Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primăria Capitalei scoate palmierii lui Robert Negoiță din Piața Unirii. Nicușor Dan: Îi ducem la Primăria Sectorului 3

Nicușor Dan a anunțat că palmierii plantați de Primăria Sectorului 3, în zona Pieței Unirii din Capitală, vor fi îndepărtați și transportați la primărie. Motivul invocat a fost faptul că aceștia au fost plantați fără obținerea avizului necesar.

Edilul general a afirmat că terenul pe care a lucrat Primăria Sectorului 3 se află în proprietatea Primăriei Capitalei şi este administrat de Administraţia Străzilor. Astfel, orice intervenţie ar trebui realizată cu avizul Administraţiei Străzilor, a punctat Nicuşor Dan.

"O să îi scoatem şi o să îi ducem domnului Negoiţă. La primărie, acolo. Noi suntem administratori. O să se pomenească cu ei. Noi, totuşi, suntem un stat de drept, trebuie să respectăm legea. Aici este un teren care este în proprietatea Primăriei Municipiului Bucureşti şi în administrarea Administraţiei Străzilor. Există o hotărâre de Consiliu General care spune că sectoarele pot să intervină pe bulevardele care sunt administrate de Primăria Municipiului Bucureşti sau de către subordonatele ei cu condiţia să ceară voie. Nu au cerut niciodată. Mai mult decât atât. În momentul în care ei au spart trotuarul din faţa Magazinului Unirii, au fost amendaţi şi li s-a spus să se oprească", a precizat Nicuşor Dan.

”Suntem totuși la kilometrul zero al Bucureștiului. În momentul în care amenajezi kilometrul zero al Bucureștiului trebuie să te consulți cu niște specialiști, nu poți să vii de capul tău să pui meri”, a precizat primarul Capitalei.

Primarul Capitalei a confirmat că, în cadrul litigiului de recuperare a banilor, se demonta unele lucrări efectuate de Primăria Sectorului 3. Vor fi restabilite pavajul inițial în fața magazinului Unirii și vor fi îndepărtați palmierii. Cu toate acestea, spațiul verde, cu excepția palmierilor, are șanse să fie adus în conformitate cu legislația prin finalizarea tuturor actelor necesare.

Conform declarațiilor lui Nicușor Dan, primarul Capitalei, se estimează că fiecare palmier are un cost de aproximativ 1.000 de lei.

”Sâmbătă a venit Poliția Locală a Municipiului București, trimisă de mine, și a găsit un cetățean bulgar care coordona niște cetățeni nepalezi care nu aveau niciun act și plantau acești palmieri”, a declarat Nicușor Dan.

Nicușor Dan a explicat și procedura de extracție a palmierilor: ”Sunt specialiștii noștri de la ALPAB știu să facă asta. Ei nu s-au stabilizat, din moment ce au fost puși  alaltăieri.”

Judecând din perspectiva unui cetățean, Nicușor Dan a menționat că palmierii nu se potrivesc cu amenajarea orașului, menționând că Bucureștiul nu este un loc exotic. În plus, soluțiile de amenajare urbanistică pentru centrul Bucureștiului ar trebui să fie stabilite de specialiști în domeniu.

Primarul Capitalei a mai menționat și că este important să se ia în considerare aspecte precum estetica urbană, adecvarea la contextul local și nevoile comunității înainte de a lua astfel de decizii.

Palmierii au fost plantați fără avizele necesare

Nicușor Dan, primarul general, a cerut ca palmierii plantați sâmbătă în sectorul 3, din dispoziția lui Robert Negoiță, să fie extrași. Potrivit primarului Capitalei, palmierii au fost plantați ilegal.

”Astăzi, la ora 13:00, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) va scoate arborii fără să-i vătămeze și vor umple cu pământ găurile rămase pentru a aduce terenul la același nivel.

În cursul zilei de sâmbătă, 13 mai a.c., din dispoziția primarului general, Poliția Locală a sistat acțiunea de plantare a palmierilor.

Această acțiune se desfășura ilegal, fără aviz de la administratorul drumului (Administrația Străzilor București).

Menționăm că Primăria Sectorului 3 a resistematizat zona fără a avea documente legale”, se arată într-o informare de presă.

Mai mulți palmieri au fost plantați sâmbătă în Piața Unirii, dar și pe podul aflat în construcție, care face legătura cu Autostrada A2. Plantele au fost cumpărate de primăria Sectorului 3 cu 1.000 de lei bucata, așa cum a spus primarul sectorului 3, Robert Negoiță.

Acesta a justificat achiziția prin nevoia de ”mai mult verde” în București, dar și pentru că locurile cu palmieri ar putea deveni o atracție pentru cei cu gândul la destinații exotice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE