Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soarta animalelor marine, în mâinile oamenilor. Opt milioane de tone de plastic ajung în mări și oceane în fiecare zi

Chiar acum, în oceanele planetei sunt 150 de milioane tone de plastic, adică de 36 de ori greutatea Palatului Parlamentului. Aproximativ 100.000 de animale mor anual, din cauza plasticului aruncat de oameni, iar cercetătorii estimează că până în 2050 ar putea fi mai mult plastic decât pești în oceane. În România, experimentul unui ONG a arătat că o sticlă de plastic aruncată în râul Olt ajunge în câteva săptămâni pe țărmul bulgăresc al Mării Negre. Cum afectează animalele și implicit oamenii, deciziile pe care le luăm în fiecare zi, aflăm într-un nou episod din campania Reciclăm să ne salvăm.

În medie, opt milioane de tone de plastic ajung în mări și oceane în fiecare zi. Cele mai des întâlnite obiecte sunt sticlele și capacele de plastic, ambalajele, paharele din plastic și tacâmurile de unică  folosință. Adică obiectele pe care le folosim zilnic.

Alex Tobin, reprezentant Ocean Cleanup: ”Plasticul se acumulează în cinci zone mari în oceanele de peste glob. Cea mai mare dintre ele este numită Marea Insulă de Gunoaie din Pacific. Se află între California și Hawaii. Este imensă. Aproape de șapte ori cât România.”

Un ONG a adunat aproape șase milioane de kilograme de plastic

Organizația Ocean Cleanup adună plasticul din ape de peste 10 ani. Ultimul sistem implementat este o plasă care se întinde pe mai bine de 2 kilometri, trasă de două vapoare, la o viteză redusă, ca peștii să nu fie prinși în ea. Până în prezent au recuperat aproape 6 milioane de kilograme de plastic. 95% din acesta este reciclat în obiecte care să se întoarcă mai greu în ape.

Alex Tobin, reprezentant Ocean Cleanup: ”Vrem să oferim plasticului o nouă viață. De aceea lucrăm cu parteneri care îl reciclează. Transformăm plasticul în produse durabile. Nu știu dacă poți să vezi. Am creat acești ochelari de soare ca să vedem dacă am putea să facem un obiect din 100% plasti din oceane. Am vrut să vedem dacă plasticul este îndeajuns de bun.”

Animalele marine, sufocate de plasticul din apă

Cei care încearcă să strângă plasticul din oceane ajung de foarte multe ori să salveze animale marine afectate de bucățile de plasticul din apă.

Însă nu toate misiunile lor au povești fericite. De multe ori, plasticul deja a făcut pagube în rândul animalelor marine.

Alex Tobin, reprezentant Ocean Cleanup: ”În primul rând, pot să le înghită. Acesta este un aspect. Pot și să rămână blocate în el. Vedem foarte multe plase de pescuit lăsate în urmă. Le numim „plase fantomă”. De-a lungul misiunilor noastre am găsit broaște țestoase moarte. Le-am făcut autopsie, iar stomacul lor era plin de plastic.” 

Și pe uscat, păsările confundă capacele colorate cu mâncare. Rezultatul este la fel de tragic. 

În România, într-un experiment făcut de organizația Mioritics, Pety, o sticlă de plastic dotată cu un sistem GPS, a pornit într-o călătorie de una singură. A plecat de pe râul Olt și a ajuns încet în Dunăre, în Marea Neagră, până pe țărmul bulgăresc, de unde nu a mai transmis semnale GPS.

Mihai Dragomir, Coordonator de proiecte Mioritics: ”Acest proiect al nostru a vrut să arate că ceea ce facem noi aici, influențează pe alții.  Ceea ce aruncăm acum în apă, în natură, se va întoarce în noi, în corpul nostru prin aceste mici microparticule care de fapt ne fac rău, ne otrăvesc, ne omoară.”

Plasticul aruncat la întâmplare nu afectează doar peștii, ci și economia și oamenii. Peste trei miliarde de oameni depind de oceane pentru supraviețuire. Peștii pe care noi îi consumăm, sunt aceiași pești care mănâncă plasticul pe care tot noi l-am aruncat în natură. Experții de mediu estimează că în mai puțin de 30 de ani, oceanele vor avea mai mult plastic decât pești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE