Articole scrise de Maia Bondici
1 min
Haosul reciclării în România. Doar 11% dintre deșeuri ajung să fie reciclate
România este ultima țară din Uniunea Europeană, când vine vorba de reciclare. Doar 11% dintre deșeuri ajung să fie reciclate, restul ajung la groapa de gunoi. România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene la plata unei amenzi de 1,5 milioane de euro.
1 min
1 min
Flori în dar, prietenoase cu mediul. 100.000 de tone de plastic ajung în natură de la buchetele de flori, în fiecare an
Românii cumpără milioane de buchete de flori în fiecare an. O mare parte din acestea sunt însă decorate cu folii, celofan sau funde din plastic, care de cele mai multe ori, ajung la groapa de gunoi.
1 min
1 min
Într-un sat de munte din Buzău, localnicii transformă deșeurile din plastic în obiecte pentru gospodărie
Într-un mic sat de munte din județul Buzău, localnicii transformă deșeurile din plastic în obiecte pentru gospodărie. De la agrafe pentru rufe și ghivece, până la cărămizi și piepteni.
1 min
1 min
ONG-urile solicită Comisiei Europene să nu mai permită construirea de hidrocentrale oriunde
Peste 100 de ONG-uri de mediu cer ca energia hidrocentralelor să nu mai fie considerată energie verde. Activiștii au trimis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicită oficial acest lucru. Mai mult, activiștii cer statelor membre să nu mai construiască hidrocentrale în ariile protejate.
1 min
1 min
România, o șansă pentru muncitorii străini. Țara noastră va primi și anul acesta 100.000 de imigranți
Și anul acesta România va primi 100.000 de muncitori străini. Asta pentru că țara noastră se confruntă cu o criză a pieței forței de muncă. Zeci de mii imigranți trăiesc deja în România, departe de familiile lor.
1 min
1 min
Cât timp păstrăm mâncarea gătită, după Sărbători. Sfatul medicilor
A început deja frenezia cumpărăturilor pentru Revelion, însă mulți dintre noi încă mai avem în frigider bucate rămase de la Crăciun. Medicii ne spun că este cazul să o aruncăm dacă nu am consumat-o, până acum. Mâncarea gătită nu ar trebui păstrată mai mult de 3-4 zile.
1 min
1 min
Germania a redeschis centralele pe cărbune și anul acesta. O echipă Euronews a vizitat una dintre cele mai poluante centrale
În 2022, Germania a redeschis centralele pe cărbune, în ciuda eforturilor Uniunii Europene de a produce mai puține gaze cu efect de seră. Deși guvernul de la Berlin spune că este o măsură temporară, efectele asupra mediului și asupra oamenilor sunt de durată.
1 min
1 min
Germania deschide centralele pe cărbune și anul acesta. Până în 2050, toate statele UE trebuie să atingă ținta de zero emisii
Germania este printre țările model când vine vorba de măsurile luate în lupta cu schimbările climatice. În ciuda acestui fapt, țara a decis anul trecut să redeschidă centralele pe cărbune. Decizia a fost luată pentru a reduce dependența europenilor de gazul rusesc.
1 min
1 min
Încălzirea cu sobe, sursă de poluare în București. Peste trei milioane de români din țară le folosesc pentru a nu îngheța de frig
Odată ce scad temperaturile, senzorii de poluare se înroșesc, din cauza încălzirii locuințelor cu sobe. Peste trei milioane de români încă le folosesc, chiar dacă sunt unul dintre cele mai poluante tipuri de încălzire.
1 min
1 min
Ecoturismul de-a lungul Dunării. Ecoruta Dunăreană este un traseu turistic, prin natură, care se întinde pe 40 km
Ecoruta Dunăreană este un proiect prin care turismul se „împrietenește” cu natura. Aflat de-a lungul Dunării, în zona Giurgiu, traseul va putea fi parcurs fie la pas, fie pe apă. Din nefericire însă, cea mai mare problemă în zonă rămâne lupta cu deșeurile, aruncate la întâmplare.
1 min
1 min
Ministerul Mediului vede de 110 ori mai puține păduri tăiate decât Inventarul Forestier Național
Ministerul Mediului declară că în ultimii cinci ani s-au tăiat ilegal doar puțin peste 2.600 de hectare de păduri din România. Acestea sunt datele transmise de oficiali la cererea Euronews România.
1 min
1 min
”InfoAer”, noua platformă de monitorizare a calității aerului din Capitală. Care sunt cele mai poluate zone din București
Odată cu lunile de toamnă, senzorii de poluare încep să se înroșească, în București, asta din cauza traficului intens din centru și a încălzirii pe sobe, la periferie. Capitala este în topul celor mai poluate din Europa.
1 min
1 min
Prostituția, cea mai veche formă de opresiune. În România, peste 50% dintre victimele traficului de persoane au între 14 și 17 ani
Femeile care practică prostituția ar trebui să fie considerate victime, iar clienții să fie pedepsiți. Acesta este mesajul Uniunii Europene transmis printr-o rezoluție adoptată astăzi. Votul ar putea sta la baza reglementării prostituției la nivel european.
1 min
1 min
Peste 7.000 de copii ucraineni vor începe luni școala în România
Peste 7.000 de copii ucraineni vor începe luni școala în România, alături de cei aproape 3 milioane de elevi români. Unii dintre copii au învățat limba română în ultimul an, tocmai pentru a putea participa la școală.
1 min
1 min
România, codașa Europei la reciclare. Țara noastră este dată în judecată de UE pentru numeroase probleme de mediu
România are cifre rușinoase când vine vorba de reciclare: țara noastră are o rată de doar 11%, pe când media europeană se apropie de 50%. Stăm prost și la capitolul poluare, Bucureștiul fiind una dintre cele mai poluate capitale europene.
1 min
1 min
Anxietatea de separare la animalele de companie. Ce pot face stăpânii, înainte de a pleca în vacanță fără patrupede
Nu doar oamenii suferă de anxietate sau depresie, ci și animalele. Cei care pleacă în vacanță și își lasă patrupedele în grija altcuiva, ar trebui să știe că și patrupedele pot suferi de anxietate de separare.
1 min
1 min
Fotografia în era modernității. Din dorința de perfecțiune, mulți tineri apelează la filtre
Experții spun că fluxul mare de imagini pe care le vedem zilnic permite descoperirea de noi talente mult mai ușor, dar și că tinerii pot să cadă într-o plasă a rețelelor sociale cu imagini care de multe ori nu reflectă realitatea.
1 min
1 min
Profesorii vor putea să rețină telefoanele elevilor. Măsura va intra în vigoare în noul an școlar
Din această toamnă, elevii nu vor mai avea voie să folosească telefoanele în școli decât în zonele strict autorizate în regulamentul intern. Profesorii vor putea și să rețină telefoanele elevilor care le folosesc în afara ariilor desemnate.
1 min
1 min
Mai puține bagaje, mai puține emisii de carbon. Țările au început să impună restricții pentru turiști
În viitorul apropiat, s-ar putea să fim nevoiți mergem în vacanțe fără bagaje imense după noi. Mai multe companii aeriene și orașe din mai multe țări au început să impună restricții prin care să-i descurajeze pe cei cu bagaje mari să călătorească. Scopul: mai puține emisii de carbon.
1 min
1 min
Bucureștiul, sufocat de trafic. Parcările de tip park&ride de la periferia Capitalei sunt goale
Bucureștiul este înecat de mașini și de poluare, iar în parcările de tip park&ride de la periferia Capitalei sunt multe locuri goale. În parcarea din Străulești au fost închise două din cele trei etaje pentru că nici măcar primul etaj nu se ocupă niciodată.
1 min
1 min
EXCLUSIV: Comisia Europeană spune că planul României privind restaurarea pădurilor nu este satisfăcător. ”Este îngrijorată de numărul tăierilor ilegale”
Într-un răspuns oferit în exclusivitate Euronews România, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Mediu spune că planul trimis de țara noastră nu este unul satisfăcător.
1 min
1 min
Copiii care nu îi văd pe părinți nici măcar în vacanță. 36% dintre părinții plecați în străinătate la muncă nu se întorc acasă în vacanță
Peste o treime dintre părinții plecați în străinătate nu vor reveni în țară pentru a-și petrece vacanța de vară alături de copiii lor. Motivul principal invocat este lipsa banilor. Aproximativ 14% dintre copiii din România au unul sau ambii părinți plecați în străinătate.
1 min
1 min
STUDIU 58% dintre mileniali trăiesc de la un salariu la altul. Tinerii de azi au mai puțini bani decât generația părinților lor
Mai bine de jumătate dintre românii care fac parte din generația milenialilor trăiesc de la un salariu la altul. Pe mulți dintre ei, asta îi împinge să își ia un al doilea job pentru a putea supraviețui, motiv pentru care unii aleg să pună deoparte planurile de familie.
1 min
1 min
Apă și sucuri, doar din ambalaje cu dopuri atașate. Din iulie 2024, în România vor fi vândute băuturi cu dopuri lipite de PET-uri
Mai este un an până când toate sticlele de răcoritoare sau de apă vor avea obligatoriu capacul atașat. Unele companii au început deja să implementeze în țara noastră noul sistem. Românii au păreri împărțite, unii aprobă decizia, alții o resping.
1 min