Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum este combătut consumul de droguri în școli. Procedura de intervenție, stabilită de Ministerul Educației și Agenția Națională Antidrog

Noul an școlar va veni cu reglementări noi în privința consumul de droguri în unitățile de învățământ. Ministerul Educației și Agenția Națională Antidrog vor crea o rețea de siguranță în licee formată din părinți, cadre didactice și specialiști astfel încât elevii care se droghează să primească ajutorul de care au nevoie. Măsura vine în contextul în care în România vârsta de debut pentru consumul de droguri este de doar 13 ani.

Un fost consumator de droguri a acceptat să își spună povestea, dar nu vrea să îi divulgăm și numele.

”Ascultam muzică rap-trap și când vedeam în videoclipurile alea că băieții au bani, femei, droguri, mașini, ziceam că uite ce fain e și dacă ei pot, pot și eu”, a povestit tânărul.

Într-o zi, după școală, a mers la un coleg acasă. Fratele mai mare al acestuia le-a oferit o țigară cu canabis. Primul său instinct a fost să spună nu, s-a gândit la cariera sa în fotbal, dar caracterul rebel și dorința de a fi diferit l-au împins să spună da. Avea 13 ani...

”Am ajuns la metanfetamină care a ajuns să îmi fure ultimii doi ani din viața mea, libertate și fericire. Eram foarte slab, aveam 58 de kilograme. Eram tot timpul depresiv, anxios, cu foarte multe datorii. Ai mei nu mai aveau încredere în mine să mă lase până la pâine.

Când mă uitam în oglindă și mă vedeam așa foarte slab și supărat tot timpul și așa și-mi aminteam că momentele alea și secvențele alea din videoclipurile alea ziceam că uite cum voiam să fiu și cum am ajuns”, a mai spus fostul consumator de stupefiante.

După ce a stat nouă luni într-un centru de dezintoxicare, a decis să devină voluntar Teen Challenge Smart. Alături de alți foști dependenți de droguri, face prevenție în școli și încearcă să-i învețe pe tineri cum să spună NU drogurilor.

”Poate că dintr-o clasă de 10-20 de copii, 19 îmi zic ce-i, bă, costă și mă învață pe mine, dar poate pe unul dintre ei îl ating undeva și când o să ajung în situația aia, poate o să-l ajut”, a mărturisit el.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică o procedură de intervenție în cazul consumului de droguri în școli, elaborată alături de Agenția Națională Antidrog. Vor să creeze o rețea de siguranță formată din părinți, cadre didactice și specialiști.

Specialiștii la care pot apela părinții consumatorilor de droguri

Un profesor care observă la un elev o schimbare de comportament trebuie să intervină. Dacă această problemă îl depășește, trebuie să apeleze la specialiștii de la Protecția Copilului, care se vor deplasa la părinții elevului să vadă care este motivul schimbării comportamentului.

”Profesorii sau diriginții sunt obligați să sesizeze consilierul școlar, iar după câteva ședințe cu consilierul școlar, bineînțeles, cu acordul părinților. Dacă ei observă că este o problemă care ține de domeniul joburilor, fiecare școală are un specialist antidrog care se ocupă de ea și atunci specialistul antidrog poate veni și poate oferi consiliere gratuită și confidențial familiei”, a precziat comisar–șef de poliție Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog.

Cel puțin 10% dintre români au consumat cel puţin un tip de drog

Adolescenții sunt cei mai vulnerabili, iar vârstă de debut pentru consumul de droguri a scăzut la doar 13 ani, potrivit Agenției Antidrog. ONG-uri precum Teen Challenge Smart împreună cu Agenția Națională Antidrog fac prevenție în școli. Acolo unde sunt copii care au încercat droguri măcar o dată, vin cu foști consumatori care să le vorbească din experiența lor.

De exemplu, Andrei, unul din fondatorii ONG-ului, a început să le vorbească elevilor despre experiența de fost consumator care și-a pierdut 11 prieteni din cauza consumului de droguri.

”Află informații pe care în mod normal nu le afli din social media, din muzica pe care o ascultă. Ce află ei este partea de fan de la început, partea mișto, partea cool, peAndrei Ștefan, Director program prevenire Teen Challenge Smartntru că drogurile îți dau ceva la început, de asta te și agață, însă se discută foarte puțin despre consecințe, se discută foarte puțin despre starea de degradare în care vei ajunge. Și noi pe asta punem accent.

Am 11 prieteni care au murit din cauza consumului, fratele meu mai mic a fost arestat pentru trafic, mama mea s-a îmbolnăvit de cancer și a murit din cauza situației de acasă”, a afirmat Andrei Ștefan, Director program prevenire Teen Challenge Smart.

Potrivit datelor oficiale, 10,7% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii. Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE