Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fost ministru al Educației, despre bursele de merit: Mesajul ministerului este că nu contează cât de mult muncești, contează unde te așezi

Acordarea burselor de merit și elevilor care au medii sub 5 este o aberație a legilor educației și este doar începutul, spune fostul ministru al Educației Mircea Miclea, într-un interviu pentru Euronews România.

”Nu face altceva decât să ridice la nivel național o șmecherie de genul: contează unde te poziționezi social, ce relații ai, unde te așezi și nu cât de mult muncești”, a spus Miclea.

Amintim că formula introdusă de noua lege a învățământului preuniversitar, intrată în vigoare în septembrie, spune că bursele de merit de 450 de lei se acordă tuturor elevilor care au peste 9,50 media anuală, dar și primilor 30% de elevi din fiecare clasă, indiferent de medii.

Astfel, elevi care au 2, 3 sau 4 au primit bursă de merit

”Nu este singurul lucru în legătură cu care și eu, și alți oameni lucizi din această țară am luat poziție și am spus că e greșit și că trebuie revizuită România Educată și toate legile derivate de acolo, dar nu am fost luați în seamă. Prin această modalitate de acordare a burselor, practic ministerul și Guvernul au comunicat următorul mesaj: nu contează cât de mult muncești, contează unde te așezi. Adică eu pot să nu muncesc mult, să nu învăț mult, dar mă pun într-o clasă sau într-o școală în care elevii de 4 sau de 5 sunt în primii 30% și atunci eu primesc bursă pentru că am știut unde să mă așez, nu pentru că am muncit mai mult, nu m-am dus la un liceu în care 30% înseamnă de la media 7 în sus.

Deci mesajul este total aberant, din punct de vedere social. În loc să se spună: contează cât de mult înveți și muncești pentru a obține o recompensă, s-a comunicat mesajul: nu contează cât de mult muncești, contează unde te așezi. Adică nu face altceva decât să ridice la nivel național o șmecherie de genul: contează unde te poziționezi social, ce relații ai, unde te așezi și nu cât de mult muncești. E aberant, dar nu va fi singura aberație din aceste legi, veți vedea în momentul în care începe să se aplice legea”, a spus Mircea Miclea.

În urma criticilor venite din partea societății civile, ministerul Educației a anunțat că ia în vedere schimbarea metodologiei de acordare a burselor de merit.

Până anul acesta, exista pragul mediei de 9,50 sub care elevii nu mai puteau obține această bursă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE