Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Profesorii ar putea fi obligați să predea la școlile unde sunt titularizați. Ministrul Educației: ”E nevoie de un angajament legal din partea profesorilor”

Ligia Deca a mărturisit motivul pentru care multe școli rămân fără profesori în școală. Ministrul Educației a declarat că multe cadre didactice se titularizează la o anumită școală, însă până la începerea anului școlar se mută la o altă unitate de învățământ.

”Există un proces de mobilitate a cadrelor didactice prin care școlile declară anumite posturi ca fiind viabile. Acele posturi se scot în concursul național în titularizare. Dacă școala nu spune că acel post are o viabilitate mai mare de un anumit număr de ani, atunci el se ocupă la nivelul unității de învățământ.

Sunt foarte multe școli care, pentru a completa normele cadrelor didactice existente, preferă să împartă o anumită poziție la cadre didactice pe care le au deja sau preferă să facă o selecție pentru că nu sunt siguri câți ani va fi viabil acel post. Nu știu cât timp vor mai avea suficienți copii. Există profesori care sunt suspendați și își păstrează catedră și atunci.

În profesia didactică și în contractul colectiv de muncă există această posibilitate de rezervare în anumite cazuri, în cazul în care ocupă o funcție de conducere, în cazul în care ocupă demnitate publică, în cazul în care nu știu, de exemplu, pleacă într-o mobilitate, există tot felul. Poate fi limitat.”, a spus Ligia Deca.

Cum ar putea fi combătut fenomenul de ”migrare”

Ministrul Educației spune că ar fi nevoie de o asumare legală a profesorului că va preda la școala la care este titularizat.

”Din câte știu eu, în anumite cazuri este limitat la un număr de ani, în altele nu. Este un drept câștigat de profesor acum multă vreme și reprezintă unul dintre avantajele profesiei didactice. Se vorbește mult despre faptul că profesia didactică nu este atractivă. Unul din elementele de atractivitate este stabilitatea ei, odată ce ești titularizat. Și atunci trebuie să ne punem întrebarea dacă pentru o profesie unde ne plângem că nu avem suficienți oameni, putem să afectăm suplimentar prin prin știu eu, o precaritate a poziției.

Dacă pleci temporar în altă parte pentru a te întoarce ulterior. Este adevărat însă că avem și fenomene pe care și eu cred că trebuie să le limităm prin metodologie. De exemplu, acel fenomen prin care te titularizez într-o școală, după care până la începerea anului școlar te mulți se transfere în altă parte. Cred că asta lasă foarte multe școli fără persoane.

E nevoie de un angajament din partea profesorilor, unul care să fie și consfințit legal, că odată ce te-ai titularizat pe un post pentru o anumită perioadă de timp, nu mergi în altă parte. Verificăm acum din punct de vedere juridic, cum se poate face acest lucru, pentru că este o îngrădire a dreptului de transfer și care este perioada pe care am putea-o impune. Dar fiindcă avem o nouă lege, toată legislația secundară se va reface și în acest proces ne dorim să și învățăm din ce n-a mers bine între.”, a declarat Ligia Deca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE