Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turul târgurilor de Crăciun din București. Ce poți găsi dacă ajungi în Piața Constituției, Drumul Taberei sau Hala Laminor

Anul acesta, Bucureștiul găzduiește trei târguri de Crăciun: în parcul Drumul Taberei, Piața Constituției și în Hala Laminor. Am vrut să vedem care sunt surprizele pregătite de organizatori, dar și care sunt elementele speciale cu care iese fiecare târg în evidență.

West Side Christmas Market

Aventura noastră a pornit în West Side Christmas Market. Aflat la a doua ediție, târgul, organizat de UNTOLD UNIVERSE, în parteneriat cu Primăria Sectorului 6, transformă Parcul Drumul Taberei într-un orășel de poveste care atrage turiști din toate colțurile lumii.

Turiste din China: ”Tocmai ce am ajuns, dar este uimitor. Este o zi ploioasă, dar mulți oameni încă vin. Chiar și cu bebelușii lor. Acest lucru nu este normal în China. Decorațiile sunt minunate. Îmi plac decorațiile, acesta este motivul pentru care am venit aici.”

Printre atracțiile din parc se numără patinoarul, caruselul colorat, roata panoramică, înaltă de 33 de metri, trenulețul, dar și Căsuța lui Moș Crăciun, alături de Atelierul Spiridușilor. Vremea rea nu i-a oprit pe vizitatori, care s-au încălzit cu un pahar de vin fiert și cu bucate tradiționale.

Fată: ”Foarte multe posibilități să îți iei diverse lucruri de băut, de mâncat, să te plimbi, doar să țină vremea cu noi, că acum e puțin cam urâtă.”

Fată: ”Am fost și anul trecut, tot așa, foarte frumos, cu decorații, luminițe, e un locul pentru poze, și da, acum plouă și e frig, dar sperăm ca ocaziile următoare să fie mai bine.”

Farmecul târgului este dat de pasarela de sticlă, decorată cu luminițe și care oferă o priveliște superbă asupra parcului, dar și de spațiul generos, care îi lasă pe vizitatori să se bucure de puțină natură.

Târgul din Piața Constituției

Apoi am ajuns în Piața Constituției, unde Târgul de Crăciun are o tradiție de peste 15 ani. Organizat de Primăria Capitalei prin CREART ediția de anul acesta îmbină tradiția cu activitățile pentru toată familia.

Printre atracțiile târgului se numără bradul înalt de 30 de metri, îmbrăcat în cetină, două zone dedicate muzicii specifice sărbătorilor, caruselul, trenulețul tematic, roata panoramică, dar și zonele gastronomice special amenajate.

Turiști din Japonia: ”Este un loc frumos. Totul este imens. Suntem impresionați să vedem toate acestea. Este spiritul Crăciunului pentru mine. Doar Crăciunul. E frumos. Crăciun Fericit. Este prima dată când vin în România și la un târg de Crăciun, dar este unul dintre cele mai frumoase evenimente.”

La târg sunt peste 130 de căsuțe care găzduiesc meșteșugari din toate zonele țării, creatori autentici și producători local. Aici l-am întâlnit și pe Cosmin Boiu, care confecționează globuri unice, cu elemente realizate de el.

Cosmin Boiu, realizator de ornamente: ”Mi-a venit ideea de a face globuri cu flori naturale și alte elemente din natură, puse în sticlă și în operă. Sunt flori din România, crescute inclusiv și tratate de către mine. Prima oară nu mă cred (n.red. clienții), încearcă să lovească globurile ca să vadă dacă ce este în interior este și real.”

Plimbându-ne prin târg am dat și de căsuța lui Moș Crăciun, unde se aflau spiridușii, care îi ajutau pe copii să își scrie și decoreze scrisorile. Căsuța era decorată în spirit de sărbătoare, în așteptarea Moșului, care urmează să își facă apariția pe 15 decembrie.

Spiridușul Moșului: ”Eu sunt spiridușul povestitor și noi aici facem scrisori pentru Moș Crăciun până când ajunge el, pe 15 decembrie și stă până pe 24 decembrie. Întâlnim sute de copii care ne spun dorințele lor, ne spun lucruri frumoase, au acest spirit al Crăciunului extraordinar și ajungem acasă foarte bucuroși și cu și mai multă dorință să vină Crăciunul.”

Târgul de Crăciun Wonderland

Ultima oprire am făcut-o în sectorul 3, mai exact în Hala Laminor, acolo unde este organizat Târgul de Crăciun Wonderland. Fiind la prima organizare, târgul se deosebește de celelalte două prin mai multe elemente: el este organizat atât în interior, cât și în exterior.

Hala este împărțită în mai multe zone: ateliere, unde copiii, ajutați de studenții de la UNATC, se pot juca și își pot exersa creativitatea, jocuri și atracții pentru copii, un carusel, stand-uri cu bunătăți, dar și un spațiu separat cu concerte, care era închis. Deși multe concerte sunt gratuite, există și reprezentanții artistice pentru care trebuie să cumperi bilet.

Nelipsită din acest peisaj a fost și căsuța lui Moș Crăciun, unde copiii puteau sa scrie scrisorile alături de spiriduși, sau chiar să îi spună Moșului ce își doresc.

Spiriduș: ”Sunt un spiriduș și aștept să bucurăm copiii aici, la târgul de Crăciun din sectorul 3. Toată lumea este veselă, cu zâmbete, cu voie bună, distracție și sperăm să trecem peste problemele noastre de zi cu zi. Pentru asta suntem aici, să le alungăm puțin gândurile negre.”

Dar a existat un detaliu care ne-a atras atenția. Moș Crăciun era înconjurat de brazi, de un peisaj de poveste și de… palmieri. Ați auzit bine, hala era plină de palmieri, cei achiziționați de primarul Robert Negoiță și plantați inițial în mai multe zone ale Capitalei, chiar și în Piața Unirii. Iar părerile au fost împărțite.

Băiat: ”Nu am o părere foarte bună, că ce legătură au palmierii cu Crăciunul? Dar, spiritul Crăciunului, totul este foarte frumos, atmosfera este foarte frumoasă și ne place aici.”

Bărbat: ”Moșul e mai exotic, poate vrea să se aclimatizeze, cu sezonul asta, cu încălzirea globală, protejăm brăduții.”

În exterior, există o zonă de food court, dar și un patinoar, unde oamenii pot lua o gură de aer și să admire luminițele.

La unele aspecte, târgurile de Crăciun din București pot concura lejer cu târgurile din marile capitale europene. Dar un lucru este sigur: distracția pentru toate vârstele este asigurată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE