Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Securitatea elevilor în școli, o problemă ”minoră”. Există mii de școli fără pază și fără autorizația de securitate la incendiu

În România, conform legii, elevii ar trebui să fie protejați la școală, și în ceea ce privește prosibile agresiuni, și în caz de incendiu.

În unele zone, mai ales în mediul rural, securitatea elevilor pare că e lăsată la voia întâmplării: nu există paznici sau camere video de supraveghere. În plus, 3700 de școli din România funcționează fără autorizație de securitate în caz de incendiu.

Imaginile sunt de la Școala Seaca de Pădure din județul Dolj. Unitatea de învățământ nu are pază și nu există nici măcar sistem de supraveghere video.

În timpul orelor de curs porțile stau deschise și ăn clase poate intra oricine. Angajații se simt însă liniștiți.

Nici la Școala Pleșoi nu există pază sau camere de supraveghere. Elevii învață într-o clădire foarte veche, care are ușile larg deschis, către stradă. Vizita jurnaliștilor nu este prea bine primită de profesorii care încearcă să scape repede de întrebările despre lipsa pazei.

Paza lipsește chiar și la școlile situate foarte aproape de oraș. De exemplu, Școala Predești, aflată la doar 17 kilometri de Craiova. Părinții elevilor cunosc situația și nu sunt prea liniștiți.

”Da, este nevoie de un post de paznic și pe zi și pe noapte pentru că vedeți dumneavoastră poate să intre oricine. Sunt în siguranță copiii. Cu noi da, dar ce se întâmplă în rest nu știu să vă spun. N-au fost incidente de acest gen, dar da există un risc.”, a declarat Milica Bivolan- învățător.

Reacția ISJ Dolj

”Vor fi luate măsuri, în sensul că se stă de vorbă cu fiecare director al unității de învățământ și în măsura în care se poate norma un post de paznic acest lucru se va face, în sensul că se va face o solicitare către Inspectoratul Școlar, dar se va face o solicitare și către unitatea administrativ teritorială pentru a prevede fonduri bugetare în vederea achiziționării acelui sistem de supraveghere audio-video”, a spus Nicoleta Lițoiu- purtător de cuvânt ISJ Dolj.

Școala din Predești nu are nici autorizația de securitate la incendiu.

În județului Dolj, există șapte școli fără nici un fel de sistem de pază și alte 71 de clădiri care nu mai îndeplinesc condițiile pentru a obține autorizația de securitate la incendiu.

Din datele Inspectoratului General pentru Situiații de Urgență, la nicelul întregii șări aproximativ 3700 de școli nu mai îndeplinesc condițiile de siguranță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE