Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Brigada Părinților Antidrog. Peste 600 de părinți din Brașov vor să știe cum să-și protejeze copiii

La Brașov a fost înființată Brigada Părinților Antidrog. Inițiativa aparține unei familii cu trei copiii, care a convins și Comitetul Județean al Părinților să i se alăture. Membrii brigăzii spun că nu vor să mai piardă timp până când autoritățile vor decide pași concreți de combatere a consumului de droguri în școli. Părinții brașoveni învață deja de la psihologi cum să identifice un consumator de droguri și cum să se comporte când află că propriul copil are un astfel de viciu. 

Cristina este mamă a trei copii, a vorbit cu ei despre droguri și a aflat că astfel de substanțe le sunt la îndemână. Mai mult, copiii păreau să știe mai multe lucruri despre stupefiante decât ea însăși. A luat legătura și cu alți părinți, care i-au confirmat că au auzit povești similare. 

Cristina Timariu, coordonator proiect Brigada Părinților Antidrog: ”Foarte accesibile aceste substanțe și foarte la îndemâna lor și mi-am dar seama din discuțiile pe care le-am avut cu prietenii copiilor mei, cu copiii mai, noi suntem foarte deschiși și discutăm deschis, cred că asta m-a și trezit, mi-am dat seama că trăim într-o altfel de realitate, una pe care nu voiam deloc să o văd și mi-am dat seama că nu știu cum să mă comport.”

Cătălin Nan, președinte Comitetul Județean al Părinților din Brașov și Vicepreședinte Federația Națională a Părinților: ”Cu toții știm, cel puțin părinții, știm că există droguri în toate școlile din România. Este o situație tristă, nefericită, dar nu se mai poate ascunde acest fapt. Sunt tata de trei adolescente, de clasă a IX-a, a XI-a și a XII-a și vorbesc cu ele despre orice, unde merg la chefuri, când merg la mare și toți copiii, nu doar ale mele, toți copiii ne spun că da, sigur că știu că am colegi care se droghează, sigur că există droguri în școală.”

Daniel Zontea, purtător de cuvânt IPJ Brașov: ”Nu putem ascunde că nu exista astfel de influențe asupra tinerilor. Nu au fost înregistrate până la acest moment astfel de semnalări, dar încurajăm cadrele didactice și pe toți cei care au semnale cu privire la acest consum de substanțe să ne semnaleze.”

Cătălin Văsii, prefect Brașov: ”Nu avem o statistică și nu am pornit de la principiul că trebuie să avem o statistică, am pornit de la principiul că acest fenomen există, îl recunoaștem și dacă îl recunoaștem că există atunci trebuie să lucrăm foarte mult, esențial la prevenție.”

Peste 600 de părinți s-au alăturat demersului

Pentru că autoritățile încă discută strategii referitor la combaterea consumului de droguri în școli, dar nu au încă un plan concret, Cristina s-a gândit să înființeze Brigada Părinților Antidrog. În trei zile,  s-au înscris peste 600 de părinți, care au participat la mai multe întâlniri online cu psihologi care le-au oferit informații despre cum depistezi un consumator de droguri și cum trebuie să te comporți când acesta este propriul tău copil.

Ioana Constantinescu, psiholog clinician: ”Consumul de droguri are consecințe nefaste asupra sănătății suferite de consumatori, de la halucinații, stări de anxietate, palpitații, logoree, stări de tremor. Consumul de droguri e determinat de o dorință puternică de validare, dar și de o curiozitate de a experimenta senzații noi. Cred că este extrem de important ca părinții să discute și să le fie aproape copiilor lor.” 

Anul trecut în școlile din Brașov a fost derulat un proiect de educație în domeniul drogurilor, organizat de prefectură,  la care au participat 15.000 de elevi și aproape 700 de cadre didactice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE