Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cinci destinații sustenabile din Europa pe care să le alegeți pentru următoarea călătorie

Cinci destinații din Europa se află printre primele zece locuri sustenabile în care se va călători în 2024, potrivit Lonely Planet. Experții în călătorii au publicat topurile cu cele mai bune destinații în care să mergi în lume anul viitor. Clasamentul este împărțit în categoriile de țări, regiuni, orașe, durabil și valoare. Categoria sustenabilă recunoaște locurile care se concentrează pe un turism responsabil și pe strategii prietenoase cu mediul, potrivit Euronews Culture.

Iată care sunt câștigătorii din Europa:

Spania

Spania este deja una dintre cele mai populare destinații de vacanță din lume, dar această țară însorită a dezvoltat strategii pentru a stimula călătoriile în afara sezonului și pentru a promova destinații ignorate.

De asemenea, a investit în forme de transport ecologice, inclusiv în extinderea rețelelor de biciclete, trecerea la autobuze electrice și lansarea de noi rute de tren.

Valencia, situată pe coasta de est a Spaniei, este capitala europeană verde pentru 2024 datorită diverselor inițiative durabile, inclusiv desemnarea de noi terenuri agricole periurbane, pietonalizarea a 30.000 metri pătrați de spațiu public și îmbunătățirea legăturilor de tren de mare viteză cu alte orașe.

Dacă vizitați orașul, asigurați-vă că faceți o tură prin Jardín del Turia, un parc fără trafic creat din albia râului Turia, lung de 9 km, din oraș. Puteți închiria o bicicletă sau vă puteți alătura unui tur pe două roți.

Groenlanda

Groenlanda a atras de mult timp călători curioși și intruși către vastele sale straturi de gheață și peisajele de tundră. Consiliul de turism al țării, Visit Greenland, a depus eforturi pentru a atenua problemele unui număr tot mai mare de vizitatori. Aceasta include asigurarea întreținerii și conservării mediilor naturale și reglementarea activităților turistice.

Groenlanda este o destinație principală pentru observarea aurorei boreale, iar în această țară se va înregistra "o creștere a numărului de observații de aurore, pe măsură ce soarele atinge activitatea maximă în următorii ani", scrie Lonely Planet.

Pentru o aventură cu impact redus, site-ul de călătorii recomandă o excursie de două zile cu cortul pe a doua cea mai mare pătură de gheață din lume, care începe în Kangerlussuaq, la o distanță scurtă cu mașina.

Țara Galilor

Țara Galilor, una dintre primele țări din lume care a legiferat pentru sustenabilitate, a intrat pe listă datorită rețelei sale feroviare modernizate. Lonely Planet laudă extinderea țării pentru că a crescut "posibilitățile prietenoase cu planeta de a explora vestul sălbatic și minunat al națiunii".

Parcul Național Pembrokeshire devine din ce în ce mai accesibil datorită noilor stații de cale ferată și a serviciilor sporite planificate pentru principala linie feroviară din sudul Țării Galilor la începutul anului 2025.

De asemenea, puteți gusta din mâncarea viitorului la Dr. Beynon's Bug Farm, lângă St Davids. Acest centru de cercetare și rezervație naturală găzduiește Grub Kitchen, prima cafenea cu insecte comestibile din Marea Britanie. Aici, puteți învăța despre hrana durabilă și apoi puteți ronțăi o prăjitură cu greieri, dacă îndrăzniți.

Portugalia

Pentru un pelerinaj memorabil până la Santiago de Compostela din Spania, drumeții pot începe în Portugalia și își pot extinde călătoria pe traseu până la 620 km.

Drumul portughez (Caminho Português de Santiago) este o călătorie pitorească care poate fi parcursă pe jos sau cu bicicleta. Traseul începe la Lisabona și trece prin biserici romanice, râuri pitorești și sate vechi.

Puteți "să petreceți noaptea în pensiuni deținute de localnici, să luați masa în restaurante tradiționale și să vizitați orașe mici care s-au zbătut pe măsură ce locuitorii lor s-au îndreptat spre marile orașe", spune Lonely Planet.

Țările baltice

În națiunile baltice, veți găsi "poteci [care] cuprind ceea ce ar putea fi considerată cea mai lungă practică de meditație din Europa", potrivit Lonely Planet.

Experții în turism recomandă vizitarea dunelor de nisip, a râurilor și a lacurilor din regiune într-o călătorie spre "descoperirea sinelui interior".

Mergeți în Estonia pentru peisajele austere, în Lituania pentru nisipul fin al Spitului Curonian și în Letonia pentru valea împădurită a râului Gauja, perfectă pentru privitul frunzelor toamna.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE