Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dispar ghețarii Groenlandei. Turiștii se grăbesc să vadă calota glaciară cât mai există

Schimbările climatice au dat un impuls turismului în Groenlanda. Mii de oameni se grăbesc să vadă ghețarii și aisbergurile, înainte de topirea acestora. După restricțiile din pandemie, Groenlanda este practic invadată de turiști. Autoritățile anunță că se pregătesc să deschidă, în 2024, trei noi aeroporturi.

Arctica se topește

Un ghețar considerat cândva veșnic se sfărâmă cu zgomot mare, iar bucățile se prăbușesc în fața turiștilor, aflați la o distanță care le asigură securitatea. Groenlanda este în plin sezon cald, iar oamenii de știință spun că Arctica se încălzește de trei ori mai repede decât restul planetei.

Aviel Cahn, turist din Elveția: „Când stau în fața ghețarului, într-adevăr, desigur, vezi acest ghețar și vezi că se sfărâmă literalmente în fața ta. Apoi, desigur, mă gândesc la copiii mei, oare vor mai putea ei să vadă așa ceva?”

Locuitorii sunt îngrijorați

Turismul în Groenlanda a crescut puternic între 2015 și 2019. Numărul vizitatorilor s-a majorat de la aproximativ 77.000 pe an la aproape 105.000. Este mult, spun autoritățile care amintesc că Groenlanda are 56.000 de locuitori. Oamenii de pe insulă se bucură de turiști, dar nu și de schimbările pe care le trăiesc.

Else-Marie Gundersen, locuitoare din Kangerlussuaq: „Cred că se întâmplă foarte rapid pentru că am văzut o suprafață imensă de calotă glaciară dispărând doar în cei 34 de ani de când sunt aici. Și dacă am văzut că se schimbă atât de repede, atunci nu aștept cu nerăbdare următorii 30 de ani.”

Indiferent de îngrijorarea locuitorilor și a oamenilor de știință, agențiile de turism se bucură și încearcă să profite cât mai mult de creșterea numărului de vizitatori. Datele arată o revenire la nivelurile de dinainte de pandemie, poate chiar mai mari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE