Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât timp păstrăm mâncarea gătită, după Sărbători. Sfatul medicilor

A început deja frenezia cumpărăturilor pentru Revelion, însă mulți dintre noi încă mai avem în frigider bucate rămase de la Crăciun. Medicii ne spun că este cazul să o aruncăm dacă nu am consumat-o, până acum. Mâncarea gătită nu ar trebui păstrată mai mult de 3-4 zile.

În fiecare an, un român aruncă peste 100 de kg de mâncare la gunoi. De sărbători, cumpărăm mai mult și implicit aruncăm mai mult. Un prim pas spre mai puțină risipă, ar fi să fim mai cumpătați. O porție normală de mâncare pentru o persoană este de aproximativ 350 de grame.

Vlad Pădurescu, bucătar Chef: Ar trebui să începem să gătim cât mai puțin, să ne dăm seama că mâncăm cu o singură gură și atunci nu are sens să ne pregătim cu atât de mult. Să ne amintim din anii precedenți cât de mult am aruncat și în baza lor să tragem o concluzie.

Dacă mai avem mâncare de la Crăciun în frigider, ar fi un moment bun să o aruncăm

Dr. Simona Carniciu, nutriționist: Dacă vorbim de preparatele din carne, gătite, nu ar trebui să stea mai mult de 3-4 zile la frigider. Dacă vorbim de salata boeuf sau alte preparate cu maioneză, acestea ar trebui să reziste în deplină siguranță undeva la 3 zile.

Cozonacul poate să se transforme într-o budincă delicioasă cu alte ingrediente pe care le mai avem în cămară. Și pentru fripturi mai există soluții.

Vlad Pădurescu, bucătar Chef: Carnea poate fi congelată, dar trebuie congelată imediat după ce ne-am dat seama că am făcut prea mult. Adică nu o lăsăm până în ultima zi. Dacă vrem să facem ceva cu ea, cu siguranță putem să o tocăm, să o transformăm într-un ragu, să o punem peste paste sau în orice fel. Chifteluțe putem să facem.  

În cazul în care ne-au rămas niște legume, pot fi și ele congelate și folosite mai apoi la ciorbe sau tocănițe. Însă dacă mâncăm bucatele gătite după 3-4 zile, e posibil să apară probleme de sănătate.

Dr. Simona Carniciu, nutriționist: Riscul de infecție este foarte mare. Și atunci pot să apară probleme digestive. Nu doar e-coli se poate dezvolta pe aceste preparate din carne, pentru că dacă stăm și ne gândim, majoritatea preparatelor sunt tocături. Tocăturile sunt mult mai susceptibile la infecțiile bacteriene.

Experții ne sfătuiesc să fim atenți și cum depozităm resturile de mâncare în frigider. Legumele în sertare, unde este mai puțin răcoros, iar cărnurile în zona cea mai rece a frigiderului. Ideal locul unde sunt sub 5 grade Celsius.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE