Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tehnologia rezolvă povara ghiozdanelor grele ale elevilor. Ligia Deca: ”Mă aștept că după 1 ianuarie să vedem clasele schimbate”

Ministrul Educației susține că povara ghiozdanelor grele ale elevilor poate fi rezolvată de tehnologie.

Ligia Deca a declarat, pentru Euronews, că 100 de școli vor fi dotate după 1 ianuarie cu echipamente moderne.

”Primul lucru pe care le-am făcut a fost dotarea școlilor. Toate școlile au aplicat pe PNRR pentru dotarea sălilor de clasă cu echipamente digitale, dotarea laboratoarelor de știință, dotarea atelierelor. Asta ce înseamnă asta? Înseamnă că de exemplu, site-ul ministerului care găzduiește varianta electronică a manualelor poate fi utilizat la clasă, pe tabla inteligentă sau cu ajutorul proiectorului. Se poate proiecta în așa fel încât copiii să nu mai fie nevoie să care manualul fără școli.

În mod normal, după finalizarea licitațiilor și existenței echipamentelor digitale în toate școlile, putem să ne așteptăm că profesorii pot utiliza aceste echipamente digitale tocmai ca să reducă încărcarea ghiozdanului. O altă soluție poate fi existența unor elemente de mobilier unde copiii să-și poată lăsa aceste manuale, să nu le mai aducă în fiecare zi, în funcție de orar.”, a spus ministrul Educației.

Câte școli vor fi dotate în 2023

Ministrul Educației spune că în acest an vor fi dotate 100 de școli, toate cele care au aplicat pentru fonduri. Aceasta a adăugat că după 1 ianuarie se vor vedea schimbările.

”Avem școli care au deja astea, alte școli care au dificultate generată de infrastructură. Adică, nu știu, sunt culoarele prea înguste, sunt sălile de clasă prea mici, atunci nu pot folosi această chestiune. Se poate însă utiliza ceea ce spuneam mai devreme și anume pachetul acesta de caiet pentru elevi, manual pentru profesor, manual, în ideea în care poate totuși reducem din solicitările care cer două tipuri de caiete ale elevului, o culegere manuală și asta înmulțit cu numărul de discipline dintr-o zi exact. Deci avem soluții pentru asta.

Nu suntem singura țară care se confruntă cu greutatea ghiozdanului, însă odată cu dotarea școlilor inclusiv cu elemente de mobilier, nu numai cu echipamente digitale și cu abordare nouă pe ceea ce înseamnă manual sau pachet didactic, că vorbim despre un pachet inclusiv cu auxiliare, cred că putem să ușurăm ghiozdan.

În acest an contractele sunt încheiate pe zona de dotări s-au încheiat în ultima lună. Până la finele lunii septembrie s-au încheiat. Toate contractele, intră acum în licitație, după care școlile vor începe să fie dotate. Mă aștept că după 1 ianuarie vom începea să începe să vedem în școli, sălile de clasă, arătând altfel. Laboratoarele la dotate la cu totul și cu totul la alt nivel. Da, atelierele de practică, sălile de sport și așa mai departe. Eligibile au fost toate școlile, tocmai în ideea de a avea un cu totul alt nivel de dotare în școlile românești. Cât la 100.

Au aplicat diferit în funcție de linie, pentru că a fost vorba despre dotări săli de clasă, dotări laboratoare de informatică, dotări laboratoare de științe, ateliere de practică ș.a.m.d. De exemplu, pe laboratoare de informatică unele dintre școli aveau deja dotări din vremea pandemiei și atunci au aplicat, cred că 4000 și ceva pe laboratoare de științe, însă au aplicat mult mai multe, ceea ce este foarte bine. Deci vorbim despre mii de școli care vor avea echipamente noi în funcție de nevoile pe care ei le-au relatat, pentru că și asta este o chestiune. S-a discutat mult în spațiul public despre jaloanele din PNRR. La momentul în care PNRR-ul a fost scris, exista o nevoie constatată în școală. Doi-trei ani mai târziu, când am intrat în zona de implementare, nevoia în școală s-a modificat pentru că au mai investit primăriile sau mai dotat, au mai fost donații, au mai fost programe”, a declarat Ligia Deca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE