Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect de lege: Copiii sub 16 ani nu mai au voie să folosească rețelele de socializare fără acordul părinților

Copiii care au sub 16 ani nu vor mai avea acces la rețelele sociale fără acordul părinților, potrivit unui proiect de lege pregătit de președintele Comisiei pentru apărare din Senat, liberala Nicoleta Pauliuc.

Mediul online, „un sat fără câini”

Pauliuc susține că, în momentul de față, „mediul online este un sat fără câini”, iar copiii și adolescenții sunt la un pas distanţă de mesaje care le pun de multe ori inclusiv viaţa în pericol. Problemele au fost semnalate în discuţiile pe care senatoarea le-a avut cu mai mulți părinţi.

„Siguranţa copiilor în mediul online - după ce am stat de vorbă cu mai multe mame, cu părinţi îngrijoraţi de supraexpunerea la ecrane a copiilor noştri, de conţinutul online total neadecvat vârstei lor, împreună cu colegele mele din Organizaţia Femeilor Liberale, acum trei săptămâni, am scos în dezbatere publică o iniţiativă legislativă care vine să găsească soluţii la aceste probleme semnalate. Propunerea pe care o lansăm şi astăzi în dezbatere publică constă în promovarea unei legi care vorbeşte despre control parental pentru accesul copiilor noştri până la vârsta de 16 ani pe reţelele social media. Aşa cum am spus, ne interesează viitorul copiilor noştri, ne interesează să avem o generaţie sănătoasă, echilibrată din punct de vedere fizic şi emoţional, iar prin acest proiect de lege credem noi că dăm suficiente instrumente părinţilor să poată să-i protejeze pe copiii noştri”, a precizat Pauliuc.

„Din păcate, mediul online este un sat fără câini, copiii noştri, indiferent de vârstă, sunt la un pas distanţă de mesaje care le pun, de multe ori, şi viaţa în pericol, mesaje care vorbesc despre bullying, mesaje trimise de prădători sexuali”.

„Tocmai de aceea cred eu că, astăzi, prin această iniţiativă legislativă, vom putea să încercăm să facem un spaţiu mai sigur atunci când vorbim despre prezenţa copiilor noştri în mediul online”, a mai spus Nicoleta Pauliuc.

La dezbaterea din Senat, „Siguranța copiilor în mediul online. Acces la social media cu acord parental”, transmisă și pe Facebook, a participat și ministrul Educației, Ligia Deca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE