Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

1 din 4 copii au probleme de greutate. România nu are un plan național de combatere a obezității

România nu are un Plan Național de Combatere a Obezității, deși fenomenul este alarmant în țara noastră. Suntem pe primele locuri în Uniunea Europeană la acest capitol. Peste 20% dintre români suferă de obezitate, iar numărul este în creștere, arată statisticile. Și mai gravă este situația în cazul copiilor - 1 din 4 sunt supraponderali sau suferă de obezitate. Problema obezității este inclusă în planul național de diabet, care însă nu are norme de aplicare.

Obezitatea poate cauza mai multe boli grave, printre care se numără bolile de inimă, cancerul și depresia.

Teodor a avut probleme cu greutatea din copilărie, dar a ajuns la un nutriționist abia la 22 de ani, când medicii i-au spus că suferă de obezitate morbidă. Avea 140 de kilograme și mai multe probleme de sănătate cauzate de kilogramele în plus. În doar 11 luni a slăbit 60 de kilograme, chiar dacă nu a făcut sport.

Teodor Ungureanu, pacient: În acea perioadă, acest stil de viață a constat în 6 mese pe zi, 3 mese principale, 3 gustări. Ajunsesem într-un punct în care aveam probleme serioase de sănătate și nu era ok. Dieta este echilibrată, ai de toate. Ai și carbohidrați, ai și proteină.

Obezitatea infantilă a devenit una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică la nivel european.

În România, ultimele statistici arată că 1 din 4 copii au probleme de greutate

În lipsa unor măsuri, numărul copiilor obezi ar putea ajunge la 500 de mii, în 2030.

Nicolae Hâncu, membru FORO şi Preşedintele de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice: S-a făcut o analiză în Europa: Sunt națiunile Europei pregătite pentru redresarea acestei situații? Și într-un mod total neașteptat, s-a constatat că România este practic pe ultimul loc.

Șerban Damian, nutriționist: Acum, tot mai puțini copii fac mișcare, există tentația de a folosi device-uri, de a sta mai mult la birou, în pat, în detrimentul mișcării pe care generația mea o făcea vrând nevrând, pentru că era toată ziua la joacă afară.

În pofida cifrelor alarmante, România nu are un plan de combatere a obezității. În plus, nu este suficient doar să fie elaborat.

Nicolae Hâncu, membru FORO şi Preşedintele de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice: Și programul privind combaterea diabetului este elaborat, dar de 2 ani de zile norme de funcționare nu există. De 3 ani de zile, nu de doi.

Obezitatea este asociată cu 80% din cazurile de diabet de tip 2

Este responsabilă și de apariția bolilor cardiovasculare, a cancerului, dar și a depresiei.

Nicolae Hâncu, membru FORO şi Preşedintele de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice: Dacă tratăm obezitatea, acele complicații sunt mult atenuate. Dacă tratezi obezitatea, se rezolvă aproape în totalitate și tensiunea arterială, diabetul și patologia cardiovasculară.

Teodor Ungureanu, pacient: Ai o anxietate, o depresie, ești ușor marginalizat în acel moment de societate. Ești diferit. Familia, prietenii, apropiații, toți spun trebuie să faci ceva, trebuie să slăbești. Trebuie să fii într-un punct foarte dificil, cum am fost și eu, ca să iei o decizie.

La nivelul Uniunii Europene există o strategie care își propune să reducă numărul persoanelor care suferă de obezitate, prin promovarea unei alimentații sănătoase și încurajarea activității fizice. Potrivit unui studiu, 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE