Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum vor fi acordate bursele de merit pentru elevi. Ministerul Educației a eliminat pragul mediei minime de 9,50

Noua formulă de acordare a burselor de merit pentru elevi a stârnit numeroase discuții în spațiul public. Practic, din acest an școlar, 30% din elevii dintr-o clasă vor primi burse de merit, chiar dacă vorbim de diferențe mari de medii între aceste clase. Peste 90.000 de elevi cu note mari ar ajunge astfel să nu mai primească burse, în timp ce elevii cu note mici vor fi răsplătiți.

Dacă până acum erau două burse separate care se acordau în funcție de medii, cea de merit pentru elevii de peste 9,50 și cea de studiu pentru elevii între 7,50 și 8,50, acum, ministerul a eliminat bursa de studiu și a schimbat formula de acordare a celei de merit, astfel încât să le combine într-un fel pe amândouă.

Pe scurt, a eliminat pragul de 9,50 și a stabilit ca până la 30% dintre elevii dintr-o clasă să o primească, în funcție de rezultatele lor școlare. Metodologia, care s-a aflat în dezbatere publică până luni, a fost puternic contestată de reprezentanții societății civile.

Ariana Dudună, președinte CNE Constanța: Pe de o parte are un avantaj, acela că în fiecare clasă vor exista elevi care vor beneficia de o bursă de merit și că nu vor mai fi clase în care niciun elev nu primește bursă, pentru că sunt notați mai strict de profesorii respectivi. Totuși, are și dezavantaje: dacă într-o clasă sunt mai mulți elevi care învață destul de bine și care se străduiesc, mai mulți elevi merituoși, aceștia nu vor mai primi bursă.

Și reprezentanții părinților spun că un prag ar fi necesar pentru bursele de merit

Christine Demeter, Grupul ”Părinții cer schimbare”: Dacă vorbesc de o bursă de merit, asta duce la o competiție între elevi, vorbim, de un prag de la care se începe o bursă de merit, este vorba de a fi în competiție cu tine, vrei să ajungi la acea medie astfel încât să obții o bursă.

Acordarea burselor pentru 30% din elevi are diferite efecte și în unitățile școlare. De exemplu, la Colegiul Național ”Elena Cuza” din Craiova ar fi cu aproape 100 de beneficiari mai mulți ca anul trecut, dar pot să apară inechități între clase, în sensul că elevii cu medii mai mici dintr-o clasă să primească bursă, iar cei cu medii mai mari de la altă clasă să nu mai aibă acest drept. 

De exemplu, aveam o clasă la care ultima medie era 9.49. Asta înseamnă că dacă am avea un procent de 30%, în jur de 9.70 ar fi ultima medie la care ar lua bursă. La o clasă paralelă unde media de admitere ar fi fost mai mică și mai ales la real, unde mediile sunt mai mici, se poate întâmpla să ia bursă cu media 9.

Colegiul Național Frații Buzești din Craiova care se află în top 10 colegii din țară, având medii de admitere ar pierde 700 de burse care se acordau elevilor cu medii peste 9.50.

Ileana Didu - Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova: Ca număr de burse anul trecut, când era ca și criteriu media peste 9.50, am avut un număr de 951 de burse. Anul acesta, cu proiectul 30% din numărul de elevi din clasă am făcut o simulare și am avea în jur de 285 de burse.

Acordarea burselor de merit fără criteriu de medie ar avantaja foarte mult elevii de la liceele tehnologice

La Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși din Craiova numărul bursierilor ar crește de 32 de ori.

Maria Sârbu - directorul Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Craiova: Am reuși cu procentul de 30% la burse de merit să avem un număr de 8 elevi care să beneficieze de această bursă de merit. 20 de clase înmulțit cu 8 înseamnă 160 de burse față de cele cinci burse acordate în anul școlar 2022-2023.

Conform noii metodologii, valoarea minimă a unei burse de merit ar crește de la 200 de lei, la 450 de lei. Până la următoarea ședință a Consiliului pentru Dialog social, care va avea loc săptămâna viitoare, metodologia ar putea suferi modificări. Ministerul Educației deja a cerut în teritoriu date privind elevii cu medii de peste 9,50.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE