde urma să participle la o întrunire NATO, la Bruxelles, pentru a discuta răspunsul Alianței la Invazia trupelor Forțelor Armate ale Federației Ruse în Ucraina.

“Madeleine a fost în mare măsură liantul care a menținut NATO puternică și unită, așa cum o cunoaștem astăzi”, a mai adăugat Biden, la slujba de la Catedrala Națională din Washington.

Biden a precizat că, deși majoritatea celor care au ascultat discursul său de la Varșovia nu vorbeau limba engleză, în momentul în care a menționat-o pe Albright, toți au început să aplaude.

"A fost ceva spontan. A fost real. Numele ei este încă sinonim cu SUA ca forță a binelui în lume".

Biden a mai adăugat că Albright a înțeles ceea ce el a crezut întotdeauna – că politica internațională este o chestiune personală.

"Ea putea gestiona orice situație cu cei mai duri dictatori, apoi putea să facă cu totul altceva, literalmente să învețe un coleg ambasador cum să danseze Macarena în fața Consiliului de Securitate al ONU."

Președintele SUA a salutat implicarea ei activă în educarea noilor generații de experți în politică externă și a subliniat beneficiul contribuției aduse la încurajarea tinerelor femei în politică.

În discursul său, Președintele Bill Clinton a spus că a vorbit cu Albright cu două săptămâni înainte de a muri. Cei doi au glumit și au spus povești minute bune. El a adăugat că Albright nu era genul de persoană care sa irosească timpul interlocutorului discutând despre starea ei de sănătate.

"Singurul lucru care contează cu adevărat este ce fel de lume le vom lăsa nepoților noștri", și-a amintit Clinton că i-a transmis fostul secretar de stat. "Nu voi uita niciodată acea conversație. A fost Madeleine la perfecțiune.".

Clinton a mai precizat că Madeleine Albright a fost un om plin de speranță, cu convingeri și valori ferme, care își dorea ca toți oamenii să fie capabili să își dezbată convingerile, în loc să se omoare apărându-le.

El a împărtășit amintiri din călătoriile pe care le-au făcut împreună, inclusiv despre una din timpul președinției sale, când el și prima doamnă de atunci, Hillary Clinton, au intrat într-o sală de dans din Buenos Aires.

"Acolo era Madeleine, dansând un tango de zile mari. Noi, restul, voiam să luăm lecții, iar ea căuta ringul de dans. Era mereu cu o jumătate de pas înainte".

Cine a fost Madeleine Albright

Madeleine Albright sau Marie Jean Korbel s-a născut pe 15 mai 1937, la Praga, în Cehoslovacia. Tatăl său a fost membru al Serviciului de Externe cehoslovac și a fost atașat de presă la Belgrad, devenind mai târziu ambasador în Iugoslavia.

După lovitura de stat comunistă din 1948, familia sa a emigrat în Denver, Colorado. Albright și-a schimbat numele în Madeleine, după o poreclă din copilărie, iar în 1957 a devenit cetățean american. Aceasta a absolvit în 1959 Facultatea de Științe Politice, la Wellesley College, iar în 1976 a obținut doctoratul în Drept Public și Guvernare la Universitatea Columbia.

Până să devină secretar de stat, Albright a lucrat pentru senatorul Edmund Muskie, în calitate de asistent legislativ, a fost membră a personalului de la Casa Albă și a făcut parte din Consiliul de Securitate Națională, sub conducerea consilierului pentru securitate națională Zbigniew Brzezinski.

Totodată, aceasta a predat la Georgetown și a fost director al programului pentru Femei în Serviciul Extern. În 1993, a fost numită ambasador la ONU de către președintele Clinton și a ocupat această calitate până la numirea sa în funcția de secretar de stat, în 1996.

Albright a fost unul dintre cei mai proeminenți diplomați ai SUA. În calitate de secretar de stat în al doilea mandat al lui Clinton, a susținut extinderea NATO, a militat pentru reducerea răspândirii armelor nucleare și pentru intervenția Alianței în Balcani, în timpul crizei umanitare din Kosovo, în 1999. Totodată, a susținut garantarea și respectarea drepturilor omului și a principiilor democratice în întreaga lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE