Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pauze de plajă cu buget redus: Renunțați la locurile turistice pentru bijuteriile ascunse ale Europei

Europa este binecuvântată cu kilometri întregi de coastă frumoasă, însă destinațiile sale populare de plajă se confruntă cu presiunea turismului excesiv.

De la Marsilia la Mallorca, se impun limite de vizitare pentru a face față mulțimii.

Dacă nu vreți să vă luptați pentru un loc pe nisip - sau să fiți privit de localnicii sătui - de ce nu explorați vara aceasta câteva destinații de plajă mai puțin cunoscute?

Iată câteva dintre cele mai bune escapade pe plajă din Europa, care trec neobservate, potrivit Euronews Travel.

Descoperiți Mediterana cu un buget redus pe Riviera albaneză

Albania nu și-a pus încă amprenta pe traseul turistic principal al Europei - ceea ce reprezintă un motiv în plus pentru a o vizita. Întinzându-se de-a lungul Mării Adriatice și a Mării Ionice, cei 450 km de coastă a țării sunt presărați cu nisipuri aurii și păduri de pini.

Pentru cele mai bune plaje, mergeți pe Riviera albaneză, care se întinde de la Vlorë la Ksamil.

Deși este departe de a fi nedescoperită, Dhërmi este una dintre cele mai lungi și mai populare plaje din Albania. Când vă veți plictisi de barurile pline de viață, vă puteți rătăci cu ușurință spre singurătate.

Aventurați-vă mai la sud, spre Ksamil, unde veți fi răsplătit cu ape turcoaz și trei insule mici la distanță de înot.

În prezent, Aeroportul Internațional Tirana - la două ore de mers cu mașina de la Vlorë - este principala poartă de intrare în Albania. De asemenea, puteți lua un feribot din Corfu, în Grecia, până în orașul Sarandë.

Vlorë este programat să deschidă propriul aeroport în 2024 - deși nu este lipsit de controverse.

Întoarceți-vă la natură pe coasta bulgară a Mării Negre

Litoralul bulgăresc al Mării Negre abundă în frumusețe naturală. La aproximativ 35 de minute de mers cu mașina de popularul Sunny Beach, Irakli păstrează un aer sălbatic.

Cu doar două restaurante, o zonă pentru nudiști și un camping, această întindere de nisip este locul perfect pentru a vă întoarce la natură.

Nu sunteți genul de persoană care preferă aerul liber? Vaya Beach Resort, la nord, oferă vile de tip boutique contemporane, cu vedere panoramică la ocean. Orașul de la malul mării Obzor este, de asemenea, la îndemână, dacă sunteți în căutarea unei experiențe diferite.

Aeroportul Burgas, al doilea cel mai mare centru de zbor din Bulgaria, se află la aproximativ o oră de mers cu mașina de Irakli.

Combinați soarele și vizitarea obiectivelor turistice în Poreč, Croația

Săriți peste Dubrovnik, plin de pasageri de croazieră, pentru Poreč, în vestul Croației.

Cu străzi pietruite și acoperișuri de teracotă care rivalizează cu popularul său vecin de la est, orașul vechi din Poreč este încărcat de istorie.

Mergeți la Bazilica Eufrasiană din secolul al VI-lea, protejată de UNESCO, pentru a vă minuna de mozaicurile de aur bine conservate, înainte de a face o scurtă excursie cu barca pe insula Sveti Nikola pentru a face plajă.

Poreč se află la 40 de minute de mers cu mașina de la aeroport, unde sunt disponibile autobuze de transfer către centrul orașului. De asemenea, se află la puțin peste o oră de mers cu mașina de Trieste, Italia. Alternativ, puteți ajunge la Poreč cu un catamaran din Veneția.

Luați o pauză de plajă din Montpellier, Franța

Chiar în afara orașului Montpellier se află una dintre cele mai frumoase plaje din Franța. Plage de l'Espiguette in Grau du Roi oferă o întindere lungă și sălbatică de nisip cu dune ondulate.

Clasificată ca Marele sit al Franței pentru peisajul său emblematic, plaja este protejată de dezvoltare. Farul său pătrat impresionant este una dintre singurele structuri la vedere.

Montpellier se află la mai puțin de două ore de mers cu trenul de Lyon și la puțin peste șase ore de Paris, unde puteți face legătura cu Eurostar și alte servicii de transport internațional.

Bucurați-vă de priveliștea oceanului în Peninsula Mani din Grecia

Situri arheologice și golfulețe azurii străjuiesc Peninsula Mani din sudul Greciei.

Dacă preferați să explorați linia de coastă, în loc să vă relaxați pe ea, mergeți la liniștitul Kardamyli, unde traseele de drumeție vă conduc la priveliști uimitoare ale oceanului.

La doar câteva minute mai jos pe coastă, plaja Foneas este îmbrățișată de stânci și presărată cu pietricele albe pitorești.

Kardamyli se află la mai puțin de o oră de mers cu mașina de Kalamata, unde există un aeroport internațional și servicii de autobuz.

Canalizați energia pe insulele Eoliene din Italia

Chiar la nord de Sicilia, insulele stâncoase eoliene se ridică din Marea Tireniană.

Insula Vulcano poate că nu este cunoscută pentru nisipurile sale albe - dar plajele sale negre vulcanice sunt cel puțin uimitoare.

Relaxați-vă în băile calde de noroi înainte de a lua o barcă spre insula mai mare Lipari pentru a vedea apusul de soare de la Observatorul Geofizic.

La insule se poate ajunge cu ușurință cu feribotul din Sicilia.

Răsfăț cu soare în Donegal, Irlanda

Irlanda s-ar putea să nu fie primul loc care vă vine în minte atunci când vă gândiți la o vacanță pe plajă, dar Insula de Smarald are partea sa de coastă care vă taie respirația.

Golful izolat Kinnagoe Bay din Donegal este un prim exemplu. Deoarece se află chiar în nordul țării, nu vă așteptați la temperaturi calde și soare. Plaja de nisip curbată este adăpostită de un versant verde înclinat, ceea ce compensează mai mult decât vremea, totuși.

Kinnagoe Bay se află la aproximativ o oră de mers cu mașina de Derry, la două ore de Belfast și la patru ore de Dublin.

Observarea păsărilor în superba Deltă a Dunării din România

Acolo unde fluviul Dunărea se întâlnește cu Marea Neagră, veți găsi o întindere sălbatică de mlaștini în continuă schimbare, la care se poate ajunge doar cu barca.

Cea mai mare zonă umedă din Europa este un paradis pentru iubitorii de animale sălbatice. Zăriți pelicani, heroni și vulturi cu coadă albă în timp ce ascultați urletul șacalilor aurii în pădure.

Când nu explorați canalele îndepărtate și lacurile vaste ale deltei, vă așteaptă plaje cu nisip alb în Sulina și Sfântu Gheorghe.

Ambarcațiuni rapide și feriboturi circulă din orașul Tulcea până la Sulina, în Delta Dunării din România.

Prefă-te că ești în Caraibe în Outer Hebrides din Scoția

În largul coastei de nord-vest a Scoției, Insula Harris din Hebridele Exterioare găzduiește unele dintre cele mai spectaculoase plaje din Marea Britanie.

Micul sat agricol de coastă Seilebost este cât se poate de pitoresc. Vizitați-l la sfârșitul primăverii sau vara pentru a admira priveliștile spectaculoase ale golfului cu nisip alb din Luskentyre, încadrat de primule înflorite și de apele albastre ca în Caraibe.

Pentru a ajunge pe Insula Harris, puteți lua trenul până la Mallaig sau Kyle of Lochalsh, apoi puteți călători cu autobuzul pe Insula Skye până la traversarea cu feribotul din Uig.

Pierdeți-vă în farmecul venețian al orașului Izola, Slovenia

Izola, pe o mică porțiune de coastă adriatică a Sloveniei, a fost cândva o insulă aflată sub dominație venețiană.

Mai puțin aglomerat decât orașul vecin Piran, micul port de pescuit încântă cu străduțe fermecătoare și șerpuitoare. De asemenea, are o mulțime de plaje cu pietriș și nisip, care pot fi accesate de pe o potecă de coastă.

Vă puteți combina vizita cu o excursie de o zi în populara stațiune de vară Poreč, în Croația, care se află la doar o oră de mers cu mașina la sud de Izola.

Izola se află la 30 de minute de mers cu mașina de Trieste sau la puțin peste o oră de mers cu mașina - sau la trei ore cu trenul - de Ljubljana.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE