Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vânzarea energizantelor ar putea fi interzisă copiilor. Ce amenzi riscă magazinele care nu vor respecta legea

Minorii nu vor mai putea să cumpere băuturi energizante și sucuri care conțin cel puțin două ingrediente cu efect de stimulare a sistemului nervos central. Asta dacă un proiect adoptat de Senat va trece și de votul deputaților. Studiile arată că aceste băuturi provoacă, în cazul copiilor și adolescenților, crize, atacuri cerebrale sau chiar moartea subită. 

Vânzarea băuturilor energizante ar putea fi interzisă minorilor atât în magazine cât și la automatele din incinta spitalelor sau a școlilor. Mai mult, va fi interzisă vânzarea acestor băuturi pe o rază de 1 km în jurul școlilor. 

Simona Ghimiș este chimist și are doi copii. Spune că este de acord cu interzicerea băuturilor energizante, mai ales în apropierea școlilor. 

”El este în clasa întâi, dar învață în incinta unui liceu, pentru că școala lor este în renovare și credeți-mă este ceva de speriat ceea ce văd. Vorbesc cu el și îi explic, el fiind mai mare înțelege acum”, a spus aceasta. 

Comercianții susțin că dacă proiectul va intra în vigoare, vor respecta normele. Magazinele care nu vor respecta legea riscă amenzi între 25 și 100 de mii de lei. Totodată, magazinele ar putea fi închise până la 60 de zile. Nutriționiștii spun că o astfel de interdicție ar putea reduce obezitatea în rândul tinerilor. 

Dragoș Damian, nutriționist: ”Până la urmă dacă bei un suc o dată pe săptămână, până la urmă nu ți se întâmplă nimic. Dacă bei în fiecare zi doi litri dintr-o băutură îndulcită, în mod sigur o să ai probleme, iar despre energizante, acestea în mod clar nu ar trebui să fie consumate de minori, aici părinții trebuie să fie conștienți că nu trebuie să le pună la dispoziție.”

Senatorii au inițiat proiectul de lege care interzice vânzarea băuturilor energizante copiilor după mai multe incidente cauzate de consumul acestora. 

Cel mai grav este cazul unui tânăr de 17 ani care, în luna iulie, a murit într-o tabără după ce a consumat patru doze de energizant. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară arată că, în Europa, 68% dintre adolescenți și 18% dintre copiii sub 10 ani consumă energizante.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE