ȘCOALĂ
Clopoțelul nu va suna în clase, ci pe șantiere. În 160 de unități de învățământ încă se fac lucrări de reabilitare
Mai sunt câteva zile până la noul an școlar, însă clopoțelul nu va suna în multe unități din țară. Unele sunt încă în plin proces de reabilitare, în altele abia acum încep lucrările.
Cum vor fi acordate bursele de merit pentru elevi. Ministerul Educației a eliminat pragul mediei minime de 9,50
Noua formulă de acordare a burselor de merit pentru elevi a stârnit numeroase discuții în spațiul public. Practic, din acest an școlar, 30% din elevii dintr-o clasă vor primi burse de merit, chiar dacă vorbim de diferențe mari de medii între aceste clase.
Ministrul Sănătății, despre testarea antidrog a elevilor: Nu vom sprijini testarea de masă
Ministrul Sănătății anunță că nu va sprijini testarea antidrog în masă a elevilor. Alexandru Rafila spune că instituția pe care o conduce va sprijini testarea în scopul depistării cazurilor de utilizare a substanţelor psihoactive.
Andreea Marin, revoltată pentru că Guvernul vrea să facă economie din bursele elevilor. ”Orfanii țării sunt cei care trebuie să ajute bugetul”
Andreea Marin a decis să se implice în dezbaterea publică pentru a-i convinge pe guvernanți să nu lase copiii orfani de un părinte fără bursă socială.
Copiii orfani de un părinte, fără bursă socială. Măsura vizează familiile monoparentale care câștigă peste salariul minim
Copiii orfani de un părinte ar putea rămâne fără bursă socială, dacă persoana sau persoanele în grija căreia a rămas minorul câștigă chiar și cu un leu mai mult peste un prag impus de un proiect pus în dezbatere publică
Mii de directori de școli din țară sunt supărați că au salarii mai mici decât unii profesori: „Un coleg are cu 300/400 de lei mai mult, nu e corect”
Noul an școlar 2023-2024 începe așa cum s-a încheiat precedentul: sub spectrul nemulțumirilor salariale. 2.500 de directori de școli din întreaga țară cer majorări de salarii printr-o petiție trimisă Guvernului.
Petiție la Guvern înainte de începutul anului școlar. 2.500 de directori spun că au salarii mai mici decât profesorii
Noul an școlar începe așa cum s-a încheiat precedentul: sub spectrul nemulțumirilor salariale. 2.500 de directori de școli din întreaga țară cer majorări de salarii printr-o petiție trimisă Guvernului.
Părinții și elevii majori, întrebați despre posibilitatea testării antidrog în școli. Anunțul făcut de prefectul Capitalei
Părinții și elevii majori ar putea completa chestionare în care să-și exprime opinia despre testarea antidrog în școală și prezentarea unei adeverințe medicale la începutul anului.
Psihiatru: ”Consumul și dependența de droguri sunt o problemă medicală. Nu avem nici măcar un centru pentru copiii dependenți”
România abordează de mai mulți ani fenomenul consumului și dependenței de droguri cu polițiști, procurori și pedepse cu închisoare, și nu ca o ”problemă medicală”.
Peste 200 de școli din România încă au toaleta în curte. Mii de elevi vor merge în noul an școlar la grupuri sanitare neigienice
Mii de elevi vor merge și în acest an la școli care au toalete în curte. Sunt peste 200 de unități de învățământ din toată țara cu grupuri sanitare din alt secol.
Vacanța micilor cercetători. Zeci de elevi pasionați de cercetare iau parte la Școala de vară de la Institutul Măgurele
Zeci de elevi care visează să devină cercetători își petrec vacanța la Școala de vară de la Institutul Măgurele. Este o ocazie unică pentru a vedea ce presupune meseria care pregătește, practic, viitorul.
Elevii români au cucerit cinci medalii la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică. Anunțul Ministerului Educației
Elevii români au obţinut nu mai puțin de cinci medalii la Olimpiada Internațională de Astronomie şi Astrofizică, desfăşurată în perioada 10 - 20 august în Chorzow, Polonia.
Profesorii vor putea să rețină telefoanele elevilor. Măsura va intra în vigoare în noul an școlar
Din această toamnă, elevii nu vor mai avea voie să folosească telefoanele în școli decât în zonele strict autorizate în regulamentul intern. Profesorii vor putea și să rețină telefoanele elevilor care le folosesc în afara ariilor desemnate.
Cum este combătut consumul de droguri în școli. Procedura de intervenție, stabilită de Ministerul Educației și Agenția Națională Antidrog
Noul an școlar va veni cu reglementări noi în privința consumul de droguri în unitățile de învățământ. Ministerul Educației și Agenția Națională Antiodrog vor crea o rețea de siguranță în licee formată din părinți, cadre didactice și specialiști.
Lecții de gramatică pe TikTok și Instagram. Profesorul Ionel Nedelcu folosește rețelele sociale ca să îi educe pe tineri
Când e corect să spui ”datorită” și când să spui ”din cauza” sau ce înseamnă ”de bună seamă”. Pentru cei care nu au răspunsurile la aceste întrebări, deși au mers la școală, există și varianta cursurilor online.
Nouă materie în școli, la propunerea ministrului Sănătății. ”Trebuie inclusă în programul de pregătire”
Ministrul Alexandru Rafila propune ca disciplina ”Educație pentru Sănătate” să fie introdusă în școli. Medicul susține că printr-o astfel de măsură, România ar evolua din punct de vedere al indicatorilor stării de sănătate.
Ce se întâmplă cu elevii care nu au intrat la liceu. Anul acesta, admiterea la liceu a avut reguli diferite pentru etapa a doua
Sute de elevi au rămas pe dinafară și după a doua etapă de admitere la liceu. Ei urmează fie să încerce în a treia etapă, fie să opteze pentru un liceu privat, în cazul părinților care-și permit această cheltuială.