Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum prevenim consumul de droguri în rândul tinerilor. Cătălin Țone, fost șef al serviciului antidrog București: În școli și în familie, tinerilor să li se vorbească despre riscurile drogurilor

Distracția de la mare are și o față neplăcută. Polițiștii din Constanța au descoperit substanțe interzise la 22 de persoane care participau la un festival de muzică electronică din nordul stațiunii Mamaia.

Ei au fost urcați în dube și duși la audieri. La malul mării, forțele de ordine au fost suplimentate în această perioadă  pentru a combate actele ilegale.

Cătălin Țone, fost șef al serviciului antidrog București a precizat la Euronews România că educația din familie și în școală este una foarte importantă în contextul prevenției consumului de droguri în rândul tinerilor.

„Este important ca până să ajungă la acest festival, în școli, în familie, tinerilor să li se vorbească despre droguri, să li se spună riscurile la care se expun și, de asemenea, să li se dea alternative, să se vină cu influență și cu exemple pozitive. Cred că de undeva de acolo pleacă. Părinții trebuie să fie instruiți. Cred că acum, în zona litoralului, sunt contrate foarte multe forțe și se merge foarte mult pe zona de prevenire, pe zona de control, pe zona de protejare și pe intervenție în caz de nevoie”, a spus Cătălin Țone.

De asemenea și Cristian Șimonca, influencer, a subliniat importanța educației timpurii, în școală și în familie.

„Important e să le explici tinerilor pe limba lor. Cred că trebuie lucrat mai din fașă, adică trebuie să existe o educație acasă, în școală. Cred că trebuie să lucrăm la lucrul acesta cu toții și să venim în întâmpinarea tinerilor pentru că până la urma este un lucru cu care ne confruntăm de foarte multă vreme și nu mai e cazul să îl ascundem sub preș”, a precizat Cristian Șimonca.

Cum refuzi drogurile?

Întrebat cum ar trebui să refuze tinerii un drog, Cătălin Țone a spus că: „Noi le spunem tinerilor foarte răspicat că niciodată un traficant de droguri sau un interlop nu vine la intrarea în curtea școlii, sau la intrarea într-un festival și te forțează să te droghezi. Există pericolul anturajului, dar și cel al conjuncturii. Trebuie să refuzi explicit, dar nu accentuat, trebuie să eviți o stare conflictuală”.

Pe de altă parte Cristian Șimonca consideră că un tânăr educat în familie și în școală are șanse mai mici să consume droguri, indiferent de anturaj: „Trăim într-o presiune în orice moment. Oricare ar fi ea. Eu cred că ține foarte mult de tine. Chiar dacă există anturajul și el te poate duce pe diverse drumuri, cred că dacă tu vii de acasă cu educație și în școală ai avut o educație bună, șansele să devii cool făcând ceva care interzis nu cred că sunt atât de mari”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE