Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un medic școlar poate ajunge să aibă în grijă și peste 2.000 de elevi în orașele mari

În România, avem un medic școlar la aproximativ 6-7 unități de învățământ. Acesta poate ajunge să aibă în grijă și peste 2.000 de elevi în orașele mari. Asta pentru că domeniul nu este bine finanțat și nu reușește să atragă tineri absolvenți de medicină, spun experții.

Exisă, însă, și inițiative de remediere a problemei. Din această toamnă, Universitatea Carol Davila lansează un curs special de medicină școlară.

În cele peste 6.000 de unități de învățământ câte există în România, sunt angajați aproximativ 1.000 de medici școlari. Chiar și în București, unde sunt aproximativ 650 de unități de învățământ, deficitul de medici școlari este mare.

În București sunt 113 medici școlari și ar mai fi nevoie de încă 68

De asemenea, sunt 501 asistente medicale în școli și mai este nevoie de încă 186.

Crișana Dina, cabinetul medical Colegiul Național „Ion Creangă” din București: Medicii au, de obicei, câte 2-3-4 unități, nu doar o singură unitate. Eu, de exemplu, mai am o școală și două grădinițe, pe lângă acest liceu.

Reporter: Deci în total, de câți elevi am vorbi?

Crișana Dina, cabinetul medical Colegiul Național „Ion Creangă” din București: În jur de 2.000, 2 mii și un pic.

Reporter: Cum faceți față unui flux atât de mare de elevi? Ne străduim, încercăm.

Motivul este faptul că ani de zile, salariile nu au fost bune și absolvenții de medicină au ocolit domeniul, spun autoritățile. Apoi, deși salariile au crescut și au ajuns la aproape 10.000 de lei brut, potrivit grilelor de salarizare ale Administrației Spitalelor din București, medicina școlară a rămas nepopulară.

Răzvan Cherecheș, expert politici de sănătate, UBB: Salariile sunt un prim pas, dar dincolo de asta, ca DSP-urile și ministerul Sănătății să colaboreze cu UMF-urile și cu autoritățile locale, astfel încât să și existe posturi deschise pentru medicii școlari, iar aceștia să ajungă să reprezinte o profesie care are o voce și care constituie un impact de măsurat și are o finanțare corespunzătoare.

Pentru prima dată, Universitatea de Medicină din București va organiza, din acest an, un curs special de medicină școlară.

Alexandra Stănescu, prof.univ. UMF Carol Davila: La aceste cursuri se pot înscrie atât medicii specialiști primari, medicii de familie, cât și medicii generaliști, care au drept de bună practică. Cursurile vor dura 8 săptămâni, vor fi 2 module a câte 4 săptămâni fiecare. Primul începe în data de 20 noiembrie 2023 și se termină pe 15 decembrie, iar al doilea începe pe 13 mai 2024 până în 7 iulie 2024. Avem epidemiologie, sănătate publică, igienă, cele mai frecvente patologii întâlnite în cabinetele de medicină școlară, dar și foarte important – medicina de urgență.

Legea învățământului preuniversitar prevede ca până în 2030 să existe câte un cabinet medical în fiecare școală cu personalitate juridică din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE