Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dieta după sărbători, nerecomandată. Rețetele ”minune” de slăbit pot fi nocive. Ce recomandă nutriționiștii

„Dietă înainte de revelion. Cum slăbești în doar 7 zile” sau „Dieta perfectă după sărbători”. Așa sună articolele de pe rețelele sociale chiar după Crăciun. Experții ne spun, însă, că acest yoyo de mâncat mult, urmat de diete stricte, este extrem de nociv pentru corp.

Medicii avertizează că nu este indicat să ne înfometăm după o perioadă în care am mâncat mai mult ca de obicei. Cheia ar fi echilibrul. Mai mult, sfaturile pentru diete care promit minuni într-un timp scurt, corelate cu standardele de frumusețe din social media pot să dea stări de anxietate. Jumătate din adolescentele din România consideră că sfaturile toxice de înfrumusețare din social media le afectează stima de sine.

În direct la Euronews România, nutriționista Lygia Alexandrescu a explicat că informațiile distribuite pe rețelele de socializare ”nu au niciun fel de consistență medicală”, de aceea ”avem în continuare nevoie de echilibru”.

”Când spunem echilibru, aș vrea să nu se înțeleagă așa ca un limbaj de lemn din punct de vedere nutrițional. Mă refer la a exclude pur și simplu alimentele care conțin proteine animale grase, nu în totalitate proteina animală.

Rămânem pe cele cinci mese sau trei mese pe zi, cum suntem obișnuiți în mod normal”, a explicat Lygia Alexandrescu.

Ce trebuie să mănânci la micul dejun și cât de importantă este mișcarea

”Dimineață, cu mic dejun mai alcalin, adică putem consuma iaurt, kefir, sana, lapte bătut cu două trei nuci, 40 de grame de pâine integrală. Trebuie să existe în farfurie toată gama de nutrienți.

A exclude o grupă de alimente, o grupă de nutrienți din start înseamnă dezechibru. Asta promit dietele așa zise minune. Mănânci 600-700 de calorii, după care organismul de înfometează. Viteza metabolică scade și ne mirăm că după sărbători organismul încarcă să se reechilibreze și tot ce mănânci pui pe cântar.

A scoate grupe de alimente și a te înfometa nu înseamnă decât scăderea vitezei metabolice.

Așadar, noi trebuie să-i punem «benzină» corpului. Organismul are nevoie de combustibil, acea «benzină» nutritivă”, a afirmat nutriționista.

Ce cantitate putem mânca la o masă pentru a evita îngrășarea

”La trei-patru ore distanță între mese, cantități care să nu depășească 300-400 de grame, cât este cantitatea pe care o putem ingera la o singură masă. Atunci, organismul ne va mulțumi.

Avem nevoie de nutrienți de bună calitate, proteine, pentru că ele țin de foame, dar nu proteine cu grăsime multă, pentru că tocmai s-a terminat masa de Crăciun.

Multe legume. Avem în piață: gulie, ridichi, pe lângă brânză mai puțin sărată, un pic de carne de pui sau de curcan, un pește cu mămăligă, dar cu minimum posibil de sare.

Aici trebuie să încercăm să ajustăm. Cantitatea de sare face diferența în scăderea ponderală.

Atâta timp cât se consumă măncare sărată, retenție hidrică există și, deci, în plus cantitate de apă reținută și mai târziu vedem în analize colesterol crescut”, a mai spus Lygia Alexandrescu, la Euronews România.

Dulciurile nu trebuie mâncate imediat după o masă copioasă

”E Crăciun. E firesc să existe și cozonac și plăcinte și deserturi tradiționale. Aceste deserturi se vor consuma între mese, niciodată după o masă copioasă la care am avut friptură, ciorbă, sarmale, mai radem și o felie de cozonac.

Aștepți măcar două ore, timp în care ne hidratăm foarte bine și mâncăm acea felie de cozonac, nu jumătate de cozonac. Avem grijă să ne asigurăm că ne și plimbăm un pic.

Zahăr mult înseamnă glicemie mare, nivel de insulină ridicat, dar mișcarea este secretul când vine vorba de a ajutor după ce mâncăm mult.

Atunci când mergem pe jos, acei 5.000 - 10.000 de pași, cât putem, în parc sau unde locuim aproape de casă, în așa fel încât să mobilizăm moleculele de glucoză din circuitul sanguin și să le introducem în celule. Doar acolo vor putea fi folosite ca sursă de energie”, a concluzionat nutriționista Lygia Alexandrescu, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE