Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Posibile noi reguli de transfer pentru profesori. Ligia Deca: Blocarea posturilor titulare din școli ar putea fi limitată

Ministerul Educației ia în calcul limitarea perioadei în care un profesor titular își poate bloca postul dacă pleacă cu detașare în altă funcție, cum  ar fi una politică. Ligia Deca a explicat, într-un interviu acordat Euronews România că, în prezent, se verifică din punct de vedere juridic, cum se poate face acest lucru.

Ligia Deca, ministrul Educației: ”Avem și fenomene pe care și eu cred că trebuie să le limităm prin metodologie. De exemplu, acel fenomen prin care te titularizez într-o școală, după care până la începerea anului școlar te mulți se transfere în altă parte. Cred că asta lasă foarte multe școli fără persoane.”

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: ”Se întâmplă în special în școlile rurale, unde se unde se titularizează și după aia se mută în altă parte. Și cum vreți să limitați acest?”

Reprezentanții profesorilor, reticenți

Ligia Deca: ”Avem nevoie de un angajament din partea profesorilor, unul care să fie și consfințit legal, că odată ce te-ai titularizat pe un post pentru o anumită perioadă de timp, nu mergi în altă parte. Verificăm acum din punct de vedere juridic, cum se poate face acest lucru, pentru că este o îngrădire a dreptului de transfer și care este perioada pe care am putea-o impune. Dar fiindcă avem o nouă lege, toată legislația secundară se va reface și în acest proces ne dorim să și învățăm din ce n-a mers bine între.”

Vitalie Cojocari: ”Ați dat acest exemplu și de funcții de conducere. La asta se poate limita, la funcții de conducere?”

Ligia Deca: ”Este o discuție complicată, putem să discutăm și cred că dacă observăm că aceasta devine o problemă sistemică putem să abordăm discuția. Însă din nou este unul dintre lucrurile pe care în discuțiile cu reprezentanții profesorilor stă o reticență în a intra în această discuție pentru că oamenii spun este un drept câștigat, este un avantaj al profesiei didactice. Dacă ni luați și pe acesta, unde vom ajunge. Dar da, trebuie echilibrat între dreptul la educație și nevoia de a asigura un cor profesoral complet și, sigur, dreptul cadrelor didactice de a avea o anumită stabilitate pe post.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE