Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai inedite mese de Crăciun din Europa - de la renul murat, la șunca glazurată

Fie că vă gândiți la Crăciun ca la celebrarea nașterii lui Iisus Hristos sau ca la o iterație modernă a solstițiului de iarnă, există un lucru asupra căruia suntem cu toții de acord: Crăciunul este o perioadă de răsfăț.

Fiecare țară are propria sa abordare a mâncării de Crăciun: britanicii au curcanul lor, estonienii se bucură de rață, iar datorită unei mișcări de marketing absolut orbitoare, japonezii au KFC.

Dar care sunt cele mai neobișnuite mese de Crăciun?

De la Stockholm la Stuttgart, fiecare țară are propriile sale tradiții culinare. Haideți să aruncăm o privire asupra elementelor din meniul de la masa de Crăciun din Europa.

Smalahove, Norvegia

O delicatesă din vestul Norvegiei, mâncată inițial de oamenii săraci în timpul sărbătorilor, Smalahove este un fel de mâncare scandinavă preparată - și aranjată - în mod inovator.

Smalahove se gătește împărțind mai întâi capul de oaie în două și apoi scoțând creierul. După ce este înmuiat în apă timp de două zile, capul este sărat și afumat înainte de a fi gătit la abur. Apoi, mâncătorii mănâncă mai întâi urechile și ochii - ambele considerate cele mai gustoase și mai luxoase părți - înainte de a îndepărta carnea din craniu.

Astăzi, Smalahove este savurat mai ales ca o noutate pentru turiști, norvegienii locali renunțând la această plăcere - nu-mi pot imagina de ce!

Julbord, Suedia

Ați auzit de un platou de mezeluri și poate chiar de un platou de unt. Dar ați auzit de un Julbord?

Smörgåsbord este un cuvânt care a intrat în limba engleză, dar de fapt își are originea în limba suedeză, fiind un platou pe care se află o serie de alimente delicioase. Julbord este o reinterpretare de Crăciun a acestui deliciu savuros, adesea cu delicatese scandinave precum cârnații de ren și heringul murat, alături de un sortiment de mezeluri și brânzeturi, toate așezate în jurul unei șunci glazurate.

Bûche de Noël, Franța

Pomul de Crăciun este o tradiție din multe țări care datează de la originile păgâne ale Crăciunului, când ramurile de conifere erau aduse în casă pentru a sărbători că zilele se lungesc.

De la momentul în care copacii erau aduși de țăranii din mediul rural francez, această ceremonie a evoluat într-un desert sub forma ”Bûche de Noël”: o prăjitură de ciocolată umplută cu cremă de unt și învelită în marțipan, toate acestea fiind confecționate pentru a arăta ca un buștean de Crăciun.

Sărbătoarea celor șapte pești, Italia

Italienii o fac mai bine, întrebați-i doar pe oaspeții de la White Lotus - iar în această țară catolică, postul de advent a luat o turnură delicioasă.

În mod tradițional, adventul este un moment de abnegație, contemplare și observanță religioasă; deci ce moment mai bun pentru a servi o masă cu șapte feluri de mâncare? În această tradiție din sudul Italiei, localnicii se înfruptă dintr-o masă cu șapte feluri de mâncare, care cuprinde până la 10 feluri de pește diferite.

Sărbătoarea, care are loc în ajunul Crăciunului, s-a răspândit în America odată cu diaspora italiană și este acum o tradiție transcontinentală.

Crapul polonez, Polonia

În Polonia - ca și în multe țări europene - ajunul Crăciunului este ziua cea mare, cu o masă tradițională care include supă de sfeclă și varză murată.

Punctul culminant al acestei mese este crapul polonez, care, în mod tradițional, ar fi fost pescuit cu mult înainte de ajunul Crăciunului și păstrat viu într-o găleată mare sau într-o cadă de baie până când vine momentul să fie ucis, curățat de solzi și dezosat.

Ajun de Crăciun vegetarian , Bulgaria

La fel ca italienii din sudul Italiei, bulgarii au reușit să transforme o perioadă de post într-o sărbătoare tematică.

În această țară ortodoxă, cele 40 de zile dinaintea Crăciunului reprezintă o perioadă de post - așa că, în mod natural, în ajunul Crăciunului (cea mai importantă zi din perioada festivă) se servește o masă specială. Bineînțeles, totul este fără carne pentru a onora tradiția de a se lipsi de ea.

Această masă gustoasă trebuie să fie alcătuită dintr-un număr impar de feluri de mâncare și este însoțită de o nucă, pe care cei care mănâncă o deschid pentru a-și descoperi norocul pentru anul în curs.

Cel mai mare sat de turtă dulce, Norvegia

Am început cu Norvegia, așa că tot acolo vom încheia și noi. Casele de turtă dulce ar putea avea unele conotații negative legate de vrăjitorie în restul anului, dar în perioada Crăciunului sunt un răsfăț fermecător pentru întreaga familie.

Încă din anii 1990, orașul de coastă Bergen, Norvegia, s-a jucat cu concursurile de turtă dulce și acum găzduiește în fiecare an cel mai mare sat de turtă dulce din lume.

Poate că, din punct de vedere tehnic, nu este ceva ce mănâncă toată lumea, dar această atracție este cu siguranță foarte frumoasă de privit!

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE