Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raluca Mariana Cosma, directorul anului 2023. A reușit să atragă fonduri de peste o jumătate de milion de euro pentru școala pe care o conduce

Reducerea abandonului, inovarea școlilor cu ultimele tehnologii și atragerea de fonduri de sute de mii de euro pentru proiecte educaționale au transformat mai multe școli în exemple de bună practică. Totul a pornit de la directorii care și-au dat interesul să schimbe lucrurile în momentul în care au ajuns în funcție. Ei au fost omagiați la Gala Premiilor pentru directorii anului.

Raluca Mariana Cosma este directorul anului. Conduce Școala Gimnazială Ion Ghica din Iași de 4 ani și a reușit să atragă fonduri de peste o jumătate de milion de euro. Banii au fost folosiți pentru finanțarea mai multor proiecte educaționale, dotări cu laptopuri și videoproiectoare, acreditări Erasmus pentru schimburi de experiență cu școli din alte țări europene și implementarea educației non-formale.

Raluca Mariana Cosma, directoarea școlii gimnaziale „Ion Ghica” din Iași: Scopul nostru a fost conectarea cu viața reală, să nu mai fie atât de abstracte noțiunile, lucrul acesta s-a întâmplat și la matematică, și la istorie, și la geografie, și la biologie, au mers în teren, au folosit Google Maps pentru identificarea unor obiecte, au mers în muzee să înțeleagă istoria concret.

Părinții sunt invitați să-și exprime opinia. Anul acesta i-am întrebat ce le place la școala noastră, ce nu le place, ce am putea îmbunătăți. Acest feedback al lor pe noi ne ține în priză și știm că mai avem un obiectiv de atins.

Alte schimbări remarcabile s-au produs la un liceu tehnologic

Directorul a crescut rata de promovare la bacalaureat de la 0% în 2020 la 46% în 2022. A reușit asta, în primul rând, prin modernizarea școlii. A strâns fonduri de 500 de mii de euro prin PNRR. Liceul este dotat cu cea mai nouă tehnologie, cum ar fi dronele agricole, pe care elevii învață să le folosească.

Vasile Benedek, directorul Liceului tehnologic „Ioan Ossian” din Șimleu Silvanei, Sălaj: Sunt utilaje agricole pe care le folosim pentru tratamente și fertilizare. Ridică până la 57 de kg și funcționează destul de eficient, cam în jur de 10 minute trebuie pentru un hectar.

Absolvenții își găsesc repede un loc de muncă având cunoștințe și abilități la zi din domeniu și sunt foarte bine plătiți.

Vasile Benedek, directorul Liceului tehnologic „Ioan Ossian” din Șimleu Silvanei, Sălaj: Există în gândirea noastră colectivă că „dacă nu înveți bine, o să ajungi la sapă”, însă trebuie să contrazic această mentalitate. Am văzut foarte mulți oameni care s-au specializat și au reușit să-și construiască o carieră de succes, pot să fie medici veterinari, ingineri agronomi, horticultori. Pe mine personal mă încântă că, prin agricultură, reușim să ținem acasă tineretul. Avem copii care câștigă în jur de o mie de euro, avem copii care câștigă în jur de 2.000 de euro după ce au terminat un profil la noi.

Vasile Benedek a câștigat premiul de inovare. Gala premiilor pentru directorii anului este organizată din 2017 de către Asociația pentru Valori în Educație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE