Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inteligența Artificială, folosită pentru monitorizarea incendiilor de vegetație

Inteligența artificială ar putea fi folosită pentru a monitoriza incendiile de vegetație. O firmă din Danemarca a creat o tehnologie care folosește AI-ul pentru a detecta și supraveghea incendiile din aer.

Datele sunt trimise în timp real forțelor de intervenție și i-ar putea ajuta pe pompieri să acționeze rapid și eficient. Inovația a fost deja testată în Catalonia.

Iuliu Novac, cofondator Robotto: "După ce a început misiunea, am identificat rapid locul incendiului. Este vorba de un foc de tabără, dimensiunea focarului este de 0,2 metri pătrați."

Drona este dotată cu o cameră termică, care trimite datele către o unitate de procesare care folosește inteligența artificială. De exemplu, dispozitivul a zburat câteva minute deasupra unei păduri de la periferia unui oraș și a semnalat un foc de tabără. În timpul misiunilor de stingere a incendiilor de vegetație, inovația ar putea fi de mare ajutor.

Pompierii se bazează pe hărți de incendiu vechi de câteva ore

Kenneth Richard Geipel, cofondator Robotto: "În mod obișnuit, atunci când pompierii intervin la un incendiu, se bazează pe hărți de incendiu vechi de 12 ore sau, în cel mai rău caz, pe hărți de incendiu vechi de 24 de ore. Cu ajutorul tehnologiei noastre, ei pot obține o imagine de ansamblu instantanee a locului în care se află incendiul, cât de mare este, unde este cel mai intens, iar apoi își pot aloca resursele."

Tehnologia a fost creată în 2018, când Suedia, Grecia și California s-au confruntat cu incendii masive de vegetație. Și în această vară, Grecia a fost mistuită de foc, la fel ca unele regiuni din Spania, Portugalia, Italia sau Turcia.

Kenneth Richard Geipel, cofondator Robotto: "Peste tot în lume, vedem cum serviciile de urgență au conștientizat că resursele nu pot fi irosite. Aici vorbim despre pompieri sau elicoptere. În timpul incendiilor de vara trecută, Turcia pur și simplu a rămas fără resurse aeriene. Considerăm că este o piață în care putem interveni și îi putem ajuta pe pompieri să se asigure că sunt cu ochii pe tot ce se întâmplă."

Tehnologia este deja folosită în misiuni de stingere a focului în Catalonia. În plus, chiar din acest an, dronele care folosesc inteligența artificială vor fi utilizate pentru a identifica și monitoriza urșii koala din pădurile din Australia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE