Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Programele europene de studii, utile pentru tineri. Student: Am avut niște task-uri ca la un loc normal de muncă

Programele europene pentru studii pentru tineri sunt destul de puțin cunoscute la noi, deși vin cu avantaje de necontestat pentru studenți. România nu reușește să atingă totuși targeturile stabilite de Uniunea Europeană, pentru că sunt destul de puțini studenți care se înscriu la astfel de programe educaționale.

Andrei Ivanov este un tânăr plin de ambiții profesionale care și-a îmbunătățit experiența școlară cu ajutorul unei burse Erasmus. Student în cadrul Universității Politehnice București a studiat vreme de un an într-o țară nordică. Spune că experiența a fost fascinantă.

Andrei Ivanov, student: Am fost în Finlanda, în Turcu, în sud-vestul țării. Nu e așa de frig pe cât crede lumea. Am făcut cursuri de master, deși eram în ciclul de licență. Majoritatea subiectelor erau pe partea de inginerie medicală, biomedicină, chestii de genul ăsta și pot să zic că m-am întors cu rezultate bune de acolo și cu multă experiență nouă.

Interacțiunea cu studenții din alte țări și profesorii finlandezi pentru Andrei nu a fost o problemă. Le-a spus cu mândrie că este roman și a stabilit punți de prietenie.

Andrei Ivanov, student: Am avut niște task-uri ca la un loc normal de muncă. Proiectul în care am lucrat eu viza securitatea datelor în niște procese industriale.

Experiența în Finlanda a fost prilej și de distracție, sporturile de iarnă sau spectacolul inedit al cerului oferit de aurora boreală au fost surprinse în pozele mărturie ale unei experiențe unice. Dincolo de descoperirile făcute pe pământ Nordic, Andrei spune că își dorește o continuare a studiilor cu masterul făcut tot în străinătate. Scopul, este însă unul nobil. Vrea ca munca sa în cercetare și programare să fie pusă în slujba cercetării românești din zona medicală.

Anne Catherine Isaacs e unul dintre oamenii care au pus bazele procesului Bologna, despre care vorbim și azi, mecanismul care a stabilit criteriile care au făcut mult mai ușoare atât studiile universitare în altă țară, cât și recunoașterea diplomelor și cursurilor absolvite.

Anne Catherine Isaacs, Universitatea din Pisa, EHEA: Mobilitatea a crescut foarte mult în Europa, dar și în alte țări, în special datorită programului Erasmus, care este un program European. Cred că cel mai important lucru pe care un student sau o persoană îl poate face este să capete experiența de a cunoaște lumea dintr-o altă perspectivă. Să poți să te muți, să mergi într-o altă țară, să studiezi acolo, să înțelegi că oamenii gândesc în mod diferit, că văd lucrurile din altă perspectivă. Asta chiar îți deschide mintea.

La noi însă, lucrurile se mișcă mai greu

Tamara Ciobanu, Biroul de conducere a Uniunii Europene a Studenților: Unul dintre motive este chiar aspectul financiar, deoarece sunt foarte costisitoare. În general, o mobilitate este o experiență de neuitat și implică foarte multe oportunități de dezvoltare personală, profesională. Ajungi să-ți extinzi mult mai mult cunoștințele și bineînțeles și o limbă de circulație internațională, pentru că în general mobilitățile sunt în limba engleză sau altă limbă de circulație internațională. Așadar, noi încurajăm foarte mult mersul mobilitate și credem că ar trebui să se întâmple constant, dar de multe ori studenții încă sunt reticenți din multe puncte de vedere.

Pe lângă teama de necunoscut și ideea de ieșire din zona de confort la alegerea unui program de tip Erasmus, mai există și motive financiare, pentru că, de multe ori, bursa pe care o primesc studenții nu este suficientă. Asta pentru că valoarea ei este stabilită ținând cont de costurile din țara din care pleacă studentul și nu de cea în care se duce. Pentru asta ar fi nevoie, crede Tamara, de o rezolvare la nivel european. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE