Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Moțiunea simplă împotriva lui Alexandru Rafila a picat. Opoziția l-a acuzat pe ministrul Sănătății că "lasă România fără spitale".

Publicat de: Răzvan Mihalașcu
20/09/2023 , 12:22

Moțiunea împotriva ministrului Rafila a picat la vot.

Au existat 89 de voturi pentru, 161 de voturi împotrivă, 15 abțineri și o opțiune "nu votez".


Știrea inițială:

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății va fi dezbătută luni, de Camera Deputaților. Parlamentarii Opoziției cer demisia lui Alexandru Rafila pe care îl acuză că ”lasă România fără spitale” și că ”nu îşi poate justifica averea de peste 3 milioane de euro”.

Şedinţa este programată să înceapă la ora 16:00. Moțiunea simplă este intitulată ”Ministrul Rafila - turistul leneş şi cinic care lasă România fără spitale” și este semnată de 56 de deputaţi USR şi ai partidului Forţa Dreptei, potrivit Agerpres.

Parlamentarii Opoziției îi cer ministrului Sănătății să plece din funcție ”pentru ca România să aibă şansa de a avea spitale noi, nu magherniţe insalubre”, iar pacienţii, medicii şi asistentele să aibă şansa "la adevăr" în sistemul sanitar.

"Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu îşi poate justifica averea de peste 3 milioane de euro. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru ca România să aibă şansa de a avea spitale noi, nu magherniţe insalubre.

Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru ca pacienţii, medicii şi asistentele să aibă şansa la adevăr în sistemul sanitar. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu îi pasă. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu vrea, nu poate şi, la o adică, îl şi enervează faptul că trebuie să muncească. Alexandru Rafila trebuie să plece. Şi nu la New York, în Cuba sau la Geneva, în plimbări plătite de noi toţi. Alexandru Rafila trebuie să plece acasă!", au precizat inițiatorii demersului prin care parlamentarii cer înlocuirea din funcție a lui Alexandru Rafila.

Deputați ai Opoziției: ” PSD a mai pus ministru la Sănătate şi un fost brancardier plagiator”

Inițiatorii mai precizează că moţiunea este "un strigăt de revoltă" pentru că, niciodată în istoria sa recentă, sănătatea din România nu a mai avut parte de un ministru PSD "atât de slab şi de nepăsător faţă de nevoile pacienţilor şi ale sistemului sanitar".

"Sigur, PSD a mai pus ministru la Sănătate şi un fost brancardier plagiator şi o fostă administratoare de spital prinsă în flagrant cu mită. Dar cine îşi închipuia că se poate mai rău, mai ales când vezi CV-ul lui Alexandru Rafila? Spre deosebire de alţi miniştri PSD, Alexandru Rafila a venit ca un comentator specialist în sănătate publică şi o să plece ca un gropar al sistemului sanitar românesc.

Fără îndoială omul sistemului, ministrul Rafila a ocupat de-a lungul timpului diverse funcţii, onorifice sau nu, în aparatul de stat. Nu se poate spune că îi lipseşte experienţa administrativă, fiind şi recunoscut în acest sens. Pe hârtie, avem un ministru al Sănătăţii decorat în două rânduri cu 'Ordinul Sanitar' în grad de Cavaler şi ulterior în grad de Ofiţer, cităm, 'în semn de apreciere pentru întreaga activitate, precum şi pentru rezultatele importante obţinute în perfecţionarea actului medical'. În realitate, avem un politruc puturos la Sănătate. Un impostor. Un incompetent şi un turist de lux în ţări exotice", se arată în textul moţiunii simple.

Semnatarii îl mai acuză pe Alexandru Rafila că refuză de mai mult de doi ani să elaboreze normele de aplicare a Legii Stop Nosocomiale şi "a făcut ţăndări" Planul de Cancer "fără niciun fel de empatie şi consideraţie pentru pacienţii oncologici".

Alexandru Rafila, acuzat că ”a tăiat complet” finanțarea din PNRR pentru un centru de transplant

De asemenea, ei susțin că Rafila "a tăiat complet" finanţarea din PNRR pentru proiectul unui centru de transplant la Cluj, în condiţiile în care Institutul de Transplant din Cluj-Napoca funcţionează într-un pod neautorizat.

Aceştia afirmă că absolut toate serviciile judeţene de ambulanţă sunt conduse de manageri interimari, cu numiri din şase în şase luni, prin ordin al ministrului Rafila, personalul fiind insuficient şi suprasolicitat, iar ambulanţele vechi, "unele de 10-15 ani, cu peste 1 milion de kilometri parcurşi".

În document se mai susţine că niciunul dintre locurile din spitalele din România nu îndeplineşte criteriile pentru a trata mari arşi, menţionându-se că "ministrul Rafila refuză să facă reforme", "România pierde banii din PNRR pentru spitale şi dotări - 740 de milioane de euro", iar investiţiile în medicina prespitalicească sunt în întârziere.

Moțiunea simplă împotriva lui Alexandru Rafila urmează să fie votată miercuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE