Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Școli fără toalete în curte, doar începând cu 2025. În școli nu există nici suficiente manuale

Mulți elevi vor reveni în bănci, iar școlile încă au probleme: unele unități de învățământ au toaletele în curte, în timp ce alte școli nu au obținut încă autorizație de securitate la incendiu sau nu au suficiente manuale.

La videoconferința care a avut loc la Guvern, premierul Nicolae Ciucă a declarat, că există „o stare prin care începerea anului de învăţământ ia prin surprindere autorităţile”, adăugând că sunt încă şcoli cu toaleta în curte şi a solicitat un plan pentru soluţionarea acestei probleme în următorii doi ani.

„Există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învăţământ ne ia prin surprindere şi am dorit ca împreună cu conducerea Ministerului Educaţiei, cu conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi, desigur, cu reprezentanţii structurilor din fiecare judeţ, să avem această şedinţă în care să putem să identificăm ultimele probleme. De altfel, sperăm să nu fie chiar pe ultima sută de metri şi să identificăm soluţiile şi modul în care putem să sprijinim începerea, debutul anului şcolar de săptămâna viitoare din data de 5 septembrie”, a afirmat Ciucă, la videoconferinţa cu prefecţii şi cu reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi al Municipiului Bucureşti pe tema pregătirii începerii anului şcolar.

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu a afirmat că autoritățile locale nu au folosit toți banii alocați pentru amenajarea de toalete.

De asemenea, 3,3% dintre unităţile de învăţământ preuniversitar nu au încă autorizaţie DSP, însă se lucrează pentru „compensarea aspectelor semnalate”, astfel încât aceste şcoli să obţină autorizaţie sanitară, până în data de 5 septembrie, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în cadrul videoconferinţei la care a participat şi premierul Nicolae Ciucă.

Lipsa manualelor școlare

Nicolae Ciucă a transmis că sunt şi „chestiuni legate de asigurarea manualelor şcolare”, adăugând că sunt în curs de rezolvare toate aspectele legate de această problemă, iar Sorin Cîmpeanu a spus că manualele şcolare sunt în şcoli în proporţie de 98%.

„Manualele şcolare sunt în şcoli într-o proporţie de 98%. Avem două contestaţii nefinalizate pentru manualele de tiraj mic. Pentru licee sunt disponibile şi în format digital. Este un alt punct unde stăm mai bine decât în anii anteriori”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Premierul a menţionat că există şi problema transportului elevilor, menţionând că şansa la educaţie trebuie asigurată pentru fiecare elev.

374 de unităţi de învăţământ sunt relocate, cele mai multe în Bucureşti - 36, Vaslui - 40 de unităţi de învăţământ, Constanţa - 18 unităţi de învăţământ, Prahova alte 18 unităţi de învăţământ.

„Fac obiectul unei acţiuni majore de reabilitare a clădirilor şi de extindere a acestor clădiri iar contractele încheiate au date de finalizare ce depăşesc 5 septembrie”, a explicat ministrul.

Anul şcolar începe pentru 2.940.000 de elevi, preşcolari şi antepreşcolari, în aproximativ 17.872 de unităţi de învăţământ, potrivit premierului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE