Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Controverse după implementarea noii formule de acordare a burselor de merit. Elevi cu medii de 1.50 ajung să fie ”răsplătiți” pentru notele slabe

Noua formulă de acordare a burselor atrage după ea o mulțime de controverse. Elevi cu medii mai mici de 5 ajung acum să fie ”răsplătiți” pentru notele slabe la învățătură.

Ultimul caz apărut în spațiul public este cel al unui elev din Sibiu care a reușit să obțină bursă de merit cu nota 1,59. Alte trei medii pe baza cărora elevii din Sibiu primesc bursă sunt, de asemenea, sub 5, scrie Turnul Sfatului.

O situație similară a avut loc în județul Prahova

Un elev de la o școală din Prahova a reușit să primească bursă de merit cu media 4,59. Situația a avut loc la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești.

La unitatea de învățământ 373 de elevi se încadrează, potrivit metodologiei -cadru, în procentul de 30% din fiecare clasă, indiferent de media lor generală anuală din anul școlar trecut, conform Observatorul Prahovean.

”Avem copii, la liceu cu media 9,86. Coborâm lista și ultima medie, la profesională, a unui elev care primește anula cesta bursă de merit e 4,59. Vorbim de acele cazuri de elevi admiși la liceu cu note la Evaluarea Națională de 2 și 3”, a precizat directorul instituției.

Cum se acordă în anul școlar 2023-2024 bursele de merit

Noua formulă de acordare a burselor de merit pentru elevi a stârnit numeroase discuții în spațiul public. Practic, din acest an școlar, 30% din elevii dintr-o clasă vor primi burse de merit, chiar dacă vorbim de diferențe mari de medii între aceste clase. Peste 90.000 de elevi cu note mari ar ajunge astfel să nu mai primească burse, în timp ce elevii cu note mici vor fi răsplătiți.

Dacă până acum erau două burse separate care se acordau în funcție de medii, cea de merit pentru elevii de peste 9,50 și cea de studiu pentru elevii între 7,50 și 8,50, acum, ministerul a eliminat bursa de studiu și a schimbat formula de acordare a celei de merit, astfel încât să le combine într-un fel pe amândouă.

Pe scurt, a eliminat pragul de 9,50 și a stabilit ca până la 30% dintre elevii dintr-o clasă să o primească, în funcție de rezultatele lor școlare. Metodologia, care s-a aflat în dezbatere publică până luni, a fost puternic contestată de reprezentanții societății civile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE