Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai puțin de jumătate dintre școlile din România au un cabinet medical. 3 milioane de elevi încep luni școala

Mai puțin de jumătate din școlile din România au un cabinet medical. Legea învățământului preuniversitar, care a intrat recent în vigoare, prevede că toate școlile din România sunt obligate să aibă cabinete medicale. Școlile unde acestea lipsesc trebuie să remedieze situația, până în 2030.

În jur de 3 milioane de elevi revin luni la cursuri în cele aproximativ 6.200 de unități de învățământ din toată țara. Doar jumătate dintre aceștia vor avea acces la servicii medicale gratuite. În școli funcționează doar 3.000 de cabinete medicale.

Însă, din cauza lipsei de personal, medicii trebuie să lucreze în mai multe școli, ceea ce înseamnă că un singur medic poate să ajungă să aibă în responsabilitate și peste 2.000 de elevi.

Crișana Dina, medic școlar, cabinetul medical Colegiul Național „Ion Creangă” din București: Presupune foarte multă responsabilitate. Medicii au, de obicei, câte 2-3-4 unități, nu doar o singură unitate. Eu, de exemplu, mai am o școală și două grădinițe, pe lângă acest liceu. În jur de 2.000, 2 mii și un pic de elevi. Ne străduim, încercăm.

Planurile autorităților sunt ca în următorii 7 ani să fie câte un cabinet medical în fiecare unitate de învățământ cu personalitate juridică din țară.

Miruna Croitoru, președinte, Consiliul Național al Elevilor: Ne-am dori foarte mult, în primul rând, să existe pe tot parcursul programului școlar, pentru că, de foarte multe ori, în special cei care au ore după-amiaza, care au o problemă la sfârșitul programului, nu mai găsesc personalul respectiv, pentru că de foarte multe ori este același personal la mai multe școli și nu este disponibil pe tot parcursul programului școlar, ceea ce este o foarte mare problemă.

În cazul în care se va implementa testarea anti-drog, tot personalul medical ar trebui să se ocupe de colectarea probelor. Însă, autoritățile nu au venit cu un plan concret.

Crișana Dina, cabinetul medical Colegiul Naționa „Ion Creangă” din București: În momentul de față nu am primit o dispoziție oficială și nu știm exact... urmează să aflăm ce se va stabili la nivel de ministere.

Ligia Deca, ministrul educației: Nu avem încă detaliile tehnice, pentru că ele urmează a fi perfectate de către specialiști în următoarele 2 luni.

Până acum, în școli prevenția s-a făcut doar prin campanii de informare. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE