Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai ciudate reguli pe care turiștii au trebuit să le respecte în 2023

În condițiile în care călătoriile de răzbunare - efectuarea unei călătorii care a fost anulată în timpul pandemiei - continuă să provoace o creștere a numărului de vizitatori, unele destinații populare au luat măsuri pentru combate turismul excesiv în 2023.

Unele măsuri păreau evidente: limitarea navelor de croazieră, creșterea taxelor turistice și plafonarea numărului de vizitatori. Dar alte reguli au ajuns pe prima pagină a ziarelor datorită gândirii ieșite din comun a autorităților - și a rezidenților.

Iată câteva dintre cele mai ciudate reglementări privind turismul excesiv care au fost introduse în acest an, potrivit Euronews Travel.

Fără prosoape pe plajele din Sardinia

În această vară, când turiștii au venit în număr mare pe faimoasele plaje perfecte din Sardinia, autoritățile au introdus o serie de reglementări.

Printre acestea se numără limitarea numărului de vizitatori și introducerea unor limite de timp. Însă plaja Pelosa de pe coasta de vest a introdus și o interdicție privind prosoapele, obligându-i pe cei care fac plajă să aducă în schimb saltele, care rețin mai puțin nisip.

Faimoasa plajă roz din Sardinia, Spiaggia Rosa, de culoare roz, a continuat să rămână interzisă și în 2023, cu o amendă de 500 de euro pentru mersul pe ea și de până la 3.500 de euro pentru oricine este prins furând nisip.

Amenzi pentru muzică pe plajele din Portugalia

Băieții de pe plajele portugheze au fost avertizați la începutul acestui an că ar putea fi sancționați cu amenzi de până la 36.000 de euro pentru că dau muzica prea tare.

Boxele portabile care difuzează melodii la volum ridicat și care îi deranjează pe localnici și pe turiști au fost interzise de către Autoritatea Maritimă Națională a țării (AMN).

Edictul privind plajele emis de AMN interzice, de asemenea, să se joace cu mingea în afara zonelor desemnate, să se campeze în afara campingurilor și să se facă focuri.

Fără lenjerie intimă în public în Sevilla

Orașul spaniol Sevilia a anunțat în acest an o acțiune de combatere a comportamentului antisocial, prin adoptarea unei legi care să limiteze "actele obscene" comise în public.

Autoritățile au planificat să introducă interdicții privind lenjeria intimă în public și costumele cu mesaje sexiste. De asemenea, a fost inclusă și o interdicție privind efectuarea sau incitarea la acte de "exhibiționism obscen".

Portofino amendează turiștii care fac selfie-uri

Portofino, un mic orășel de la malul mării de pe Riviera italiană, a devenit un punct de atracție pentru turiști - iar localnicii încep să resimtă presiunea.

În timpul verii, aceasta înseamnă un aflux de vizitatori care pozează pentru selfie-uri, blocând potecile și drumurile.

Pentru a combate acest lucru, primarul din Portofino a introdus anul acesta zone de interdicție în timpul lunilor de vară. Oricine era prins stând prea mult timp pe chei între 10:30 și 18:00 risca o amendă de 270 de euro.

Locuitorii construiesc un gard pentru a bloca selfie-urile turiștilor

Se crede că fundalul impresionant al orașului Hallstatt, situat în munții austrieci, a inspirat filmul Disney Frozen. Ca atare, peste un milion de turiști coboară în fiecare an în această destinație, mulți dintre ei dorind să facă un selfie cu faimoasa priveliște.

Anul acesta, locuitorii orașului au devenit atât de frustrați încât au ridicat un gard pentru a-i împiedica pe vizitatori să facă poze.

Ulterior, acesta a fost îndepărtat din cauza reacțiilor negative de pe rețelele de socializare, dar s-a sperat că bariera va împiedica oamenii să se adune într-un loc popular pentru selfie și să îi deranjeze pe rezidenți făcând prea mult zgomot.

Semne de avertizare false pe plajele spaniole

Și, în cele din urmă, una dintre cele mai ciudate măsuri de reprimare a turismului s-a dovedit a fi de fapt falsă. Activiștii au montat panouri de avertizare false pe plajele din Mallorca pentru a-i ține departe pe turiștii vorbitori de limba engleză.

Unele afișe avertizau asupra "meduzelor periculoase", a "căderilor de pietre" sau a apei de mare poluate cu ape uzate. Alții au spus că plaja este închisă, cu un simbol de "înot interzis" dedesubt, sau au avertizat că este nevoie de ore pentru a ajunge acolo pe jos, deși oceanul se află la mai puțin de 100 de metri distanță.

Cu toate acestea, câteva rânduri mici de text în limba catalană dedesubt le-au dezvăluit localnicilor că aceste avertismente nu erau reale. Acestea explicau că "problema nu este o cădere de pietre, ci turismul în masă" sau că "plaja este deschisă, cu excepția străinilor și a meduzelor".

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE