Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plaja de la granița cu Bulgaria, cu obiceiuri românești. Locul sălbatic, asaltat de turiști și cu multe gunoaie

La doar 70 km de București, în județul Giurgiu se regăsește un loc rupt de gălăgia orașelor, în plină sălbăticie - Plaja Gostinu de pe malul Dunării. Este o plaja neamenajată, dar oamenii sunt atrași de liniște și peisaj. Însă, unii dintre romanii care ajung acolo uita că natura iubește curățenia, iar locul gunoaielor ar trebui să fie tomberoanele și nu plaja, apa sau pădurea. Autoritățile locale spun că nu există nicio cale legală pentru ca locul să fie autorizat pentru amenajare.

Se vrea a fi un loc cu o oaza de liniște și perfect pentru relaxare, dar a fost transformat într-un simbol al nepăsării. Plaja Gostinu din județul Giurgiu este un loc sălbatic, neamenajat, iar acum s-a transformat într-un covor de gunoaie. Mucurile de țigară sunt peste tot în nisip, chiar dacă primăria a amplasat câteva tomberoane.

Peturi, sticle, dar și urmele unui grătar, toate acestea le găsiți la câțiva metri de plajă. Mai mult, cei care ajung aici pe plaja Gostinu sunt întâmpinați de un afiș care spune foarte clar că plaja este neamenajată. De asemenea, nici apa din Dunăre nu este verificată de autorități, respectiv scăldatul este interzis.

Abandonarea deșeurilor în spații publice, amendată

Într-un colt de plajă se găsesc un bar, cu o bucătărie improvizată și câteva șezlonguri spre închiriere. Totuși, lipsește toaleta, iar angajatul barului spune că oamenii își fac nevoile în pădure.

Pe lângă ce găsesc la fața locului și drumul până la plajă este o adevărată provocare pentru șoferi. Malul se surpă, iar gropile s-au transformat în mici cratere.

Reporter: ” Vreo investiție pe viitor, vă gândiți la asta?”

Dumitru Văcaru, primarul comunei Gostinu: ”Exclus! În zona inundabilă nu se aprobă niciun fel de investiții. Acolo plaja depinde de cotele apelor Dunării. Când Dunărea e seacă plaja există, când Dunărea a crescut, cum e cazul acum, plaja nu mai există.”

Reporter: ”Ce aveți să le transmiteți oamenilor care merg, dar din păcate nu strâng în urma lor gunoaiele?”

Dumitru Văcaru, primarul comunei Gostinu: ”Vai de capul meu! Vom mai face în mod voluntar. Plaja este neamenajată, nu e în administrarea nimănui.”

Conform legii, abandonarea deșeurilor în spații publice, inclusiv în natură, se pedepsește cu amenda de la 3.000 la 6.000 lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE