Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea Educației, dezbătută la Brașov. Cîmpeanu: Posturile de titularizare vor fi de cinci ori mai multe anul viitor

Posturile de titularizare vor fi de cinci ori mai multe anul viitor, a estimat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cea de-a doua sesiune de dezbatere a proiectului de Lege a Educației, de la Brașov.

În întâlnirea cu reprezentanții profesorilor din întreaga țară, oficialii din Educație au atins puncte importante din noua lege, dar au ajuns să discute și despre armată.

Nu puține au fost cazurile, de-a lungul anilor, în care profesorii din România au obținut note mari la titularizare, dar nu au avut și un post pe care să-l ocupe. Situația se va schimba de anul viitor.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Sunt multe motive ca, încă de anul viitor, la titularizare să fie scoase un număr de posturi apreciez, de patru, cinci ori mai mare decât anul acesta și atunci gândiți-vă că se rezolvă problema pentru foarte mulți dintre colegii noștri care, așa cum spunea și doamna secretar general, iau note foarte bune la examenul de titularizare mulți ani la rând, dar intră în categoria reușiți fără loc.”

În dezbatere s-a ridicat și problema mentoratului profesorilor

În dezbatere s-a ridicat și problema mentoratului profesorilor. Bani pentru program sunt, dar se ivesc alte impedimente: de unde fac rost de formatori și cum vor evita discrepanțele care se pot ivi între formarea în mediul urban și cel rural.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „În PNRR avem prevăzută formarea unui număr de cel puțin 100.000 de cadre didactice din perspectiva pedagogiei digitale. Problema nu mai e de resursă financiară, ci de unde luăm acei formatori de formatori, care să facă în așa fel încât aceste formări să aibă un caracter de conținut.”

Și situația creșelor a fost discutată de oficialii Educației. Trecerea creșelor de la primării la ISJ-uri se face treptat, însă mulți nu vor să facă mutarea, din cauza salariilor. La creșele preluate de ISJ sunt salarii cu 30-40% mai mici față de cele din administrațiile locale. Ministrul nu a ratat ocazia să arunce o săgeată către primăriile unde angajații au salarii mari.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Sunt colegi profesioniști în creșe care au fost preluate de către Inspectoratele Școlare Județene și care, la simpla preluare, la nivelul salarial de acum pierd foarte mult la salariu. În momentul în care și la Cluj vom putea prelua creșele în sistemul de educație, înseamnă că am finalizat procesul. N-am vrut să zic nimic rău.”

O întrebare i-a încuiat, însă, pe oficialii din Educație

O întrebare i-a încuiat, însă, pe oficialii din Educație: se va deconta naveta și pentru personalul nedidactic?

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Ne-ați dat greu!”

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: „În momentul acesta, naveta personalului didactic este în sarcina autorităților locale. Le urăm succes! A, sunt și niște domni primari aici și mulți în online. În situația în care ne-am gândi și la plata navetei personalului nedidactic, este evident că tot de acolo ar trebui să se întâmple. Prin urmare, am fi reținuți în a reglementa pentru ei. Nu știu!”

Un profesor la Universitatea din Suceava a stârnit râsete în sală când a propus ca între liceu și facultate băieții să facă armata.

Profesor: „Ar fi foarte interesant dacă băieții noștri ar face trei, patru luni de armată.”

Ultimele dezbateri ale proiectului de Lege a Educației vor avea loc în zilele de 23 și 24 august.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE