Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Școala, un efort imens pentru unii copii din Delta Dunării. Povestea lui Bogdan, elevul care face naveta zilnic

Școala a început și în Delta Dunării, departe de lumea dezlănțuită. Din cele câteva sute de copii care locuiesc în satele Deltei, zeci de elevi abandonează școala în fiecare an. Nu și Bogdan Poenaru, un elev din Periprava, care face naveta zilnic prin dunele de nisip din zona Letea pentru a ajunge la școală.

Periprava - un sat în care trăiesc aproximativ 150 de lipoveni, se mai numește și ultima frontieră. Acest sat este la o aruncătură de băț de Ucraina. Periprava poate să pară câteodată un loc uitat de lume, dar aici, în inima satului locuiește Bogdan. Un elev de 14 ani pentru care viața nu este tocmai ușoară.

Mama lui Bogdan face eforturi pentru a-l ține la școală

Bogdan era în toiul pregătirilor pentru școală când jurnaliștii Euronews Maia Bondici și Adi Burcă au ajuns la el acasă. Ghiozdanul era deja echipat. Mai erau de pregătit hainele pentru prima zi de școală. 

Bogdan: „Ăștia sunt pantalonii. Pantalonii negri. I-a luat mama de la Tulcea.” 

Mama lui Bogdan a absolvit doar 8 clase și lucrează de când era de vârsta lui. Nu vrea ca și copiii ei să o urmeze. 

Zlatarov Mihaela, mama lui Bogdan: „Poate n-o să pot să fac ca și toți părinții da măcar 50% să mă implic în educația lor. Cât pot eu, uite, am fost la Tulcea, le-am luat cât de cât acolo, măcar o pereche de adidași, câte un trening.”

Bogdan învață la școală în ritmul lui. Mama și prietenii cei mai buni îl ajută. El înțelege deja că nu tot timpul sunt bani pentru ce își dorește.

Bogdan: „De aia nu-i cer prea mult. Că gen dacă îi cer prea mult, nu are destui bani, de aia nu-i cer eu prea mult, așa că îmi strâng eu.” 

Elevul face naveta zilnic

Bogdan este în clasa a 8-a și își dorește să ajungă la Liceul Tehnologic din Tulcea. Dar drumul până acolo e lung și mai ales costisitor.

Andreea Andrei, directoarea școlii din C.A. Rosetti: „La învățătură nu pot spune că excelează, dar în schimb are alte abilități care l-ar ajuta ca viitor adult să se integreze bine în câmpul muncii, dar nu știu în ce măsură are posibilitatea de a se specializa.” 

Bogdan are o soră care învață la liceu în Tulcea. Dar Mihaela, mama lor, nu știe daca va avea bani să îl trimită și pe el.

Zlatarov Mihaela, mama lui Bogdan: „Numai la fată ca să-i plătesc acuma internatul 2 luni, deja 10 milioane se duc. Numai pe internat. Două luni. În afară de bani de buzunar care trebuie să îi dau, că e fată și e oraș. Asta-i situația nu am ce să fac.”

Dar pe Bogdan nu îl descurajează nimic. De trei ani face naveta zilnic la școală, cu autobuzul școlar. Sunt doar 16 km de la Periprava la Rosetti, unde e gimnaziul, iar asfaltul e inexistent. Drumul e de fapt o succesiune de dune de nisip, gropi și pietriș. 40 de minute dus, 40 de minute întors.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE