ȘCOALĂ
Generația elevilor cu legi schimbate, pandemie și grevă. Legea educației a fost schimbată de peste 100 de ori, în ultimii 12 ani
1 Iunie - Ziua Copilului. O zi pe care o sărbătorim amintindu-ne că în acest moment mai mult de jumătate dintre copiii României vor să plece din țară. Însă, România este mai degrabă țara în care unul din doi copii se află în risc de sărăcie severă.
Canapeaua Euronews. Elevii cu risc de abandon au parte de meditații gratuite
Zi de zi, oameni care nu s-au întâlnit niciodată duc împreună o luptă comună. Fiecare voce contează, dar când vocile sunt puse una lângă cealaltă sunt mai puternice și împreună pot face diferența. Euronews România le dă această șansă.
Canapeaua Euronews: Învățătoarea Elza Fejer încearcă să reducă abandonul școlar prin ”Magazinul Clasei”
Zi de zi, oameni care nu s-au întâlnit niciodată duc împreună o luptă comună. Fiecare voce contează, dar când vocile sunt puse una lângă cealaltă sunt mai puternice și împreună pot face diferența. Euronews România le dă această șansă.
Canapeaua Euronews: Povestea preotului Dan Damaschin, care ajută mii de copii să nu abandoneze școala
Zi de zi, oameni care nu s-au întâlnit niciodată duc împreună o luptă comună. Fiecare voce contează, dar când vocile sunt puse una lângă cealaltă sunt mai puternice și împreună pot face diferența. Euronews România le dă această șansă.
Peste 100 de școli din Serbia au primit amenințări cu bombe
Capitala Serbiei a primit miercuri dimineață zeci de rapoarte despre dispozitive explozive amplasate în școli. Ministerul de Interne al Serbiei a confirmat că au fost lansate amenințări cu bombă împotriva mai multor licee și școli primare din întreaga țară.
Profesorii intră în grevă la final de an școlar. Ce spun părinții și elevii: Profesorii au nevoie de "o mărire substanțială a salariilor"
Chiar dacă o grevă generală a cadrelor didactice la final de an școlar ar putea afecta elevii, mai ales cei în ani terminali, atât părinții cât și tinerii sunt de acord cu un lucru: profesorii au nevoie de salarii mai bune, mai atractive.
Lider de sindicat, apel către părinți pe durata grevei generale: ”Este mai înțelept să rămână copiii acasă”
Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), le-a transmis părinților că ”este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală” în timpul grevei generale a profesorilor, anunțată la data de 22 mai.
Părinții copiilor cu nevoi speciale acuză discriminări. Școlile ar putea refuza înscrierea acestora, dacă nu au profesori specializați
Copiii români cu nevoi speciale ar putea fi discriminați la înscrierea în școală, dacă proiectul de lege a Educației rămâne în forma adoptată de Camera Deputaților. Reprezentanții unităților de învățământ spun că pentru integrarea acestor elevi este nevoie de timp și bani.
Viitorul educației, lecția școlii din Curcani. Cum au evoluat copiii care învață prin metode alternative
A trecut un an de când o echipă Euronews a vizitat prima școală din mediul rural care face parte dintr-un program pilot. Școala din Curcani, unde lucrurile se învață altfel. Prin practică și compasiune.
REPORTAJ. Școala brâncovenească, începuturile educației din România
Primele școli din România au apărut, la fel ca în restul Europei, pe lângă mănăstiri și biserici. Cea mai cunoscută și renumită dintre acestea era Academia Domnească de Sfântul Sava, înființată la finalul secolului al 17-lea.
Constanța: elev de 7 ani, cu arma la școală. Craiova: adolescent, oprit cu cuțitul, în curtea unui liceu
Doi elevi de 7 și 16 ani din Constanța, respectiv Craiova, au fost prinși cu arme la ei, la școală. În primul caz, este vorba despre o armă de tip airsoft, neletală. În cel de-al doilea, un cuțit.
VIDEO | Tavan prăbușit la o școală din Piatra Neamț. În interiorul sălii nu erau copii
O bucată din tavan s-a prăbușit într-o sală de clasă, la Școala Generală NR. 2 din Piatra Neamț. Incidentul s-a petrecut miercuri dimineața, chiar în sala în care în care elevii de clasa a 2-a urmau să susțină evaluarea
Paza școlilor, după buget. EXPERIMENT Euronews: Chiar dacă sunt păzite, în unele școli poate intra oricine
În România, unul din doi elevi este umilit, amenințat sau chiar lovit în școală, potrivit organizației Salvați Copiii. Oficial, doar două treimi dintre unitățile de învățământ au paznici sau sisteme de supraveghere video.
Peste 250.000 de elevi din Florida nu mai au voie la școală decât cu rucsacuri transparente pentru a preveni atacurile armate
Autoritățile din statul american Florida iau măsuri pentru a evita atacurile armate, comise în școli. Astfel, elevii care învață în comitatul Broward vor putea avea asupra lor doar rucsacuri și genți transparente, începând cu viitorul an școlar
Propunere: Diriginții să aibă lista cu părinții care dețin arme
Subprefectul Timișului, județul cu cei mai mulți posesori de arme din țară, propune ca diriginții să aibă lista cu părinții copiilor care au permis de port-armă. Astfel, profesorii îi pot urmări pe copiii care ar putea prezenta un eventual pericol.
Terenurile de sport din curțile școlilor vor putea fi folosite de copii și în vacanțe, în timpul liber
De joi, terenurile de sport din curțile școlilor ar putea fi folosite de copii și după ore, în weekend sau în vacanțe. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial în ianuarie, iar școlile au avut termen până miercuri să pregătească regulamentul de funcționare al terenurilor.
Înscriere clasa pregătitoare 2023: Ce trebuie să conțină cererea-tip
Părinții care doresc să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare trebuie să complete o cerere-tip, începând cu 3 mai. Aceasta poate fi completată online sau la sediul unității de învățământ la care se dorește înscrierea, până la data de 18 mai.
Oferte cu vize de flotant, pe Facebook. Părinții sunt dispuși să plătească mii de lei pentru a-i înscrie pe copii la școală
Oră de oră apar pe Facebook sute de anunțuri, postate pe grupuri specializate, de părinții care au nevoie de viză de flotant pentru a-i înscrie pe cei mici la școala favorită.
Revoluția din Legile Educației. Matematica și religia intră în BAC pentru elevii de la uman
Legea învățământului preuniversitar a primit un raport de admitere în Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților, prima cameră sesizată. Proiectul va merge în plenul Camerei Deputaților pentru votul final, iar mai apoi trebuie să treacă și de Senat.
UPDATE Ligia Deca susține că exmatricularea este ultima opțiune în cazul elevilor care comit abateri grave
Violenţa fizică sub orice formă din şcoli se va sancţiona, iar exmatricularea elevilor se va putea face doar în situaţii foarte grave, cu drept de reînscriere în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ, cu excepţia elevilor din învăţământul postliceal.
Legile Educației: Camere de supraveghere în școli și consiliere pentru bullying
Unităţile de învăţământ preuniversitar vor putea decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în vederea asigurării pazei şi protecţiei persoanelor, bunurilor şi valorilor, a decis, sâmbătă, Comisia pentru învăţământ, adoptând mai multe amendamente pentru asigurarea siguranţei în şcoli.
Antreprenorul român care oferă mese calde pentru copii. Pentru mulți elevi români, programul ”Masa caldă în școli” oferă, de fapt, mâncare rece
Antreprenorul Valeriu Nicolae a vorbit în direct la Euronews România despre costurile unei mese calde pentru copii, așa cum a fost gândită alături de un grup de nutriționiști și care poate fi un model pentru programul care se dorește a fi implementat în școlile din România.
Copiii învață cum să combată bullying-ul în școli. OMS: România, pe locul trei în clasamentul european, când vine vorba de abuzul în școli
Din doi elevi, unul este o victimă a bullying-ului în România, iar conform Organizației Mondiale a Sănătății, ne plasăm pe locul trei în clasamentul european, când vine vorba de abuzul în școli. Dar există soluții.
Programul "Masa Caldă" cu sendvișuri reci. Doar 10% dintre școlile din România au cantine
"Masa Caldă" în școli, program derulat de Ministerul Educației, este de fapt pentru mulți elevi o masă rece. În multe unități de învățământ din cele 450 incluse în proiect, elevii și preșcolarii primesc sendvișuri și câte un fruct, de obicei mere.