Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

35% dintre copii, victime ale agresiunii la școală. Programul anti-bullying al organizației Salvați Copiii ar putea fi preluat la nivel național

Sute de educatori români învață cum să prevină bullying-ul de la vârste foarte fragede printr-un program dezvoltat de Fundația Maria și de ong-ul Salvați Copiii din Danemarca. Se implementează deja de patru ani, iar ministerul educației ar putea să-l extindă la nivel național. Datele arată că 35% dintre elevii de 15 ani au fost afectați de fenomenul de bullying cel puțin de câteva ori pe lună. Umilirea de către alți colegi a afectat capacitatea de învățare a victimelor. 

Mai exact, un elev supus umilințelor în mediul educațional va avea o performanță școlară cu 40% mai mică decât în mod normal, potrivit datelor Salvați Copiii. La fel cum educația trebuie să înceapă de la vârste fragede, și fenomenul de bullying trebuie prevenit din timp, spun experții. Prin programul Să fim prieteni – fără bullying, grădinițele primesc kit-uri cu manuale, jucării și jocuri prin care să-i învețe pe elevi respectul reciproc și toleranța.

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România: ”Transmitem copiilor niște valori care vor pune baza comportamentului lor toată viața: toleranță, grijă, respect, curaj, lucruri pe care și ei trebuie să le învețe, dar și părinții lor, și educatorii. Noi asigurăm trainingul gratuit, kiturile sunt și ele oferite. Avem acum 60 de grădinițe, 400 de grupe, toate grupele deja au primit kiturile, am pregătit și 600 de specialiști din aceste grădinițe, care vor lucra cu copiii, avem un număr de 8.800 de copii și familiile lor, care sunt incluse în acest program în acest an școlar.”

Respectul se învață în familie

Mesajul de respect trebuie să vină și de la părinți, spun educatorii care deja implementează programul în grădinițe.

Alina Ștefănescu, coordonatorul programului anti-bullying de la grădinița 13 din Târgoviște: ”Implementăm acest program de trei ani de zile, este un program care a avut un succes foarte mare. În ceea ce privește interacțiunea dintre copii, au devenit mai toleranți, mai concilianți, mult mai empatici. Desfășurăm activități cu părinții, mese rotunde, ateliere, în ceea ce privește atât informarea, dar mai ales formarea lor, le-am explicat cât de importantă este continuarea acestui program în mediul familial. Familia reprezintă mâna noastră dreaptă în acest program și, de asemenea, propriul exemplu pe care ei îl pot oferi copiilor.”

Programul ar putea ajunge la toți cei 520.000 de copii care se duc a grădiniță în România. 

Viorica Preda, inspector general pentru educație timpurie, Ministerul Educației: ”Acest proiect pe care l-a lansat Salvați copiii și pe care-l extinde mai de parte în 60 de grădinițe, după un model străin, aveți de gând să-l implementați la nivel național, s-a putea face asta? Sigur, s-ar putea face lucrul acesta, nu ar fi singurul proiect care se extinde în felul acesta sau devine politică publică. Așteptăm cu rezultatele de acum să vină și să vedem cum putem să-l extindem, să facem cumva această formare a cadrelor didactice, să o preluăm poate prin Casa Corpului Didactic sau cu alte mijloace, pentru că, desigur, organizația Salvați Copiii nu va putea să ajungă în fiecare unitate de învățământ din România 06:58 dar în acest parteneriat cu noi, sunt sigură că vom putea face lucrul acesta.”

Potrivit Salvați copiii, 78% dintre educatori trebuie să gestioneze situații de bullying la grupă. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE