Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Farmacia mobilă revoluționează serviciile medicale. Un robot autonom poate aduce medicamente acasă la oameni

Un robot complet autonom ar putea revoluționa serviciile medicale. Cu ajutorul inteligenței artificiale, un start-up din Estonia a dezvoltat o farmacie mobilă, complet autonomă, care ar urma să ofere asistență medicală în afara orelor de program. Grab2Go folosește o tehnologie lansată în martie 2023, care permite pacienților să-și procure rețete și medicamente fără prescripție medicală foarte simplu, doar prin intermediul unui ecran tactil.

Un robot autonom ar urma să furnizeze servicii farmaceutice în Estonia

Totodată, cu ajutorul său pot avea loc și consultări video cu un farmacist. Odată plasată comanda, analiza cu ajutorul inteligenței artificiale se asigură că aprovizionarea este suficientă. Un alt beneficiu al acestui serviciu ar fi combaterea lipsei forței de muncă, nu doar în Estonia, ci în toată Europa, după cum a declarat CEO-ul și cofondatorul companiei, Mart Viilipus, potrivit Euronews. În Franța, două treimi din farmacii nu au personal suficient.

Estonia s-a confruntat cu o penurie de medicamente în ultimele luni, iar oamenii au parcurs sute de kilometri pentru a obține medicamente vitale.

"Nu avem un număr suficient de farmaciști. Deoarece soluția noastră este complet autonomă, putem avea un farmacist care să se ocupe de șase până la opt magazine. Este mult mai eficient", a precizat Viilipus.

În acest fel, farmaciștii existenți "ar putea să se concentreze pe consultarea profesională".

Pe de altă parte, se pune întrebarea dacă acest nou serviciu ar putea duce la pierderea unor locuri de muncă. Mart Viilipus spune însă că tehnologia doar reduce costurile și poate face economie de 75%.

Implementarea unui astfel de sistem ar costa între 100.000 și 200.000 de euro

Acești roboți ar putea fi instalați chiar în farmaciile existente, însă și în alte locuri, iar prețurile variază de la 100.000 de euro la 200.000. Potrivit dezvoltatorului, aceste costuri se amortizează într-un singur an.

O veste importantă este că tehnologia a fost testată și aprobată de autoritățile estoniene chiar și în ceea ce privește siguranța și a obținut toate aprobările și reglementările. Există însă și voci care se întreabă dacă nu cumva ar exista riscuri, având în vedere că eliberarea de medicamente ar putea fi o sarcină delicată, "cu consecințe potențial fatale".

"Ne asigurăm că medicamentele sunt corecte, deoarece farmaciștii pot vedea ceea ce se întâmplă prin intermediul camerei. Ce produse ridică sistemul robotizat de pe rafturi sunt afișate pe tabloul de bord, astfel încât ei să poată decide dacă acestea pot fi distribuite sau nu", a precizat Ago Molder, dezvoltator tehnologic la Grab2Go.

Unii observatori și-au exprimat îngrijorarea că digitalizarea în creștere a serviciilor vitale, inclusiv asistența medicală, poate exclude persoanele care nu sunt la fel de pregătite tehnologic, cum ar fi vârstnicii. Însă în general, reacția a fost pozitivă, după cum spune Viilipus.

"Odată ce clientul reușește să folosească soluția noastră pentru prima dată, el vede că nu există probleme, că nu trebuie să le fie frică și că nu există șanse ca ceva să funcționeze greșit", a spus Viilipus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE