Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariile mici nu îi sperie pe viitorii profesori. Mii de elevi s-au înscris la concursul de titularizare

Salariile mici din Educație nu-i descurajează pe tineri să devină profesori. În plină grevă generală, mii de elevi s-au înscris la titularizare ca să devină învățători sau educatori din toamnă.

De exemplu, mai mult de jumătate dintre elevii profilului pedagogic al unui liceu din Craiova s-au înscris la concurs.

”Cine ne învață, cine ne ajută pe noi la școală să aflăm lucruri noi, profesorul, medicul, magicianul sau un bucatar, bineinteles ca profesorul.”, a declarat o elevă.

Ana Maria Mureșan este elevă în clasa a XII-a la specializarea învățător- educatoare din cadrul Colegiului Natțional Pedagogic din Craiova.

În ultimii doi ani de liceu s-a făcut remarcată, obținând mențiune la Olimpiada Nationala de Pedagogie. Zilele trecute a luat prima decizie importantă în privința carierei. S-a înscris la concursul de Titularizare. Din toamnă vrea să fie învățătoare.

”De-a lungul celor patru ani de liceu am avut ocazia de a cunoaște meseria aceasta frumoasă de cadru didactic și am realizat că nu este o simplă meserie, e mai mult decât atât, e o adevărată pasiune.”, a spus Ana Maria.

Și colega ei, Maria Basturea vrea să predea din toamnă la catedră. Și ea a este olimpică la Pedagogie.

”Sunt în clasa a XII-a, iar pe viitor aș vrea să intru în sistemul de învățământ ca educatoare. În vară vreau să susțin examenul de titulariare, iar din toamnă deja să ajung la o grădiniță”, a declarat Maria.

Pentru elevi salariile mici din Educație nu sunt un impediment

”Într-adevăr sunt salarii mici, mai ales la început, dar pe parcurs acestea cresc, plus că există și alte soluții de a-ți mări acest salariu prin after school-uri, de exemplu, sau diverse centre pentru copii, iar la momentul de față sunt foarte populare în rândul părinților. Deci, dacă ai vrea să-ți majorezi salariul cred că este o variantă”, a mai relatat eleva.

Tot pentru catedra de educatoare va concura și eleva Ana Maria Pocora și ea acum în clasa a XII-a la același liceu.

”Pentru mine titularizarea reprezintă un mare examen, o mare treaptă în cariera mea profesională dar și social deoarece consider că această parte a învățământului este cumva pasiuna mea, este ceea ce pe mine mă reprezintă. Sensibilitatea, afectivitatea în fața copiilor, îmi place foarte mult să lucrez cu aceștia, să îi îndrum, să le fiu ca un mentor.”, a zis Ana Maria Pocora.

Profesorul Tania Țăndăreanu care se ocupă de pregătirea pedagogică a elevilor care vor să urmeze o carieră didactică spune că anul acesta 40 din 55 de absolvenți de profil pedagogic vor la catedră.

”Nu îi convingem. Pur și simplu se întâmplă ca atunci când vine clasa a IX-a să nu cunoască foarte bine tainele profilului pe care îl urmează, însă încet-încet pe pracusrul anilor de practică pedagogică al dezvoltărilor pishopedagogice, încep să iubească meseria, încep să iubească activitatea în clasă, activitatea cu copiii și așa sunt motivați apoi să rămână apoi în sistemul de învățământ.”, a spus profesorul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE